Endüstri 4.0 şirketlerin ürünleri üretme, geliştirme ve dağıtma şekillerini değiştirerek büyük bir yenilik meydana getirmiştir. Şirketlerin yapay zeka, robotik teknolojiler, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi teknolojileri üretim tesislerine ve operasyonlarına entegre etmesi sonucu ise akıllı fabrikalar ortaya çıkmaya başlamıştır.

Akıllı Fabrika Nedir?

Akıllı fabrika verileri toplayıp analiz edebilen ve daha iyi karar vermeyi sağlayan gelişmiş sensörler, gömülü yazılımlar ve robotlarla donatılmış yerlerdir. Akıllı fabrikalar işletmelerde verimliliğin artmasına, üretimin anlık olarak takip edilmesine ve uzaktan müdahale edilmesine imkan veren otomasyon sistemlerine sahiptir.

Yapay zeka, büyük veri analitiği, bulut bilişim ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler ile üretim tesislerinin de artık akıllı bir hale geldiğini belirtmek mümkündür. Günümüzde artık tüm işletmelerin dijital dönüşüme ayak uydurmaya çalıştığı ve bu nedenle güvenlik kameraları, ip kameralar, yangın söndürme sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri gibi birçok teknolojiyi işletmelerine entegre ederek daha akıllı bir işletme elde etmek istedikleri görülmektedir.

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 bilişim teknolojileri ile sanayiyi bir araya getirmeyi amaçlayan ve cihazların ortak bir iletişim ağı üzerinden birbirleri ile iletişim kurabilmelerini ilke edinmektedir.

Endüstri 4.0 birçok alt başlığı olan genel bir sistemdir ve tüm sistemlerin birbiri ile iletişim kurması gerektiği ilkesine dayanmaktadır. Bu ilke makinelerin birbiriyle entegre bir şekilde çalışması, verileri analiz etmesi ve gerekli olması durumunda bunları insanlara bildirmesi üzerine kuruludur. Bu uygulamaların amacı daha az maliyetle daha fazla üretim yapılabilmesidir. Bu teknolojileri sırayla inceleyelim.

1.Nesnelerin interneti: Akıllı fabrikaların önemli bir bileşenidir. Fabrikalarda bulunan makineler, makinelerin web özellikli diğer makinelere bağlanmasına imkan veren IP adresine sahip sensörler ile donatılmıştır. Bu cihazların birbirine bağlanabilir olması sayesinde verilerin toplanabilmesi, analiz edilebilmesi ve bu verilerin cihazlar arasında geçiş yapabilmesi mümkün olmaktadır. İlgili yazı:

2. Bulut Bilişim: Herhangi bir endüstri 4.0 teknolojisinin olmazsa olmazları arasında bulunmaktadır. Akıllı üretimin tam olarak gerçekleşebilmesi için mühendislik, tedarik zinciri, üretim satış ve dağıtım  hizmetlerinin entegre olabilmesini gerekmektedir. Bulut bilişim bunu mümkün kılmaktadır. Aynı zamanda bulut bilişim, dosyaların ve verilerin dijital platformlarda depolanmasını sağlamaktadır. Genellikle herhangi bir kurulum gerektirmeyen bu teknoloji, mevcut dosyaları gelişmiş veri tabanlarında tutar ve üçüncü şahıslar tarafından görülmesini engeller.

3.Büyük Veri: Bilgi miktarının ve bilgiye erişim hızının bu kadar arttığı günümüzde anlamlı bir bütün oluşturacak verilerin toplanması önemli bir konu haline gelmiştir.Büyük verinin endüstri 4.0 açısından en önemli yönü diğer teknolojilerin çoğunun temelini oluşturmasıdır. Ne kadar çok veri kullanılırsa üretim süreçlerinin etkinlik düzeyi o kadar yüksek olur.

4. Yapay Zeka: İnsanların kendi zekalarıyla yaptıkları işleri bilgisayarlar tarafından yapılmasını sağlayan teknolojilerdir. Yapay zeka teknolojisi aslında makine ve cihazların içine kurulan yazılım ve algoritmaların, insan zekasını taklit etmeye çalışan bilgisayar programları tarafından kullanıldığı anlamına gelmektedir. Her gün kullandığımız teknolojileri akıllı hale getirmektedir.

Endüstri 4.0 kullanmanın avantajları:

  • Daha yüksek verimlilik: Endüstri 4.0, daha azıyla daha fazlasını elde etmenizi sağlar. Örneğin bir üretim işletmesi kaynakları daha verimli ve uygun maliyetli bir şekilde kullanırken daha fazla ürünü daha hızlı bir şekilde üretebilmektedir.
  • Gelişmiş verimlilik: Endüstri 4.0 üretim hattının daha verimli bir hale gelmesini sağlar. Daha az boşta kalma süreleri, otomatik raporlama ve daha iyi izleme ve daha iyi devir süreleri gelişmiş verimliliğe örnek gösterilebilir.
  • Daha iyi ürün kalitesi: Endüstri 4.0 teknolojileri ile gerçek zamanlı kalite kontrolü, üretim sürecinin her aşamasında veri noktalarını ve diğer ilgili istatistikleri elde etmenize olanak tanır. Bu sayede ürün kalitesini etkileyen tesis koşullarındaki değişikliklerin anlaşılmasını sağlar. Örneğin bir işletmede sıcaklık veya soğukluk seviyeleri üretimi ve ürün kalitesini etkileyebilir. Endüstri 4.0 yardımıyla üretim tesisi için ideal sıcaklığı daha önce elde edilen veriler ile belirleyebilmek mümkün olmaktadır. Bu sayede daha kaliteli ürünler elde edilebilir.

Akıllı Fabrika Uygulamaları

Akıllı fabrikalar üretim aşamasında gerçek zamanlı üretim kararları verebilmek için verileri toplar, analiz eder ve elde ettiği bu verilere göre harekete geçebilen makinelerle yeni bir endüstriyel ekosistem ortaya çıkarmaktadır. Akıllı fabrikalar sayesinde üretimde durma süresi en aza indirilmekte, israflar ortadan kaldırılmaktadır. Akıllı fabrikalar daha öncesinde imkansız olan operasyon ve verimlilik düzeyi sunmaktadır.

 Akıllı Fabrika Örnekleri

1.Schneider Electric: Akıllı fabrikaların en iyi örneklerinden biri olan le Vaudreuil tesisi endüstri 4.0 teknolojisini büyük oranda kullanmaktadır ve dünyanın en gelişmiş üretim tesislerinden biri olarak kabul edilmektedir.

2.Infineon: Almanya Dresden’de  bulunan fabrika akıllı ağ bağlantılı üretimiyle dünyanın en dikkat çekici akıllı fabrika örneklerinden birisidir. 200’den fazla robot çalışanlara destek olmakla birlikte şirket %92 otomasyon seviyesine sahiptir.

3.Bosch: Endüstriyel nesnelerin interneti ve büyük veriyi birleştirerek Çin’in Wuxi kentinde bulunan fabrikasında endüstri 4.0 teknolojilerini kullanarak dijital dönüşümünü gerçekleştirmektedir. Şirket tüm üretim sürecini takip edebilmek için donanımları birbirlerine bağlayarak verileri elde etmektedirler.

Doğuş Elektronik olarak işletmenizin daha etkin ve verimli olabilmesi için güvenlik kameraları, ip kameralar, yangın söndürme sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri gibi teknolojilere geçişini sağlamanıza yardımcı olabilir ve  aklınıza takılan soruların cevabını verebiliriz. Hemen bizimle iletişime geçerek süreç hakkında bilgi alın.