Sanallaştırma Nedir, yıllardır aranan esnekliği sunmuş bir teknolojidir. İşletim sistemleri ve uygulamalar sürekli daha fazlasını ister; veri, işlem gücü, bellek. Fiziksel ortamda bu ihtiyaçları karşılamak maliyet bakımından imkansıza yakındır. Oysa sanallaştırma (virtualization) sayesinde tek bir fiziksel makinenin birden çok gibi davranmasını sağlayarak maliyet yükünden kurtulabiliriz. Sözün özü, bu teknoloji ile tek bir donanımsal sistem üzerinden birden çok ekosistem ve dedike edilmiş kaynak elde edebiliriz. (bellek, işlemci, depolama alanı)
Sanallaştırma teknolojisinin en büyük faydalarından biri de oluşabilecek güvenlik açıklarının da önüne geçmesidir. Virtual Machine’e (Sanal makineler) bir yazılım aracılığı ile bölünmüş cihazlar arasında geçiş mümkün olmayacaktır. Sanal makineler ile kaynaklar ayrılır ve uygun şekilde dağıtılır. Bir örnekle bu durumu açıklayalım:
3 adet fiziksel olarak belirli işlere atanmış olan donanımınız olsun. Bu donanımların görselde görüldüğü gibi her gibi farklı işlerle ilgileniyor. Örneğin: %30 mail, %30 web, %30 uygulama. Uygulama tarafındaki işleriniz önemli olduğundan bu cihazı korumanız gerekir değil mi? Bu sorunun cevabı geleneksel olarak evet. Önceki zamanlarda bir sunucu için, bir işletim sistemi, bir görev şeklinde bir sistem uyguluyorduk.
Sanallaştırma ile bir sunucuya birden fazla beyin verebiliyoruz yani uygulama görevleri için ve mail görevleri için bağımsız görevler atabiliyoruz ve buradaki işlemler birbirinden tamamen ayrı olarak. Donanım miktarı aynı verim fazla. Ayrıca buradaki sunucuların alan yüzdesini de değiştirebiliyoruz. Bu haliyle boş olan sunucu yeniden programlanarak görevlendirilebilir haliyle kullanıma hazır olarak bekliyor.
Sanallaştırma Ne amaçla Kullanılır?
- Uygulamaları bulutta derleme ve dağıtma
- Maliyetleri düşürme
- Virüs bulaşmış bazı verilere erişme
- Mevcut önemli verileri yedekleme (Görüntü/imaj)
Sanallaştırma Türleri Nelerdir?
Farklı kullanım amaçları nedeniyle sanallaştırma uygulanabilir. Data sanallaştırma, Bilgisayar sanallaştırma, Sunucu sanallaştırma, İşletim sistemi sanallaştırma, Ağ Sanallaştırma olarak sıralanabilir.
Veri (Data) Sanallaştırma: Farklı noktalara dağılmış veriler tek kaynakta birleştirilebilir. Sanallaştırma uygulamaları kaynağın ön kısımda yer alarak ihtiyaca uygun biçimde kullanılmasını sağlar.
Masaüstü Sanallaştırma: Her cihaz için yeniden donanımlar oluşturmak farklı maliyetlere katlanmak yerine. Tüm birimlerin sanal masaüstlerine ulaşarak toplu işlemler yada tekil task’lar yapmasına, yönetmesine olanak sağlar. İşletim sistemi sanallaştırması ile kolayca karıştırılabilir.
İşletim Sistemi Sanallaştırma: Linux ve Windows’u yan yana çalıştırmanın kullanışlı bir yoludur şeklinde özetlenebilir. Masaüstü sanallaştırmada olduğu gibi donanımsal maliyetlerden kurtulmamızı sağlar. Güvenliği artırır (ortam izleme ve izolasyon) ve iş yükünden kurtarır.
Sunucu Sanallaştırma: Yukarıda örneğini vererek açıkladığımız konu aslında sunucu sanallaştırmadır. Daha fazla bilgi için: https://computer.howstuffworks.com/server-virtualization.htm
Ağ Sanallaştırma: Fiziksel bileşenlerin sayısını azaltır. Telekomünikasyon sektöründe daha çok kullanılan bir yöntemdir.
Sonuç:
Ölçeklenebilir, daha güvenli, hızlı, kapalı kalma süreleri azalmış, tasarruflu bir teknolojidir. Doğuş olarak çalışma süreçlerinizi dikkatle dinliyor, mühendis kadromuzun görüşleriyle ihtiyacınız olan çözümleri sizlere dikkatle sunuyoruz.
İlginizi Çekebilecek bir yazı “Sistem Odası İhtiyaçları”