Son zamanlarda büyüklüğü fark etmeksizin pek çok projede kullandığımız Cisco Meraki hakkında detaylı bilgiler vermek istedik. Bu yazımızda Cisco Meraki ve kullandığı teknoloji hakkında bilgiler vereceğiz. İlk anda hatırlatmak isteriz; konu ile ilgili tüm sorularınızı ister mail ister arama yoluyla sorabilirsiniz.

Yolculuğumuz uzun. İçerik tablosu bölümünden bildiğiniz konuları atlayarak ilerleyebilirsiniz. Cisco Meraki ürününü merak eden ve konu hakkında yeterli bilgisi olmayan kişileri de kapsayacak bir detaylı anlatım oluşturmak istedik.

On-premise sistemler nedir, SD-WAN teknolojisi nedir gibi konulara da değinmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu konularda daha detaylı yanıtları verdiğimiz blog yazılarımız da elbette olacak. Cisco’nun On-prem hizmetleri ile Meraki hizmeti arasındaki farkı da böylece kavramış olacağız.

On-premise Sistemler Şirket içi olarak da anabileceğimiz on-premise sistemler; mühendislik bilgisinin daha fazla kullanıldığı farklı lisanslara ihtiyaç duyulan, bulut yapılara göre daha fazla donanım ihtiyacı duyan yapılardır ancak bunun yanında daha fazla esneklik sunarlar.

Cisco On-prem Hizmeti: İsmi üzerinde bir şirket içi (on-premise) sistem olduğu için farklı donanımlara ve daha fazla teknik bilgiye ihtiyaç duyar. Gizli maliyetlerin karşınıza çıkabileceği bir yapıdır ancak bunun yanında esnekliği sayesinde etkin farklı çözümler sunar. Avantajı ise peşin maliyetlerin fazla olmasıdır yani yıllık maliyetlerden de kaçınırsınız. Aldığınız donanımlar sizindir. Cisco Meraki tarafında sunulan müşteri ilişkileri yönetiminden de feragat etmeniz gerekmekte.

Cisco Meraki

Cisco Meraki sektör liderlerinden konforlu bulut tabanlı ağ teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Kullandığı SD-WAN teknolojisi ile neredeyse tak çalıştır bir yapı oluşturuyor. Bulut tabanlı sistemler kullanırken yapıyı kurmak gerçekten de kolay ancak kullanıcı ara yüzünün de önemi çok büyük. Yönetim panelinde işlemleri daha az zaman harcayarak yapmak ve alışmak çok önemli.


SD-WAN Mimarisi

Bu nedenle Cisco Meraki öne geçiyor. En büyük avantajlardan biri ise meraki hakkındaki global blog makaleleri sayesinde farklı bilgilere hızlı erişim kolaylığı. https://gblogs.cisco.com/tr/tag/meraki/

 

Cisco Meraki Özellikleri

Bulut Tabanlı: Yönetim paneli interneti olan herhangi bir bilgisayar üzerinden erişilebilir ve yönetilebilirdir. Ayrıca, Meraki Android ve IOS uyumlu uygulamaya sahip. Uygulamanın en büyük gücü herhangi bir yerden yönetilebilmesidir. Oysa premise-based sistemler aynı lokasyondan VPN ile yönetilmelidir.

Kolay Kullanılabilir Arayüz: Yapılandırılması kolay, hızla anlaşılabilir bir arayüze sahiptir ve daha fonksiyoneldir. Admin yetkisine sahip kullanıcılar kullanım öncelikleri, kritik uygulamalara öncelik verme, wireless erişimi ve pek çok farklı yetkilendirmeyi/yönetimi yapabilir, cihaz veya grup cihaz düzeyinde işlemler uygulayabilir. Sözün özü birkaç tıklamayla tüm yönetimi kolayca sağlayabilir.

Tek Sayfa Altında Yönetim: WAN, LAN, WLAN ve mobil cihaz yönetimini tek bir sayfada birleştirme yeteneklerine sahip Cisco Meraki, on-premise sistemden farklı olarak çok önemli bir kolaylık sağlar.

Her Zaman Güncel: Yıl içerisinde en iyi ihtimalle bir – iki güncelleme yapılan zamanları geride bıraktık. Bir güncelleme ile iş süreçlerinin aksaması ve sorunlar nedeniyle kayıplar yaşama kaygısı Cisco Meraki‘nin bulut tabanlı yaklaşımı ile son buldu. Hiçbir planlama yada teknik bilgi gerektirmeden tüm ağ otomatik olarak güncelleniyor.

BİZE YAZIN:

[fc id=’3′ align=’left’][/fc]

 

Meraki’nin özelliklerinden bahsettik. Bulut tabanlı yapısının kolaylık sağlaması bizler için önemli ancak kullandığı SD-WAN teknolojisinden de bahsetmek isteriz.

SD-WAN Nedir?

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking -Yazılım Tabanlı Geniş Ağ Alanı) : Bir kuruluşun farklı konumlardaki iş süreçlerinin kriptolanarak internet üzerinden iletişim kurdurulmasını sağlayan ağ teknolojisidir. Özünde SDN teknolojisinin spesifikleşmiş bir uygulamasıdır. Bu metod ile ağ iletişimi daha esnek ve akıllı şekilde yönetilebilir. SD-WAN Nedir sorunun en kısa yanıtı olarak verilebilir.

SD-WAN son yıllarda Cisco Meraki gibi çözümler sayesinde daha konuşulur hale geldi. Maliyet ve teknik sorunlara verdiği yanıtlar ile kurumların operasyonları rahatladı. MPLS hizmetlerden bağımsız bir şekilde çalışabilmesi sayesinde kurumların operasyonel vizyonları ile örtüşme yaşandı. SD-WAN’ın en kıymetli avantajı: İki banka şubesi yada iki okul tesisi arasında laptop ve teknik aletlerle koşturan teknik personele büyük oranda ihtiyaç kalmamasıdır. Tak çalıştır özelliği ile kısa bir eğitimin ardından BT personeli bile olmayan kişiler yönetim panellerine hakim olabilir. Bu noktada Cisco Meraki yine öne çıkıyor diyebiliriz.

VPN Teknolojilerindeki iyileştirmeler ile cihazların yönetimsel bazı yükleri de hafifliyor. Böylece trafik şifrelemesine odaklanıyorlar. Otomatik yönlendirme faaliyetleri sayesinde ise tek tek protokol yönlendirmeyle uğraşmamıza gerek kalmıyor.

SD-WAN teknolojisi ile Güvenlik politikalarının uygulanması, ölçeklendirme gibi hassas konular da daha kolay ve maliyetsiz ele alınabiliyor. Programlanabilirlik sayesinde ise ekstra ihtiyaçlar sonuçlandırılabiliyor.

SD-WAN Cisco Meraki ürününden de bağımsız oldukça detaylı bir konu. Farklı detaylar ilerleyen günlerde blog sayfamızda olacak.

Cisco Meraki Kullanılmalı mı?

Operasyonel maliyetlerin çoğundan sizi kurtaran bir sistem elbette kullanılmalı. Şirket içi sistemlerdeki teknik personel bulundurma zorunluluğu ve oluşan sorunlara fiziksel müdahale zorunluluğu Türkiye gibi altyapı bakımından zayıf ülkelerde ciddi farklı sonuçlar doğurabilir. Cisco Meraki Yalnıca internetin varlığına ve arayüzü iyi kullanarak, çalışmalara odaklanan bir admin kullanıcıya ihtiyaç duyuyor.

Cisco Meraki FMV Işık Okulları Referansımız

Veri Merkezi Çözümlerimizi İncelediniz mi?