Hava çok sıcak, eve geldiğinizde serin olmasını çok istiyorsunuz; hemen giriyorsunuz klimanızın mobile app’ine dereceyi ayarlıyor çalıştır tuşuna basıyorsunuz… Nesnelerin interneti (IOT) yada İngilizce ismiyle Internet of Things artık hayatımızın vazgeçemeyeceğimiz bir unsuru haline geldi. Peki “IOT Nedir?” gelin inceleyelim.
Nesnelerin İnterneti Nedir (en basit tanım):
Nesnelerin interneti (IOT) en basit tabiriyle tüm nesnelerin birbiriyle internet üzerinden veri alışverişi yapabilmesidir. Sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojiler veri akışının devamlılığını sağlar. Wi-Fi, Bluetooth, uydu, hücresel gibi çeşitli protokol ve teknolojiler yalnızca birkaçıdır. Akıllı telefon, akıllı TV, akıllı buzdolabı gibi tanımlar aslında IOT teknolojilerini de tanımlayan bir ifadedir. Yaklaşık olarak 7-10 milyar arasında cihaz internet üzerinden birbiriyle haberleşir halde bulunuyor. 2025 yılına kadar 22 milyar’a ulaşması bekleniyor (Oracle India)
IOT – Nesnelerin interneti, büyük sistemlerle bağlantılı bir iletişim ağı. Yani aslında her şey bizim klimamızı ayarlamamız kadar romantik olmayabilir. Milyarlarca cihazın bağlı olduğu ve haberleştiği bir ortamda Büyük Veriden bahsetmesek olmaz… Bugünlerde telefonunuz yanınızdayken kırmızı bir ayakkabı istediğinizi birkaç kez söylediğinizde büyülü bir şekilde kırmızı ayakkabılar görüyorsunuz. Aslında elinizdeki “akıllı telefon” asıl bilgisayar diyebileceğimiz bir veri merkezi ile haberleşiyor ve veriyi işliyor. Algoritma doğrudan size ilgili içerikleri göstermeye başlıyor. Yani an ve an telefonunuz sizi dinliyor. Klima kullanım verileriniz de elbette işleniyor, ar-ge çalışmalarında kullanılıyor. Hangi partinin iktidar olacağından, kullanım ve genel alışkanlıklarınızdan, basit hayat kolaylaştırıcı uygulama ve tekniklere kadar her şey ama her şey nesnelerin interneti ile ilgili.
Minimum İnsan Müdahalesi, Maksimum performans = IOT – Nesnelerin interneti
Gömülü sistemlerin gelişimi, haberleşme ağlarının kuvvetlenmesi, büyük veri ve analitik yaklaşımların gelişimi sayesinde bugün insan müdahalesi en aza indi. Bir fabrikada cihazların zifiri karanlık bir ortam içerisinde haberleşerek iş yapması sayesinde 7/24 çalışma imkanı doğdu ve münferit maliyetlerden kurtulma imkanı oluştu. Dijital Dünya IOT sayesinde varlığını sağlamlaştırıyor diyebiliriz.
IOT – Nesnelerin interneti nasıl kolaylıklar sağlıyor?
- İş süreçlerini izlemek
- Müşteri deneyimini iyileştirmek
- Zamandan ve paradan tasarruf
- Çalışan verimliliğini artırmak
- İş modellerinin entegrasyonu ve uyarlanması
- Veri ışığında daha iyi kararlar
- Gelir artışı
Listedeki başlıkları trafiğin düzenlenmesi nedeniyle daha az harcanan vakit ve petrol tüketimi sonucunda oluşacak majör faydalardan en mikro faydalara kadar genişletmek mümkün.
IOT’nin daha etkin olmasını sağlayan teknolojiler:
- Düşük enerji tüketimli ve maliyetli sensör teknolojileri: Yıllar içerisinde haberleşme sistemlerinin gelişmesi, askeri alanda gömülü sistemlerin kullanım etkinliğinin artması ile düşük maliyetli sensör üretimi IOT teknolojilerinin yaygınlaşmasına yardım ediyor.
- Nesnelerin internet üzerinden birbirine ve sunucuya bağlanabilmesi imkânı: Son yıllarda network protokollerinin gelişimi sayesinde cihazlar birbirlerine daha kolay biçimde veri aktarabiliyor.
- Bulut bilgisayar platformları: Bulut teknolojilerinin gelişimi iot teknolojilerini kullanacak olan projelerin diledikleri ölçekte depolama ve bilgisayar gücüne sahip olmasını sağlıyor.
- Makine öğrenmesi ve istatistik: Yazılım sektörünün gelişimi, yüksek ölçekte hesaplama yapabilen donanımların varlığı sayesinde firmalar içgörüler geliştirebiliyor ve böylece nesne haberleşmesi bilinçli ve verim kritik yapılabiliyor.
IOT NEDİR, gerekirse bugün otomobil, üretim, gayrimenkul, perakende, lojistik ve aslında neredeyse tüm aklımıza gelen sektörlerde verim kritik uygulamaların artması yüksek ölçekte üretim ve iş demektir.
Linkedin sayfamızı takip ediyor musunuz?