Veri Görselleştirme Nedir?

Veri görselleştirme, bilgi ve verilerin grafiksel gösterimidir. Veri görselleştirmek için çizelgeler, grafikler ve harita gibi görselleştirme yöntemleri kullanılmakta ve bu sayede veri eğilimleri ve aykırı değerlerin görülerek anlaşılır hale gelmesi sağlanır.

Büyük veri (Big Data) analizi yapılması gerektiğinde bilgiyi analiz edebilmek ve elde edilen veriler sonucunda bir karar almak için veri görselleştirmede kullanılan araçlar ve teknolojiler de gerekli ve çok önemli bir durumda olmaktadır.

Büyük veri analizi isimli makalemizi ziyaret ederek big data analizi hakkında detaylı bilgiye hemen ulaşın.

Veri görselleştirme Neden Önemlidir?

İnsan beyni bilgiyi işleme şeklinden dolayı büyük miktarda bulunan karmaşık verileri görselleştirmek için çizelge ve grafiklerin kullanılması, tablo ve raporları incelemek ve anlamaya çalışmaktan daha kolaydır. Aynı zamanda veri görselleştirme kavramların evrensel olarak anlaşılabilir hale getirmenin hızlı ve kolay bir yoludur. Veri görselleştirme kullanılarak normalden daha fazla dikkat edilmesi gereken alanlar belirlenebilir, hangi faktörlerin müşteri davranışını etkilediği görülebilir, hangi ürünlerin nereye yerleştirilmesi gerektiğine karar verilebilir ve satış hacimlerinin tahmin edilmesi sağlanabilir. Anlaşıldığı üzere veri görselleştirme çok önemli bir konudur.

Veri Görselleştirme Türleri

Veri görselleştirme denildiği zaman genellikle akla ilk gelen basit çubuk grafikler ve pasta grafiklerdir. Verileri etkili bir şekilde sunabilmek için ise çok çeşitli görselleştirme yöntemleri bulunmaktadır. Yaygın olarak kullanılan veri görselleştirme türleri grafikler, tablolar, bilgi grafikleri, panolar şeklinde belirtilebilir. Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim.

Grafikler

  • Çizgi grafik: Herhangi bir zaman dilimindeki eğilimleri görselleştirmek için kullanılmaktadır. İki çeşit çizgi grafiği bulunmaktadır. 
  • Alan grafiği: Alan grafikleri çizgilerin altındaki grafikleri gölgelemekte ve bu nedenle veri büyüklüğünün daha kolay karşılaştırılmasını sağlamaktadır.
  • Çubuk grafik: Bu grafik türünde yüksekliği çizilen değerle orantılı olan çubuklar şeklinde görüntülenmektedir. Çubuk grafik ayrı gruplar halinde sınıflandırılan verileri karşılaştırmak için gayet kullanışlı bir yöntemdir.
  • Yığılmış Çubuk Grafik: Bir veri kümesinde parçalardan bütüne karşılaştırmalı analiz yapabilme imkanı sunar. Her bir değerin değerini kategoriler arasında toplam olarak çizilmesine imkan verir.
  • Pasta Grafiği: Bu grafik türü yüzde ve orantısal verileri göstermeye daha uygundur. Parçaların bir bütüne etkisini analiz etmek faydalı olmaktadır.
  • Halka grafiği: Boş bir merkez ve aynı anda birden fazla istatistiği desteklemesi dışında işlevsel olarak pasta grafik ile aynıdır.
  • Dağılım çizelgesi: Genel kullanımı şekli düzensiz aralıklarla düzensiz verileri çizilmesi şeklinde kullanılmasıdır. Çizgi grafiğinden farklı olarak İki sayısal eksen arasında karşılaştırma yapmak için kullanılmaktadır.
  • Kabarcık grafiği: Dağılım grafiği gibi, öncelikle sayısal değişkenler arasındaki ilişkileri tasvir etmek ve göstermek için bir kullanılmaktadır.
  • Kombinasyon Tablosu: Karışık veri serileri olduğunda ve her ikisininde temsil edilmesi gerektiğinde uygun bir kombinasyon grafiği kullanılabilir. Kombinasyon için uygun grafik türleri arasında ise çubuk çizgi alan, kabarcık ve dağınık grafik bulunmaktadır.
  • Huni grafiği: Bir iş metriğinin aşamalı akışını veya azalmasını temsil etmek için kullanılmaktadır.
  • Web şeması: Farklı veri serilerinin karşılaştırmasını incelemek için bu grafik tercih edilebilir. Bu grafik, bir merkez noktasına göre veri işaretçileri ile temsil edilen bir veri dizisindeki değerleri karşılaştırmaya yardımcı olmaktadır.
  • Sıcaklık haritası: Bu grafik verilerin kolay görselleştirilmesine, sınıflandırılmasına ve filtrelenmesine yardımcı olan, değişen yoğunluktaki renklerle değerler görüntülemek için kullanışlı bir yöntemdir.
  • Coğrafi harita: Coğrafi konumsal verileri görselleştirmek amacıyla kullanılır.

Pivot tablo

Daha kolay bir şekilde analiz ve tüketim için veri kümelerini dinamik olarak yeniden düzenlenmesine, gruplandırılmasına ve özetlenerek tablo haline getirilmesine imkan tanımaktadır. Tablonun görünümünü ve verilerin sunumunu filtrelemek, sıralamak ve özetlemek için birçok seçenek mevcuttur.

Panolar

Hızlı bir şekilde genel bir bakış için birden çok raporu ve KPI öğesini tek bir sayfada birleştirmeye imkan vermektedir. Raporlar ve widget’lar esnek ayarlar kullanılarak uygun şekilde düzenlenebilmektedir. Aynı zamanda dinamik filtreleme özelliği ile gerekli ve belirli bilgilerin görülmesini sağlar.

KPI Widget’ları

Widget’lar kolay anlaşılması amacıyla gösterge tablolarındaki temel metrikleri vurgulamak için kullanılan oldukça kullanışlı bir özelliktir. Metriklere trendleri vurgulamak için karşılaştırma göstergeleri destek olabilir.

Veri görselleştirme ile işletmeler çok avantajlı duruma geçmektedirler. Veri görselleştirme yapılabilmesi için ise veriye ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmeler artık tüm verilerini toplamakta ve bu sayede büyük veri (big data) oluşmaktadır. Eğitim, finans, telekomünikasyon, perakende ve sosyal ağ hizmetleriyle ilgilenen birçok şirket her gün çok büyük boyutta bilgiyi işlemektedirler. Veriyi üreten ve kullanan bu işletmeler operasyonlarını gerçekleştirirken veri merkezlerine ihtiyaç duymaktadır. Çünkü veri merkezleri olmadan ihtiyaç duydukları veriye hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşma konusunda erişim eksikliği yaşayacaklardır. Eğer bu şekilde sorun yaşanırsa işletmenin müşteri ve kar kaybı yaşaması söz konusu olacaktır.

İşletmelerin tüm verilerini tek bir yerde depolaması gerektiği unutulmamalıdır. Verileri ve kaynakları ev veya iş bilgisayarında saklamak birçok sorunla karşı karşıya gelineceğinin açık bir göstergesidir. Bu nedenle veri merkezleri, operasyonlarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek isteyen işletmeler için vazgeçilmez bir kaynaktır.

Doğuş Elektronik olarak sunmuş olduğumuz veri merkezi çözümleri ile işletmelerin uluslararası standartlara uygun olarak veri merkezi projelerini gerçekleştiriyor ve verilerini tek bir yerde güvenli bir şekilde depolanabilmesini sağlıyoruz. Hemen bizimle iletişime geçerek tüm süreç hakkında bilgi alın.