Sistem odaları afet, acil durum koşulları dahil çalışmaya devam etmekle yükümlü son derece kritik ortamlar. O halde, bu alanların ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi gerekiyor. Ortamın iklimi de olmak üzere düşünülmesi gereken çok fazla konu var. Bu odaların tecrübeli profesyonellerce yapılmasının önemine yazımızın ilk cümlesinden dikkat çekmek isteriz.

IT ortamında, sistem odaları 10-20 metrekareden birkaç yüz metrekareye kadar olan alanlara verilen isimdir. Bu ortamların çok daha büyük olması halinde artık isimlerini veri merkezi olarak anmak gerekir diyebiliriz. Sistem odaları herhangi bir boyutta ve şekilde olabilir ancak önemsenmesi gereken bazı maddeler olduğunu söylemek isteriz. Farklı kullanım amaçları için planlanan ve daha sonra server odasına dönüştürülen alanlarda en önemli konu iklimlendirme olmaktadır; hava akımı ve soğutma başlıca önemli hususlardır.

Birçok sektörden sayısız marka dijitalleşmenin hızına yetişemedi ve yapı planlarına sistem odası ihtiyaçlarını eklemedi. Haliyle yukarıda da bahsettiğimiz iklimlendirmeden başlayarak farklı sorunlar oluştu; Merdiven boşluğu, bina boşluğu, depo gibi alanlar bir anda server odası halini aldı. Sözün özü, plansız oluşturulmuş bu alanlar cihazların yüksek verimde çalışması için tasarlanmış ortamlar olmadığından ilerleyen süreçlerde maliyet yüklerine ve iş aksamlarına neden olmakta. Bir sistem odası, teknik ekipmanın düzgün çalışması için aşağıdaki tasarım özelliklerinden bazılarına veya tümüne sahip olmalıdır:

Sistem Odası İhtiyaçları Nelerdir?

Hassas Çevre Kontrolü: Bulunduğunuz yapı “akıllı” olarak nitelendirilen bazı özelliklere sahip olmayabilir yani bina otomasyonu, aydınlatma otomasyonu gibi bazı endüstriyel otomasyon standartlarından uzak olabilir ancak birkaç basit sensör yardımıyla nem, sıcaklık ölçümü yapılabilir. Bu cihazlar sayesinde odaların istenen koşullarda olmasını sağlayabilmekteyiz.

Hava Akımı: Koşullar uygunsa, bir takım yapısal değişiklikler de eklenerek hava statiğini düzenlenebilir.

Yangın Söndürme Sistemi: Herhangi bir afet durumunda sunucu odasına manuel müdahale etmek her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca, manuel söndürme işlemi hasarın istemeden büyümesine neden olabilir. Yangın söndürme sistemleri sayesinde donanım güvende kalırken yangın söndürülür.

Yapısal Kablolama: Sunucu odalarında kilometrelerce kablo olabilir. Hava dolaşımından, ısıya kadar kablolamanın negatif sonuçlarından kaçınmak gerekir. Yapısal kablolama çalışmaları sayesinde karışıklık, toz ve diğer çevresel negatif etkilerden arındırılır. Örneğin yangına dayanıklı bir döşemenin altından geçen kablolar sayesinde afet durumunda oluşacak hasarlar da minimize edilir.

Güç Kaynağı: Güç kaynağının doğru hesaplanması, yedek kaynakların yerleştirilmesi çok önemli bir konudur. Elektrik kesintileri ve diğer olumsuz durumlarda güç dalgalanmalarını önlemek hem iş sürekliliği için önemlidir hem de donanımsal maliyetler oluşmasını engeller.

Donanım Seçimi: Bilgisayar seçimleri, kabinler de sistem odası ihtiyaçları belirlenirken dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Gereğinden fazla cihazın bulunması da yetersiz ortam oluşması da planın doğru yapılmadığını gösterir. Cihaz alımı yapılırken, donanımın üzerinde koşacak yazılımların işlemci mimarilerin doğru seçilmesi gerekir.

Yukarıdaki maddelerin yanı sıra fiziksel güvenlik koşullarının uygun olması verilerinizin güvenliği için önemlidir. Kartlı geçiş sistemleri, güvenlik kamerası gibi konuların yanı sıra anlaşacağınız güvenlik firmasına kadar her konu aslında hassas öneme sahiptir. Elbette, bir projede tüm koşullar sizlerin kontrolünde olmayabilir. Bu nedenle bahsedilen maddelerin kontrolünüzde olan kısımlarında. Maliyet kritik, uluslararası standartla proje tasarımı çok önemlidir. Birlikte çalıştığımız pek çok global markadan edindiğimiz tecrübelerimizi, sizlerin projelerinde de kullanmaktan mutluluk duyarız.