Bir çırpıda sayabileceğimiz kaç yazılım dili var, veri merkezleri için önemi nedir? 5, 10, 15… her gün farklı ihtiyaçlara çare olma gayesiyle ortaya çıkan yeni yazılım dilleri makinalara daha hızlı mesaj gönderme yanında insanların kodlarken çok daha kolay bir syntax’e sahip olarak hız kazanmasını istiyor hatta belki de çok daha az  kod yazmasını. Peki son yıllarda en çok hangi yazılım dili tercih ediliyor ve veri merkezleri için bu durumun önemi nedir? 

Aslında bu kez yazımıza Veri Merkezleri için konunun öneminden bahsederek başlasak daha iyi olabilir. Veri merkezleri temelde verilerin işlendiği ve basitten en komplike olana kadar çok çeşitli yazılımların çalıştırıldığı birer makina yuvalarıdır. Örneğin Google’ın bizlere saniyeler içerisinde sunduğu milyarlarca sonuçta yine bir yazılım ve donanım işbirliği sayesinde ulaşıyor. Veri Merkezleri yazılım ve veri işleme süreçlerinin yani yazılımların gelişmesiyle çok daha fazla iş yapabilir hale geliyorlar. Google örneğine geri dönersek 1991 yılında çıkan Python, arama motoru servisi içerisindeki etkisini her an artırıyor çünkü hızlı çalışmasının yanında kolay kullanılabilirliği iş yükünü azaltıyor. Google C++’ı hafıza kontrolünde değerlendirirken pek çok noktada Python’ı seçiyor. 

Veri Merkezi projelerinde, hangi yazılım dillerinin kullanılacağı, veri merkezi inşaa etme amacının ne olacağı veya elbette cloud bir yapı kullanılacaksa amaçlar çok önemlidir. Amaçların tespiti ile verim kritik sonuçlar elde edilebilir. Bu nedenle Veri merkezlerinde de kullanılan dilin önemi yüksek hale geliyor. Veri Merkezi Çözümlerimiz ve daha fazlası için bize dilediğiniz soruları yöneltebilirsiniz. Veri Merkezi Çözümlerimizi incelemek için: https://dogus.com.tr/veri-merkezi-cozumleri/

 

 Dünyanın En Çok kullanılan Dili Hangisi? 

1- Python 

1990 yılında Hollanda’da geliştirilmeye başlanan Python, 1994 yılında ilk sürümünü yayınladı, 2. Sürüm ise 2000 yılında Python geliştiricilerinin hizmetine sunuldu ve 2008 yılından itibaren de 3x serisi kullanılmaya başlandı. 

YouTube, Bittorrent, Google gibi önemli projeler ve markalar Python kullanıyor ve python etkinliğini her geçen gün arttırıyor. Önemli markaların yanında yazılımla ilgili pek çok geliştirmeye de ışık tutan NASA ve CERN gibi önemli kuruluşlar da python’ı aktif olarak kullanıyorlar.  Yüksek seviyeli bu programlama dili, basitçe yazılabilme özelliği nedeniyle ve hız anlamındaki çözümleri sayesinde gözde olmaya devam edecek gibi görünüyor. 

2- Java 

Açık kaynak kodlu, yüksek seviyeli programlama dillerinin yıllar içerisinde en çok tercih edilmiş olanı diyebiliriz. Elbette c++’ı da unutmamak gerekiyor. Günümüzde en çok  mobil sektörde kullanılmaya devam ediliyor. Kotlin alternatifi oluşmuş olmasına karşın Java yılların verdiği alışkanlık ataletini iyi kullanıyor. 

Java şöyle çalışıyor: Yazılımcı kodu yazar, derleyici bu kodları derler ve “bytecode” adında bir sanal code ortaya çıkar. Bu bytecode JVM (Java Virtual Machine) tarafından işletilir.

3 – C 

Dennis Ritchie Tarafından geliştirilen ve yazılım dünyasında pek çok şeyi değiştiren çok ama çok değerli bir dil ve teknoloji olan C programlama dili elbette hala en çok kullanılan diller arasında ilk 5’te yerini alıyor. 

Unix işletim sisteminin de sahibi olan Dennis Ritchie (Farklı bir yazımızın konusu olacak.) C programlama dilini uzun süre birlikte çalıştığı Ken Thompson ile birlikte yarattı. Dennis’in bu dili yaratması ileride c++ gibi önemli bir dilin de ortaya çıkmasını sağladı. 

Gününüzde gömülü sistemlerde, işletim sistemlerinde ve pekçok komplike programda C dilinin aktif olarak kullanıldığını görüyoruz. Bir roket yazılımından, asansör yazılımına dek pek çok noktada C efektif olarak çalışıyor ve ihtiyaçları karşılıyor. 

4 – Bonus: C++

Nesne yönelimli bir programlama dili, genel amaçlı ve orta seviyeli olarak tanımlanıyor. 1979 yılından beri geliştirilmeye devam ediliyor ve C gibi C++’da bellek yönetimi ve gömülü sistemler bakımından harikülade işler çıkarıyor. 

C#, PHP, bir dil olarak sayarsak javascript ekosistemin en çok tercih edilen teknolojileri ve farklı açılardan faydalar sağlıyorlar. Bir Veri Merkezi projesinin temel olarak odaklandığı nokta da “hangi iş ve süreçler için bir tasarım gerçekleştiriliyor?” sorusu oluyor. 30 yılı aşkın süredir pekçok tecrübemiz gösteriyorki doğru iş için doğru yapıyı oluşturmak her açıdan en önemli madde.