Büyük veri, veri, bilgi, enformasyon bu kelimeleri ne çok duyar olduk. Veri merkezi de yine az önce saydığımız listenin içerisinde. Google, Facebook davaları; işi veriye dayalı olan Amazon gibi marka sahiplerinin çok hızlı zenginleşmesi, Dünyanın en zenginlerinin her zaman veriye dayalı işler yapması derken… Bu veriler nerede nasıl saklanacak sorusunu akla getirdi. Daha önce yazdığımız bir yazımızda dünyanın en büyük veri merkezleri listesini paylaşmıştık. Devasa boyutlarda yerleşkeler içerisinde, katmanlı savunma sistemlerine sahip bu büyük veri merkezlerinin dışında. Konteyner, mikro ve modüler olmak üzere çeşitli veri merkezleri de var aslında.

Bir sistem odası, veri merkezi yada İngilizce ifadesini de zikretmiş olalım data center; Süreçlerin en önemli kısmını oluşturuyor çünkü tüm iş üzerinde koşuyor. Bu Blog yazımızda da bahsettiğimiz farklı veri merkezi çeşitlerini inceleyeceğiz.

Modüler Veri Merkezi

Modüler veri merkezleri, ihtiyacın olduğu yere hızla taşınabilecek şekilde organize olmuşlardır. Blog yazımızın kapak görseli olarak paylaştığımız örnekte yaklaşık 12 metrelik bir modüler veri merkezi görmektesiniz. Burada bir senaryo ile konuyu aktarmak isteriz: İşletmenizin B noktasında önümüzdeki 18 ay boyunca yoğun bir veri trafiği olacak ancak sonraki 36 boyunca tüm trafik C noktasında olacak bu noktada bahsi geçen görseldeki modüler veri merkezini enerjiye ulaştırarak operasyonunuzu sürdürebilirsiniz. Ayrıca bu ürünler yangın gibi ciddi afet durumlarında da ivedi çözümler sunmakta.

Modüler veri merkezi: Kapasiteyi dağıtmanın, çeşitli senaryolarda çevik çözümler almanın bir yöntemidir. Modüler bir veri merkezi, veri kapasitesinin gerekli olduğu her yere yerleştirilebilir.

Modüler veri merkezlerinin iki tipi bulunuyor; bunlardan ilki bizim konuyu açıklamak için bahsettiğimiz hızlıca hareket edebilir şekilde bir konteyner içerisinde yapılanmış olanlardır. İkincisi ise prefabrik yapılar içerisinde nispeten daha az modüler olan ancak yine hızlıca eklemlenebilen yapılardır. İlk örnek için Cisco Containerized Data Center düşünülebilir ikincisi ise HP’nin çalışmaları olabilir. Ayrıca, Huawei’nin FusionDC1000C modeli de prefabrik tipe bir örnek.

Modüler Veri Merkezi

Konteyner Veri Merkezi

Her ölçekte ihtiyaç duyan kurum ve kuruluş tarafından kullanılabilir. Modüler veri merkezlerinin bir tipi olan konteyner veri merkezleri, yeni nesil veri merkezi olarak anılmaktalar. Çoğunlukla 20 foot (12 metre) – 40 foot (24 metre) arasında organize edilirler. Konteyner Veri merkezleri üst düzey IT teknolojilerine sahip olduklarından, enerji tasarrufu bakımından da kabiliyetlidirler, kurulumları çok hızlı olduğu için enerji entegrasyonları tamamlandığı anda ki bu genellikle 24 saatlik bir süreçtir doğrudan işlevsellik kazanırlar. Su geçirmezlik, afete dayanıklılık gibi ekstra faydalarını da eklemek gerek. Enerji verimliliği konusuna bizlerin de hassasiyet göstermesi nedeniyle bir parantez daha açmak isteriz: Konteyner veri merkezleri, fiyat-performans odaklı tasarlanmıştır. Güç ve soğutma sistemlerinin kapasite, iş yükünü iyi bir şekilde eşleştirir. İş verimliliğini artırır, yıpranmayı azaltır. Daha spesifik olarak, konteynerli veri merkezleri, soğuk hava kullanımını büyük ölçüde iyileştirir, sunucu odasında yerden ve elektrik maliyetlerinden tasarruf sağlayan, güç kullanım verimliliğini (PUE) azaltan sıkı hava akışı yönetimiyle sıcak noktalara hava sağlamak için sıralı soğutma sistemlerini benimser.

Mikro Veri Merkezi

Mikro veri merkezi aslında bir modüler veri merkezidir. Yani terminolojide ortak adlandırılabilir, bizlerin bu yazıda ayrı tanımlar içerisinde vermemizin sebebi detayları daha doğru aktarabilmek. Mikro veri merkezleri, bir veri merkezindeki tüm temel bileşenleri içerir ancak ölçeklendirilmiş biçimde ele alır. Vertiv’in tanımına göre mikro veri merkezleri 100-150 KW’dan fazla olmayan yükleri ele alır. Mikro veri merkezlerinde temel olarak :

  • UPS – Kesintisiz güç kaynağı
  • rPDU – Raf güç dağıtım birimi
  • İklim kontrolcüleri ve raf soğutma üniteleri
  • Uzaktan izleme sensörleri

Ayrıca bazı mikro veri merkezleri yedek fan sistemleri ve ek güvenlik sistemleri de içerebilir. Ayrıca yapısal kablolama ile ilgili bazı işler de yine mikro veri merkezine dahil edilebilir. Mikro veri merkezlerinde tüm ekipman fabrikada önceden birleştirilmiştir. Tüm ekipman test edilmiş ve monteye uygundur. Kısaca tak çalıştır veri merkezi diyebiliriz. Kliniklerde, perakende mağazalarında, uzak şubelerde, küçük sunucu odası gerektiren ortamlarda kullanılmaya daha uygundur. Sunucular, toz ve diğer partiküllerden zarar görecek bir ortamda bulunacaksa mikro veri merkezleri çok daha uygundur. Modüler yada Mikro veri merkezleri toplamda; Enerji tasarrufu, esneklik, afete dayanıklılık ve lojistik avantaj sağlıyor.

Mikro Data Center’ların Avantajları:

  • Hız ve Rahatlık
  • Eksiksiz Kurulum
  • İzleme, Takip Sistemleri
  • Özelleştirme Seçenekleri
  • Standartlara Uygunluk