Giriş

Veri merkezlerinin kuruluşundaki en büyük amaç mümkün olan en uzun aktiflik süresine sahip olmaktır. Günümüzde modern bir veri merkezinin yıllık aktiflik süresi ortalama olarak yılın %99,9’undan daha uzun bir süreye denk gelmektedir.

Veri merkezleri bu aktiflik süresine sahip olabilmek için her türlü önleme sahip olarak geliştirilirler. “Veri merkezi kurulumu (En detaylı rehber)” yazımızdan da okumuş olabileceğiniz üzere yedek güç sistemleri, yedek enerji dağıtım sistemleri gibi pek çok sistem hem dahili hem de dışarıdan oluşabilecek problemlere karşı bir önlem olarak veri merkezlerine eklenmiş durumdadır. Veri merkezlerinin sürekli olarak görev yapmaya devam edebilmesi için alınmış önlemlerden bir diğeri ise otomatik yangın algılama ve söndürme sistemleridir.

Yangın Algılama Sistemleri

Elle kontrol edilemeyecek büyüklükte veya korunması gereken nesnelerin bulunduğu ortamlarda yangın çıkma ihtimaline karşılık yangınları henüz daha başlangıç aşamasındayken tespit eden, söndüren ve personele alarm gönderen sistemlere otomatik yangın algılama ve söndürme sistemleri adı verilir.

Bu sistemler, içerisinde önemli veriler bulunan sunucu odaları gibi odalara döşendiği gibi ince işçilik gerektiren kablo kanalları, güç odaları, bilgi-işlem merkezleri ve elektrik panoları gibi yerlere de döşenerek yangın ihtimalini en aza indirmekle görevlidirler. Aynı şekilde veri merkezlerinde yapı içerisine yayılmış bir biçimde bulunan yangın algılama ve söndürme sistemlerinden de bahsetmek mümkündür.

Yangın algılama ve söndürme sistemleri henüz personel herhangi bir tehlikeli durumun farkına varmadan yangını algılayıp söndürmekle görevlidirler. Bu sayede riskleri en aza indirerek kuruluşlara güven verirler. Gelişmiş ve büyük veri merkezlerinde yangın algılama ve söndürme sistemleri merkezi bir sisteme bağlıdır ve çok katı protokoller ile kontrol edilirler.

Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin önemi nedir?

Veri merkezleri gibi çok yüksek miktarda enerji ve sıcaklık üreten ve yangın riskine sahip olan yapıların yangın algılama ve söndürme sistemlerine sahip olması kaçınılmaz bir sorumluluktur. Veri merkezlerinde çıkabilecek yangınlar, binaya ve çevresine zarar verebileceği gibi aynı zamanda içerisinde bulunan sunuculara da kurtarılamayacak derecede zarar vererek verilerin kaybolmasına neden olabilir. Veri merkezlerinin kesintisiz olarak çalışması bile hayati bir öneme sahipken barındırdığı bilgilerin güvenli bir şekilde korunmasının ne kadar önemli olduğu kolayca anlaşılabilmektedir.

Otomatik yangın algılama ve söndürme sistemleri veri merkezlerinin en zor durumlarda dahi çalışmaya devam edebilmesi ve olası bir yangın durumunda zararın en düşük miktarda tutulması için tasarlanmıştır. Yangın söndürme sistemlerinin ana amacı veri merkezindeki hizmetin devamlılığını sağlamak, personeli olası zararlardan korumak, verilere ve varlıklara zarar gelmemesini sağlamaktır.

Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin kaç çeşidi bulunmaktadır?

Yangın koruma sistemleri genel olarak 5 farklı grupta incelenebilirler. Bu gruplar birkaç farklı detaya sahip olmakla birlikte genel olarak aynı çalışma mantığını sahiptirler.

Bu gruplar arasında veri merkezleri, bilgisayar odaları gibi alanlarda tercih edilen gazlı söndürme sistemleri öne çıkmaktadır. FM-200, NOVEC 1230 gibi gazları kullanarak yangınlara daha başlangıç aşamasındayken müdahale etmeyi amaçlayan bu söndürme sistemi, renksiz, kokusuz ve uygulandığı alana en az zararı veren yangın söndürme sistemi olarak öne çıkmaktadır. Gazlı yangın söndürme sistemleri yukarıda da belirttiğimiz gibi veri merkezleri, bilgisayar odaları, telefon santralleri, banka saklama kasaları gibi alanlar için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Yine bir gaz olan karbondioksitli söndürme sistemleri insana zarar verdiği için insanların bulunmadığı ortamlarda kullanılması tercih edilen bir yangın söndürme sistemidir. Bu yöntem dakikalar içerisinde çözüm ürettiğinden ve bölgesel olarak kullanılabilmesinden ötürü hassas alanlarda tercih edilmektedir.

Bu iki yangın söndürme sisteminin dışında köpüklü sistemler, tozlu sistemler ve davlumbaz sistemleri de bulunmaktadır. Yerel yönetmeliklere göre pek çok yerde bulunması zorunlu olan ve en yaygın yangın söndürme sistemi olan sulu (sprinkler) sistemler de oldukça popülerdir.

Veri merkezlerinde yangınlar neden çıkmaktadır?

Veri merkezlerinde bir yangının ortaya çıkması için birden çok sebep olabilmektedir. Veri merkezleri yapıları ve amaçları gereği oldukça karmaşık yapılardır ve içerisinde pek çok elektronik alet bulundururlar. Sürekli olarak gerçekleştirilen yüksek miktardaki enerji tüketimi, yanmaya müsait plastik gibi malzemelerin sıklığı ve içerisinde sürekli olarak çalışan soğutma sistemleri ile yangının yayılmaya müsait bir durumda olması olası sebeplerden bazılarıdır. Aynı zamanda veri merkezlerinde personellerin kesinlikle uyması gereken bir takım çok katı kurallar ve protokoller de bulunmaktadır. Personellerin bu kurallara uymaması gibi insan kaynaklı ortaya çıkabilecek olan bazı hatalar da yangınlara sebep verebilmektedir.

Veri merkezlerinde bulunan bu yangın riski doğru bir yapılandırma ve doğru bir çalışma ile mümkün olan en düşük noktaya indirilebilmektedir. Bu sebepten dolayı veri merkezi işlerini çok ciddiye almak ve başarısını yaptığı projelerle kanıtlamış, alanında uzman ekiplerle çalışmak hayati öneme sahiptir.

Örnek vermek gerekirse doğru bir iklimlendirme sistemi ile sunucuların ve ekipmanların fazla ısınarak yangına sebebiyet vermesi veya doğru bir yapılandırma ile yanlış kablolandırma sonucu ortaya çıkabilecek riskler oldukça azaltılmaktadır.

Aynı zamanda yangınların ortaya çıkabilme ihtimalini belirten ve yangın yükü (fire load) adı verilen bir durum daha vardır. Yangın yükü, potansiyel bir kaza sırasında ortaya çıkabilecek yangının büyüklüğünü temsil etmektedir. Eski veri merkezlerinde yapısal sorunlar, teknolojik sebepsizlikler nedeni ile yangın yükü değeri oldukça yüksek çıkabilmektedir. Modern veri merkezlerinde bu değer belirli sınırlar içerisinde tutulmaktadır. Çoğu ülkede bu durumları bir standarta bağlamak adına regülasyonlar geliştirilmiştir.

Doğuş Elektronik olarak bizler ne yapıyoruz?

Veri merkezlerinde ortaya çıkabilecek olan bir yangının çok ağır sonuçları olabilmektedir. Veri merkezlerinde çıkabilecek yangınlarda veriler bir daha kurtarılamayacak üzere kaybolma riskini taşımaktadırlar. Bu yüzden veri merkezlerinde yangın algılama ve söndürme sistemlerine sahip olmak ve doğru ekip ile çalışmak çok önemlidir. Doğuş Elektronik olarak bizler 600’ü aşkın başarılı veri merkezi projemiz ve 34 yıldan fazla tecrübemiz ile sizlere en doğru hizmeti veriyoruz.

Veri merkeziniz konusunda yardım ihtiyacı duyabileceğiniz her konuda size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. İklimlendirme sorunlarından omurga-kanat topolojisine kadar sizin için en uygun olan hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Veri merkezi çözümlerimiz konusunda daha detaylı bilgiye sahip olmak için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Bize ulaşın

İhtiyacınız olan çözüm doğrultusunda uzman ekibimizden daha detaylı bilgi almak için bir tanışma ve proje toplantısını hemen sizler için ayarlayabiliriz.

Bizlere ulaşmak için info@dogus.com.tr email adresini, 0212 222 8989 telefon numarasını ve sitemizin iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.