Üretim yapan pek çok firma ürettikleri ürünlerin kalitesini, performansını, güvenilirliğini ve daha pek çok özelliğini kanıtlamak, müşteriye belgeleriyle sunmak için çeşitli sertifikalar alırlar. Hepimizin günlük hayattan aşina olduğu bu sertifikalar, satın aldığımız ürünler konusunda içimizi rahatlatan birer garanti görevi görmektedir. İş veri merkezlerine geldiğinde karşımıza uluslararası bir geçerliliğe sahip olan ve günümüzün en önemli veri merkezi sertifikası olarak bilinen TIER sertifikası karşımıza çıkmaktadır.
TIER sertifikası ve detayları
TIER sertifikası, Uptime Enstitüsü tarafından 25 yılı aşkın bir süredir çok sıkı tetkikler sonucu verilen bir sertifikadır. TIER sertifikası ve standartları en uzun aktiflik süresine ve en yüksek hata toleransına sahip veri merkezleri nasıl olmalıdır sorusuna bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. 4 ayrı seviyesi olan bu sertifika, veri merkezinin sahip olduğu hata toleransı seviyesi, aktiflik süresi gibi pek çok farklı kriter kontrol edildikten sonra veri merkezlerine verilmektedir.
TIER sertifikası neden önemlidir?
“Veri merkezi kurulumu (Detaylı rehber)” yazımızdan da hatırlayabileceğiniz üzere veri merkezlerinde devamlılığın sağlanması için alınan önlemlerin çeşidi ve sayısı oldukça fazladır. Tüm bu önlemlerin alınması ve alınan bu önlemlerin belirli bir standarta tabi olması oldukça önemlidir. TIER sertifikaları alınan bu önlemleri inceleyerek veri merkezlerinin hak ettiği derecedeki TIER sertifikasını onlara vermektedir. Firmalar dünya tarafından güvenilen, aktiflik süresi belgeleriyle kanıtlanmış veri merkezlerine sahip olmak için Uptime Enstitüsü tarafından belirlenen standartlara büyük özen göstermekte ve bu standartları sağlamak için büyük altyapı yatırımları gerçekleştirmektedirler.
TIER sertifikaları konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise sertifika seviyelerinin veri merkezinin iyiliği ve kalitesi ile alakalı olmadığıdır. Her veri merkezinin ihtiyaçları farklıdır ve dolayısıyla şirketlerin veri merkezleri için ayırdığı bütçeler de değişmektedir. Örneğin Amazon gibi 7/24 aktif bir şekilde çalışan bir site ile interneti oluşturan sitelerin %99’unun veri merkezi ihtiyaçları aynı değildir. Dolayısıyla her veri merkezi kendi ihtiyacı olan standartı karşılamakta ve ona uygun sertifikayı almaktadır.
TIER sertifikası aynı zamanda halka açılmayı planlayan şirketler için de önemli bir belge niteliği taşımaktadır. Şirkete yatırım yapacak olan yatırımcılar, şirketin veri merkezinin güvenli olduğundan ve yatırdıkları paranın bir gecede boşa gitmeyeceğinden emin olmak için şirketlerden TIER sertifikası talep edebilmektedirler.
Neden TIER sertifikası?
Dünya çapında TIER sertifikası gibi veri merkezlerinin güvenliğini, kalitesini belirli bir standarta bağlamaya çalışan farklı sertifikalar çıkmış olsa da bu sertifikaların hiçbiri TIER sertifikasının kabul edilmişliğine ve ağırlığına ulaşamamıştır. TIER sertifikası performans odaklı bir sertifikadır ve bu durum onun sürekli gelişen ve değişen veri merkezi endüstrisine her zaman adapte bir şekilde kalmasına olanak sağlar. Yani TIER sertifikasının çıktığı günden bu yana veri merkezi teknolojileri konusunda çok büyük gelişmeler kaydedilmiş olsa da TIER sertifikası değerinden hiçbir şey kaybetmemiştir.
TIER 1 Sertifikası özellikleri nelerdir?
TIER 1 standartına sahip olan veri merkezleri yıllık %99.671’lik bir aktiflik süresine sahiptirler. Bu aktiflik süresi veri merkezinin çevrimdışı kaldığı sürenin bakımlar dahil senede 28.8 saati geçemeyeceği anlamına gelmektedir.
TIER 1 standartındaki veri merkezlerinde tek dağıtım kanalı bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü sistemde meydana gelebilecek olası bir arızada tüm sistemin kapatılması gerekmektedir. Bu veri merkezleri anlık kesintileri önlemek için UPS ve daha uzun süreli elektrik kesintilerine karşı önlem olarak jeneratörler bulundursa da yedek sistemi içermezler. Sistemde bulunan parçaların yedekleri mevcut değildir.
TIER 1 standartı veri merkezleri sahip olduğu bu dezavantajlar nedeni ile sitelerinin çevrimdışı kalmasından maddi zarara uğramayacak kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Aynı şekilde küçük işletmeler de genellikle TIER 1 standartını kullanmaktadır. TIER 1 sınıfı veri merkezleri, en düşük maliyete sahip olan veri merkezleridir.
TIER 2 sertifikası özellikleri nelerdir?
TIER 2 sertifikası yıllık %99.741’lik bir aktiflik süresini taahhüt etmektedir. Bu taahhüt TIER 2 veri merkezlerinin yılda 22 saatten daha fazla çevrimdışı kalmayacağı anlamına gelmektedir.
TIER 2 sınıfındaki veri merkezlerinde halen daha hata toleransından bahsetmek mümkün olmasa da enerji ve soğutma sistemleri gibi önemli parçaların yedekleri mevcuttur. Bu sınıfta tıpkı TIER 1 veri merkezleri gibi tek dağıtım kanalı kullandığı için olası hata durumlarında ancak sistem durdurulduktan sonra bu hatalara müdahale edilebilmektedir.
TIER 2 sınıfını tercih eden firma ve işletmeler, TIER 1 standartına göre daha yoğun işlere sahip olsalar da halen daha çok büyük ölçekli firma ve işletmeler değildirler. TIER 2 veri merkezleri kesintiler durumunda ciddi finansal zararlar görmeyecek, çalıştığı ve çalışmadığı saatler belli olan kurumlar tarafından tercih edilmektedir.
TIER 3 sertifikası özellikleri nelerdir?
TIER 3 sertifikası ile önceki sertifikalar arasında ciddi farklar bulunmaktadır. TIER 3 sertifikası bir prestij simgesi olarak şirketler tarafından sergilenmektedir. TIER 3 sınıfında bulunan veri merkezleri yıllık %99.982’lik bir aktiflik süresine sahiptirler. Bu seviye veri merkezinin yılda 1.6 saatten daha fazla çevrimdışı kalmayacağını göstermektedir.
TIER 3 sertifikası ile beraber tamamen olmasa da kısmi hata toleransı başlar. TIER 3 sınıfındaki veri merkezleri çoklu dağıtım kanallarına ve yedek sistemlere sahiptirler. Bu durum bu veri merkezlerinin bakım gibi altyapı çalışmalarında dahi kapatılmamasına imkan sağlamaktadır.
TIER 3 sertifikası en çok tercih edilen sertifikalardan birisidir. Bu sertifikayı tercih eden şirketler 7/24 hizmet veren, hizmetlerine ulaşılamaması durumunda ciddi finansal kayıplar yaşayacak olan, orta ölçekliden biraz daha büyük şirketlerdir. TIER 3 sertifikası en yüksek koruma ve aktiflik süresinin garanti edildiği TIER 4 sertifikasının pek çok özelliğine sahiptir. Tek farkı bazı elit koruma yöntemlerine sahip olmamasıdır. Yoğun bir saldırı tehlikesine sahip olmayan şirketler TIER 3 sertifikasını tercih edebilmektedir.
TIER 4 sertifikası özellikleri nedir?
TIER 4 sertifikası Uptime Enstitüsü tarafından verilen en yüksek sertifikadır. Bu sertifikaya sahip veri merkezleri mümkün olan en yüksek aktiflik süresini ve korunmayı taahhüt etmektedir. Bu sertifika tıpkı TIER 3 sertifikası gibi şirketler tarafından bir prestij sertifikası olarak görülmektedir. TIER 4 veri merkezleri yıllık %99.995’lik bir aktiflik seviyesine sahiptir. Bu seviye veri merkezinin bir yılda en fazla 26.3 dakika kadar çevrimdışı kalacağını göstermektedir.
TIER 4 sertifikası tamamen hata toleransına sahiptir. TIER 4 sınıfındaki veri merkezleri her parçanın bir yedeğine sahiptir. Bu özellik sayesinde sistemde meydana gelebilecek tek bir hata tüm sistemi çevrimdışı bırakamamaktadır. Aynı şekilde TIER 4 veri merkezleri sahip oldukları yedek sistemleri ile 96 saat sürecek bir elektrik kesintisine karşı da dayanıklıdırlar.
TIER 4 veri merkezleri uluslararası bir şekilde hizmet veren, potansiyel kesintilerden ciddi finansal zararlara uğrayacak kurum ve kuruluşlar tarafından tercih edilmektedir. Bu standarttaki veri merkezleri 365 gün 6 saat boyunca çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. TIER 4 veri merkezleri genelde e-ticaret firmaları, finansal kuruluşlar, büyük global firmalar tarafından tercih edilmektedir.
Doğuş Elektronik olarak bizler ne yapıyoruz?
Doğuş Elektronik olarak bizler dünya çapında kabul gören TIER sertifikasını alabilmeniz için sizlere danışmanlık, kontrolörlük ve uygulama hizmeti veriyoruz. Veri merkezinizin gerekli standartları karşılayabilmesi için gerekli adımları atmanıza yardımcı oluyor ve veri merkeziniz için gerekli kontrolleri sağlıyoruz.
Aynı zamanda Doğuş Elektronik olarak istediğiniz TIER sınıfındaki bir veri merkezinin kurulması konusunda da sizlere yardımcı olabiliriz. Alanında uzman ekibimiz sayesinde başarıyla gerçekleştirdiğimiz 600’den fazla veri merkezi projesinden edindiğimiz deneyim ve bilgileri 34 yıllık tecrübemizle birleştirerek sizler için en kaliteli ve verimli veri merkezlerini kurabiliriz.
Veri merkezleriniz için ihtiyaç duyabileceğiniz her çözümden enerji altyapı sistemi ihtiyaçlarınıza kadar pek çok konuda sizlere destek vermekten mutluluk duyarız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, internet sitemizi inceleyebilirsiniz.
Veri merkezi çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu bağlantıyı, TIER sertifikası danışmanlık hizmetimiz hakkında daha detaylı bilgi için ise bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Bize ulaşın
İhtiyacınız olan çözüm doğrultusunda uzman ekibimizden daha detaylı bilgi almak için bir tanışma ve proje toplantısını hemen sizler için ayarlayabiliriz.
Bizlere ulaşmak için info@dogus.com.tr email adresini, 0212 222 8989 telefon numarasını ve sitemizin iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.