Bugün oteller için oluşturduğumuz ikinci blog yazımızda Otel otomasyon ve Akıllı Bina Sistemleri konusuna değineceğiz. Son yıllarda tüm sektörlerde dijitalleşme büyük önem kazanırken, yönetim sistemlerininde akıllı olması ve tüm mekanizmanın teknolojik ortamda yönetimi hizmet/ürün satan ve alan arasındaki bağı kuvvetlendirdi. Operasyonel zorluklardan, büyük kaygılardan arınmış bir üretici, müşterisini memnun etmek için farklı alanlara da yönelebilir oldu. Böylece talep edenin doygunluğu da farklı noktalara ulaştı.

Hizmet endüstrisinin en komplike tesisi olan oteller içerisinde çok farklı sektörleri barındırıyor. Tüm birimlerin minimum hatayla 7 gün 24 saat çalışması, her daim misafiri memnun etmesi ve oluşan akut sorunları çözmesi gerekiyor. Çoğu zaman anlık çözümler ilerleyen dönemlerde kalıcı sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, yapılan her hamlenin hesaplı ve takip edilir olması çok önemli.


Lobide bizi karşılayan robotlar günümüz teknolojisinde mümkün olsa da otel otomasyon ve akıllı bina sistemleri derken elbette bu kadar radikal bir değişimden bahsetmiyoruz. Konaklama endüstrisi için bina otomasyonu; konuklara minimum temasla, zahmetsiz ve teknolojik bir hizmet vermek anlamına gelebilir. Tüm otomatik süreçlerin, manuel süreçlerle harmanlanması ve misafirin sorunsuz hizmet almaya devam etmesi günümüzün temel konusudur.


Özellikle pandemi süreci bize gösterdi ki hizmet sektörü yeni teknolojileri kabul etme ve dönüşüm konusunda oldukça geriydi. Bu nedenle ön muhasebe yönetimi dışında farklı konular da gündeme gelmeye başladı. Maliyetleri düşüren takip teknolojilerinden başlayarak pek çok şey özellikle geçtiğimiz iki yılda değişti.
Otomasyonla ilgili genel kaygı hizmet anında oluşan duygusal bağın zedelenmesi. Kesinlikle otel otomasyon ve akıllı bina sistemlerinin böyle negatif bir sonucu olması söz konusu değil aksine, kalite artışı ve gereksiz temasların giderilmesi nedeniyle memnuniyetin arttığı görülüyor.

Doğrudan Bizlere Sorabilirsiniz:

[fc id=’3′ align=’left’][/fc]

Otel Otomasyonundan Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Ekibinizi düzene Sokun: Görev yönetiminin otomatikleşmesi, hatırlatma özellikleri işlerin daha doğru zamanda sonuçlandığını göreceksiniz. Herhangi düzeyde personeliniz ondan bekleneni net biçimde anlayarak görevi ne zamana kadar sonlandırması gerektiğini bildiğinde süreçlerin ilerlediğini anlayacaksınız. Bu konuda en iyi örnek dijitalleşmenin odağı olan yazılımcıların kullandığı iş yönetim programlarıdır.


İş Süreçlerini Standartlaştırın: Yönetim süreçlerinde bireysel standartlar yerine kurumsal standartlar belirlemek ve bunları otomasyona bağlamak hizmet anlayışında çağ atlatacak ve ekibi düzene sokan ikinci bir madde haline gelecek.


Dönüşüm / Rezervasyon Takibi: Misafir taleplerinizi telefon, telsiz, whatsapp ile alabilirsiniz. Ancak hangi noktadan talebin geldiğini takip edememek tüm süreçlerinizi mahvedebilir. Kanal yönetimi programları sayesinde hem dijital pazarlama giderlerinizin karşılığını görürsünüz hem de short’a düşme gibi tehlikelerden kaçınırsınız.


Yazılımın Gücü: Çeşitli yazılımlar sayesinde detaylı analizler elde edebilirsiniz. Örneğin personel verimliliği, elektrik harcamaları, odalardan elde edilen kazançlar, restorant gider ve gelirleri ve pek çok farklı analiz. Örneğin bir tesisin hangi bölümünde daha fazla enerji harcanıyor bunu hesaplayabilirsiniz.
Doğuş olarak tüm süreçlerinizi içeride yönetmeniz için çalışıyoruz. Server ihtiyaçlarınızı in-house kurgulamak isterseniz lütfen Server odası ihtiyaçları yazımızı okuyun. https://dogus.com.tr/oteller-icin-server-odasi/

Otel işletmelerinde gelirlerin %50’sinden fazlası odalardan gelirken. Giderlerin de çoğunluğu yine elbette odalarda oluşuyor. Otel Otomasyon ve Akıllı Bina Sistemleri bu noktada çözüm sunuyor. Mimari olarak elbette oda tasarımına dikkat ediliyor. Otel Otomasyon ve Akıllı Bina Sistemleri çok dikkat edilmese de projenin önemli maddelerinden biri. Bu nedenle yukarıdaki maddelere ek bazı konulardan daha detaylı bahsetmek isteriz:


Otel Odalarında Aydınlatma Otomasyonu


Yapı projesi ne kadar iyi olursa olsun doğru tasarlanmamış bir aydınlatma sistemi enerji verimliliği dışında konforu da etkileyecektir. Aydınlatma otomasyonu denildiğinde yalnızca içeride çalışan cihazların takibi algılanmasın odaların aldığı ışığın doğru hesaplanması da önemlidir. Bu nedenle proje henüz mimari aşamadayken mimarların, doğru yönlendirmelerle operasyonel konularda da düşünmesini istemek doğrudur.


Bina Otomasyonu (HVAC) İklimlendirme


Oda içerisindeki ısının önemi malumunuz, doğru verimlilikte çalışması metrekare hesapları maliyetlerden kurtaracak ve konforu artıracaktır. Bunun yanında günümüzde bu sistemlerin nem ve filtre kontrolleri de önem kazanmıştır. İklimlendirme Nedir? Yazımızı okumanızı rica ederiz.


Zayıf Akım Sistem Çözümleri


Yukarıda bahsettiğimiz tüm konulara ek olarak blog sayfamızda da sıkça bahsettiğimiz yangın söndürme sistemleri, CCTV sistemleri ve özellikle odalar dahil otelde çok fazla kullanılan kartlı geçiş sistemleri de önemli diğer konulardır. Tüm ilgili yazılara Bina Teknolojileri kategoirimizden ulaşabilirsiniz: https://dogus.com.tr/bina-teknolojileri

Oteller için nasıl destekler sunuyoruz?


Doğuş olarak bir yapının proje tasarım aşamasından en son noktasına kadar tüm ekiplerle birlikte koordineli olarak çalışıyor. Yapının ihtiyacı olan tüm unsurlarda yer alıyoruz elbette özellikle zayıf akım çözümleri ve sistem odaları alanında özel desteklerimiz oluyor. Bu noktada 500’ü aşkın proje ve 35 yıllık tecrübemizle yanınızdayız.

 

[fc id=’3′ align=’left’][/fc]