CCTV Nedir olarak kısaltılan Closed Circuit Television Türkçede Kapalı Devre Televizyon anlamına gelmektedir. Normal halka açık bir şekilde yayınlanan televizyondan farklı olarak CCTV’de elde edilen görüntüler genellikle sınırlı sayıda monitöre iletilmektedir. CCTV teknolojisi ilk olarak 1942 yılında Alman bilim insanları tarafından V2 roketlerinin izlenmesi için geliştirilmiştir. 1942 yılından itibaren ise CCTV teknolojileri ciddi şekilde değişmiştir. Bir zamanlar bu teknolojiler kullanıcılara canlı görüntü izleyebilme imkanı sunuyorken zamanla verilerin hem görüntülenmesine hem de saklanmasına olanak tanıyan bir kayıt sistemine dönüşmüştür. Bunun sonucunda CCTV teknolojisinin güvenlik amacıyla kullanılması durumu oluşmuş ve kapsamlı bir güvenlik kamerası teknolojisine dönüşmüştür.
CCTV Ne İçin Kullanılır?
Günümüzde ise bu teknolojiler belirtildiği üzere genellikle suç faaliyetlerinin tespit edilmesi, bu suç faaliyetlerinin yaşanmaması için caydırıcı olması ve trafik ihlallerinin kaydedilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bunların dışında birçok farklı kullanımı da bulunmaktadır. Şimdi CCTV teknolojilerinin kullanım amaçlarını ve bu teknolojilere neden ihtiyaç duyulduğunu tek tek inceleyelim.
Ev güvenliği: Güvenlik kameralı evlerin hırsızlığa uğrama ve tahrip edilme olasılığı güvenlik kamerası olmayan evlere göre çok daha düşüktür. Güvenlik kameraları suçun işlenmemesi için fiziksel olarak bir şey yapmasa da ev sahipleri ailelerini güvende tutmak ve suçluları evlerine izinsiz girmekten caydırmak amacıyla güvenlik kameralarını kullanmaktadır. CCTV kameralarının evlerde kullanılmasının farklı amaçlarından birisi ise dadı kamerası olarak kullanılmasıdır. Ev çalışanlarının zamanlarını nasıl geçirdiğini görmek isteyen ve ayrıca belirli zamanlarda evlerinden, çocuklarından uzakta kalmak zorunda kalan anne ve babaların evde olmadıkları süre zarfında çocuklarının güvende ve emin ellerde olduğunu bu güvenlik kameraları ile görerek emin olmakta ve içleri rahat bir şekilde evden ayrılabilmektedirler.
İş gözetimi: İşletmeler CCTV teknolojisini oluşabilecek suçlara karşı caydırıcılık amacıyla kullanmakla birlikte farklı birçok nedenden dolayı da kullanmaktadır. Bankalar, restoranlar, perakende satış mağazaları, müzeler ve ofislerin genellikle nakit para bulundurmaları nedeniyle her zaman hırsızlık gibi bir olumsuzluk ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunmaktadır. İşletme sahipleri ise bu ihtimaller nedeniyle kasalarının bulunduğu ve kasaların görüneceği stratejik noktalara güvenlik kamerası yerleştirmektedir. Aynı zamanda işletmeler çalışanları izleyebilmek ve çalışma saatlerini verimli bir şekilde kullanıp kullanmadıklarını görebilmek için CCTV kameraları kullanmaktadır.
Trafik izleme: Kavşaklarda ve işlek yollarda trafiği izlemek için güvenlik kameraları kullanılmaktadır. Bu yerlerde güvenlik kameraları olması sayesinde kırmızı ışıkta geçen, hız yapan veya dikkatsizce araç kullanan sürücüler tespit edilebilmekete ve başka yerlerde yaşanabilecek çok daha ciddi suçlar önlenmiş olup kurallara uymayan sürücülerin de cezalandırılması sağlanmaktadır.
Doğuş Elektronik olarak sizlere amacınız ve ihtiyacınız doğrultusunda en doğru güvenlik kamerası seçiminizde yardımcı oluyor ve bu seçiminiz sonrasıda tüm sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesini sağlıyoruz. Hemen bizimle iletişime geçerek süreç hakkında bilgi alın.
CCTV Kamera Türleri Nelerdir?
Piyasada birçok farklı CCTV kamera türü bulunmakta ve her sektör için çeşitli çözümler sunulmaktadır. En fazla tercih edilen CCTV kamera çeşitlerine aşağıda liste halinde ulaşabilirsiniz.
- Dome CCTV Kameralar: Bu kamera türü adını kubbe şeklindeki olan kasasından almaktadır. Kasa şeklinden dolayı insanlar kameranın hangi yöne baktığını görmekte zorlanmaktadır. Bu belirsizlikleri sayesinde hırsızlık gibi olumsuz bir durum karşısında caydırıcı özellikleri de bulunmaktadır.
- Bullet CCTV Kameralar: Oldukça görünür bir tasarıma sahiptirler. Silindir şeklindedirler ve uzun mesafeleri gözlemleyebilirler. Genellikle dış mekanda kullanılmaktadırlar ve bu nedenle kasaları toza, suya ve kire karşı dayanıklıdır.
- C Montajlı CCTV Kameralar: Görüş alanını uyarlamak isteyenler için idealdir. Değişen mesafeleri izlemek için değiştirilebilir ve çıkarılabilir lenslere sahiptir. Bu kameralar genellikle hantal bir görünüme sahip olması nedeniyle suç faaliyetlerinin yaşanması ihtimaline karşın caydırıcılık özellikleri bulunmaktadır.
- PTZ (Pan Tilt & Zoom) Kameralar: Güvenlik ekibi kaydedilenler üzerinde tam kontrole sahip olabilmektedir. Bir düğmeye dokunarak kamera merceği sağa veya sola kaydırılabilir, yukarı aşağı eğilebilir veya yakınlaştırılıp uzaklaştırılabilir. Canlı olarak video akışını izleyen bir kişinin bulunması durumunda bu kamera doğru bir seçim olacaktır.
- Gündüz/Gece CCTV Kameraları: Bu kameralar gece veya gündüz fark etmeksizin farklı ışık koşullarından etkilenmeyecek şekilde net bir video kaydı yapabilmektedir.
- Kızılötesi/gece görüşlü CCTV Kameralar: Bu kameralar ise zifiri karanlık koşullarında en iyi olacak şekilde tasarlanmıştır. En iyi olabilmelerini ise kızılötesi teknolojisini kullanmaları ile başarırlar. Gece görüşü işlevi için en iyi CCTV kameralardır.
- Ağ/IP CCTV Kameraları: Bu kameralar canlı görüntüleri internet üzerinden paylaşmaktadır ve bu sayede görüntülere dünyanın her yerinden erişebilmek mümkündür.
- Kablosuz CCTV Kameralar: Kiliseler, müzeler veya büyük evler için önemli bir faktör olan kameranın görünümü kablosuz CCTV kameralar ile çok daha düzenli bir hale gelmiştir. Bu kameralar ile kurulum süreleri en aza indirilmiştir.
- Yüksek Çözünürlüklü (HD) CCTV Kameralar: Bu kameralar yüksek çözünürlükte görüntüler sunarak rakipsiz bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Bütçeye bağlı olarak 720p’den 4K’ya kadar çözünürlük sunabilmektedir.
CCTV Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Analog ve IP olmak üzere İki tür güvenlik kamera sistemi bulunmaktadır.
Analog güvenlik sistemleri
Analog güvenlik sistemlerinin kullanılabilmesi için analog kamerada iletim kabloları kullanılması gerekmektedir ve bu iletim kabloları ile dijital bir video kaydediciye (DVR) bağlanılarak sistemin çalışması sağlanmaktadır. Dijital video kaydedici videoyu kameradan alarak sıkıştırmaktadır. Görüntüleyebilmek veya daha sonra ihtiyaç duyulması halinde bakabilmek için bir sabit sürücüye depolamaktadır.
IP güvenlik sistemleri
IP sistemleri biraz daha karışık olmakla birlikte analog sistemlere göre daha pahalı olabilmektedir. Ama sunmuş olduğu imkanlara dikkat edildiğinde maliyetin göz ardı edilebileceği anlaşılmaktadır. IP güvenlik sistemlerinde kamera videoyu bir internet bağlantısı üzerinden sıkıştırma, dönüştürme ve yayınlama dahil olmak üzere dijital video kaydedicinin yapmış olduğu tüm işleri yapmaktadır. Açık bir şekilde anlaşıldığı üzere bir DVR gerekli olmamaktadır ve video direkt olarak bir kişisel bilgisayara aktarılabilmektedir.
“Güvenlik Kamerası (IP Kamera) Çözümleri”isimli ürün sayfamıza hemen göz atın.
CCTV Kameralar ve IP Kameraların Karşılaştırılması
- CCTV kameralar videoyu koaksiyel veya UTP kablolama yöntemi ile gönderirken IP kameralar POE(Power Over Ethernet) teknolojisini kullanarak iletmektedir.
- CCTV kameralarda video fiziksel olarak dijital video kaydediciye kaydedilirken IP kameralar internet üzerinden videoyu göndermektedir.
- CCTV kameralarda tüm videolar tek bir konumda bulunması gerekiyorken IP kameralarda tüm videoların tek bir konumda tutulmasına gerek yoktur.
- CCTV kameralar daha düşük çözünürlüğe sahipken IP kameralar yüksek çözünürlük oranı bulunmaktadır.
- CCTV kameralar televizyon yayın sinyallerini kullanırken IP kameralar videoyu dijital akış olarak yayınlamaktadır.
Görüldüğü üzere günümüzde her yerde güvenlik kameralarına ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok CCTV kamera çeşidi vardır. Bu kadar çok seçenek olması bazen kafa karıştırıcı bir hale gelebilmektedir. Doğuş Elektronik olarak
sizlerin en doğru seçimi yapmanıza yardımcı oluyor ve tüm bu zorlu süreçleri yürütüyoruz. Hemen alanında uzman olan ekibimizden destek almak için bizimle iletişime geçin.