Bu yazımızda veri depolama türlerini inceleyecek ve kıyaslayacağız. Farklı operasyonel gereksinimleri karşılamak için hangi mimarilerin en uygun olduğunu kavramanıza yardımcı olacak bir blog sizi bekliyor. Blog yazılarımız tüm departmanlara hitap etmesi açısından genelden özele doğru ilerlemekte bu nedenle alanları atlayarak okuyabilirsiniz.
İnternetin ve teknolojinin hayatımıza penetre olmasıyla birlikte verinin işlenişi ve depolaması konusunda da farklı yaklaşımlar ortaya çıktı. Veri depolama, özünde tüm kıymetli enformasyonunuzu güvenli ve erişilebilir bir alanda tutma işlemidir. Veri girişi de çıkışı da veri depolama konusu içerisinde yer alıyor. Donanımsal açıdan veriyi SSD Sürücülerde, harici sabit disk’lerde, Ağa Bağlı Depolama (NAS) sürücülerde, Bulut üzerinde, CD gibi farklı harici alanlarda saklayabiliriz. Ayrıca donanımlar dışında veri depolamayı 6 farklı konsept içerisinde inceleyebiliriz:
Doğrudan Bağlı Depolama (DAS – Direct Attached Storage)
Bilgisayara doğrudan bağlayabileceğiniz her tür depolama aygıtını içerir. DAS yalnızca bir bilgisayar tarafından erişilebilen cihazlardan oluşur ancak uygun fiyatlı ve hemen erişebilirdir. Nispeten küçük ölçekli kayıtları tutmak için daha uygundur diyebiliriz. Ayrıca, yedeklenmiş dosyaları barındırmanın da maliyetsiz bir yoludur. Ciharlar arası veri aktarımı için de tercih edilebilir; özellikle son zamanlarda SSD teknolojisinin ilerlemesiyle harici diskler de oldukça güçlendi ve hızlandı.
Ağa Bağlı Depolama (NAS – Network Attached Storage)
NAS birimleri RAM, CPU, OS ile desteklendikleri için erişim isteklerini yönetebilirler yani birden fazla kişi aynı anda ağa bağlanarak yetki sınırları içerisinde verilere erişebilir. NAS mimarisi basit bir kuruluma sahip olduğu için pekçok kurum tarafından tercih ediliyor. Sağladıkları yüksek erişilebilirlik sayesinde hem veri depolama hem de yerel dosya paylaşımı, dolaşımı için kullanılırlar.
Depolama Alan Ağı ( SAN – Storage Area Network)
Daha karmaşık şirket içi veri yönetimi mimarisinin bir araya getirilmesinde SAN etkindir. SAN’ın en büyük marifeti LAN ve WAN’ı bypass ederek ayrıca bir kanal üzerinde veri yolu oluşturmaktır. Yönetim katmanına sahip oldukları için yapılandırılabilirler. Sunucudan sunucuya, depolamadan sunucuya ve depolamadan depolamaya bağlantıları kurabilirler.
Biraz daha netleştirmek için örnek vermek gerekirse Veri analitiği ile ilgili iş yüklerini çalıştıran bir sunucuyla, işlenen verileri barındıran salt veriyi tutan sunucu arasında düşük gecikmelere sahip bir hat kurgulayabilirsiniz. SAN’ın sahip olduğu bu kurgu biçimi LAN ve WAN üzerindeki darboğaz ve gecikmeleri de önler
Yazılım Tanımlı Depolama (SDS – Software Defined Storage)
NAS ve SAN depolama sistemleri belirli bir yazılım üzerinde çalışmayı şart koşar oysa SDS herhangi bir lisansla da çalışma yapmanıza imkan tanır. SDS’nin temel faydaları şunlardır:
Ölçeklenebilirdir – Tüm enformasyonu dilediğiniz şekilde işleyebilmek için donanımları yeniden yapılandırabilirsiniz. API kullanarak ağ ve uygulama erişimlerini de düzenleyebilirsiniz.
Ekonomiktir – Altyapınızla uyumlu farklı bir NAS birimi almak yerine mevcut olanı yeniden dağıtabilir, dolayısıyla maliyetten kurtulabilirsiniz yani ölçeklenebilir olma durumu sayesinde daha ekonomiktir.
Hiper Birleşik Depolama (HCS – Hyperconverged Storage)
Hyperconverged’dan bahsederken yeni bir terimden de söz etmek gerekiyor; Node yani düğüm. Tüm kaynakları sanallaştırarak düğümlere ayırmanıza imkan sağlayan HCS, birleşik bir sistem kurarak görünürde daha karmaşık yani uzmanlık gerektiren ve fakat ihtiyaca göre süreçleri kolaylaştıran bir sistem oluşturur. Hyperconverged sistemlerin en büyük marifeti donanım konsolidasyonu sağlayarak sermaye giderlerini dengelemesidir. Hiper birleşik depolama mimarisini kullanarak ve eski sunucularınızdan bazılarını sanallaştırarak bakım maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Hyperconverged sistemler WAN için de maliyetleri düşürür çünkü dosya aktarımı ile ilgili de çözümler sunarlar.
Bulut Depolama
Amazon, Google, Microsoft ve diğer devlerin hizmetlerinin de içinde bulunduğu bulut depolama, şirket içerisinde hiç veri tutmayacağınızı varsayar. Yukarıdaki sistemlerden herhangi birini kullanmak yerine global şirketlerin kendi teknolojilerine tabii olursunuz. Bulut depolama SAAS proje olduğu için her zaman daha az maliyetlidir. Aynı zamanda depolama alanı anlamında ihtiyacınız kadar harcama yaparsınız. Kısaca ölçeklenebilirlik anlamında sınırsızdır.