Günlük pek çok ihtiyacımızı karşılayan teknoloji şirketleri hem uygulamalarını hem de verilerimizi saklarken çok büyük alanlara ihtiyaç duyuyorlar. Google, Vodafone ve Dünyanın en büyük markaları, oyun şirketleri aklınıza gelebilecek pek çok global teknoloji markası filmlerde olacağını düşündüğümüz biçimlerde korudukları büyük veri merkezlerine sahip. Peki, Dünya’nın en büyük veri merkezleri hangileri?

Belirtmek isteriz ki bir veri merkezinin büyüklüğü önemli değildir. Bu büyüklüğün ihtiyaca odaklı olması önemlidir. Gelecek yıllarda büyüme hedefleri de düşünülerek oluşturulacak bir proje, iyi bir takım çalışması, maliyetleri kurtarırken geleceği de güvene alır. İster 80 kabin, ister 800 kabinlik bir veri merkezi olsun Doğuş olarak ihtiyaca odaklanıyoruz.

Listenin Onursal Lideri: Google Veri Merkezi


İnternet ortamında yeri tamamen farklı olan Google’ın Veri Merkezi ile listeye başlamak istiyoruz ancak Google’ı listeye almayacağız çünkü bu şirketin ayrık pek çok yapısı bulunuyor ve hepsi birbirinden “işlevsel” ayrıca Youtube üzerinde de veri merkezlerini harika bir şekilde tanıtıyorlar. Google listemizin onursal lideri diyebiliriz.

Bir başka duayen: Amazon Veri Merkezi

Listemize almayacağımız ancak burada bahsetmek istediğimiz ikinci büyük önemli marka da Amazon, 1.7 milyon metre karelik bir alana sahip olan çekirdek veri merkezleri her gün genişliyor. Amazon yalnızca bir e-ticaret sitesi değil bunun yanında onlarca farklı hizmet sunuyor. AWS hizmetleri ise dünyanın en kaliteli hizmetleri arasında. Doğuş olarak odaklandığımız uluslararası standart ve fonksiyonelliğin en üst düzey örneklerinden biri.

Amerika pek çok konuda olduğu gibi veri merkezi konusunda da lider.


Amerika için bir veri merkezi cenneti diyebiliriz statista’nın verilerine göre 2670 adet veri merkezi Amerika’da bulunuyor ve fakat 10.7 ve 7.7 milyon kare gibi muazzam büyük rakamlarla Çin alan bakımından veri merkezi büyüklüğünde lider diyebiliriz.

Dünyanın En büyük 5 Veri Merkezi:


1- China Telecom

Alan Büyüklüğü: 10.7 milyon metre kare
Konum: Hong Kong


Dünyanın en büyük veri merkezi ağına sahip olan şirket: CDN, UC, GSM ve pekçok alanda çözümler sunuyor. Şirketin dünya çapında 280’den fazla veri merkezi yönettiği biliniyor.

2- China Mobile

Alan Büyüklüğü: 7.7 milyon metre kare
Konum: Hong Kong

China Mobile birinci sıradaki China Telecom’un bir yan kuruluşu. 90 Terabayt’ın üzerinde bandwidth’e sahip ve dünya çapında karasal ve deniz altı olmak üzere iletişim ağı bulunuyor.

3- The Citadel Campus


Alan Büyüklüğü: 7.2 milyon metre kare
Konum: Tahoe Reno, Nevada


Bir veri merkezi kampüsü olarak dünyanın en büyüğü diyebileceğimiz The Citadel tamamlandığında 815 MW harcayacak, bu da projeyi dünyanın en büyük yerleşik veri merkezi yapıyor.

4- CWL1

Alan Büyüklüğü: 1.4 milyon metre kare
Konum: Western UK


Şimdi Çin’den uzaklaşıyor ve Adaya yolculuk yapıyoruz; İngiltere’de Cardiff yakınlarında bulunan CWL1 veri merkezi Avrupa’nın en büyüğü. Özel veri çözümleri ve cloud hosting hizmetleri sunan veri merkezi TIERIII standartlarında çalışıyor.

5- DuPont Fabros Technology

Alan Büyüklüğü: 1.6 milyon metre kare
Konum: Virginia USA

Veri merkezi 28 ayrı bölümden oluşuyor ve her biri 8500 metre kare boyutunda. 1 ila 2 megawatt enerji harcayan her bir hücrede 380 kabin bulunuyor.

Veri Merkezi(data center), Elektronik Güvenlik Sistemleri ve pek çok farklı konuda yazdığımız yazıları kaçırmamak için Doğuş Elektrik Elektronik sosyal medya hesaplarımızda takip edin.