BT Altyapıları konusundaki yazılarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda çok şubeli dağıtık ağ (Distributed Network)nedir, nasıl yönetilir sorularına yanıt arayacağız.  BT Altyapısı nedir? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Dağıtık ağlar, kurumsal network kaynaklarının farklı şekillerde yönetimini sağlar. İşlemleri regüle etmek için yazılıma güvenerek hareket eder. Örneğin bir dizi donanım üzerinde bölünmüş işlemler bu bt altyapısının mimarisini oluşturabilecekken, tek bir sunucu üzerinde depolanmış veri birbirine bağlı farklı kullanıcı girişleriyle de oluşturulabilir / yönetilebilir. Farklı ağlardan erişen yöneticiler; bant genişliği, veri birleştirme ve tahsis etme, erişim kontrolü gibi tüm işlemleri uygulayabilir.

Farklı bir ifadeyle dağıtık ağlar: bir dizi alt ağ, cihaz ve erişim noktasına yayılır. Uzak ofisler, farklı alanlardaki yerleşkeler de birbirine bağlanmış olur. 

Son olarak üçüncü bir tanım yapmamız gerekseydi: Birdan fazla bilgisayarın birbirine bağlandığı ve tek bir birim yanılsaması yaratan bir alt yapıdır diyebilirdik. Her bir cihaz farklı konfigürasyona sahip olabilir ancak birbiriyle etkin bir şekilde iletişim kurar.

Üç farklı şekilde dağıtık ağ nedir sorusunu yanıtladığımıza göre biraz daha derinlere inebiliriz. 

Dağıtık Ağ Tipleri Nelerdir?

Dağıtılmış durumda bulunan ağ LAN veya WAN üzerinde kullanılabilir. Düzenleme şekline bağlı olarak iki farklı sistem bulunur:  Client Sistemler ve Peer to Peer sistemler.  

Client Sistemler: Akıllı istemcilerin(client) veri için sunucu ile sürekli iletişimde kaldığı ve veriyi biçimlendirerek yöneticilere aktardığı mimarilerdir. 


Peer to Peer (eşten eşe): Açıklamaya geçmeden önce Bitcoin Network’ü olan blockchain’in harika bir peer to peer sistem olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda BitTorrent’te yine harika bir örnektir. Hizmet sunan yada ağ kaynaklarını yöneten özel makinelerin olmadığı mimarilerdir. Tüm sorumluluklar eşler arasında paylaşılır. Bir eş (peer) hem sunucu hem de istemci olarak görev alabilir.

Dağıtık Ağların (Distributed Network) 5 Avantajı

Maliyet Kritik Yapıdalardır: Dağıtık ağlar kurulum sırasında yüksek uygulama maliyetleri oluştursalarda uzun vadede maliyet etkin yapılardır. 

Verimlilik: Bu tür BT altyapıları birden fazla cihaz üzerinden erişime açık oldukları için pek çok farklı yönden verimli hale gelmişlerdir. Herhangi bir sorun olduğunda donanımlardan her biri sorun çözmek için tekil olarak hareket edebilir. Verimliliğin dışında kurumsal network yönetiminde IT ekiplerine ciddi zaman kazandırdığını da söyleyebiliriz.

Ölçeklenebilirlik: Dağıtık Ağlar, mimarileri gereği esnektir. İş yükü arttığında yeni iş istasyonları eklenebilir. Merkezi sistemlerdeki gibi ana yapıyı geliştirmeye, iyileştirmeye gerek yoktur. Donanım sayısında da herhangi bir kısıtlama olmadığı için iş yükü kolayca ele alınabilir.

Güvenilirlik/Dayanıklılık: Aslında yukarıdaki paragraflarda ipucu vermiştik. Tekil sistemlerden farklı olarak çok daha güvenilir yapılardır çünkü münferit donanımlar konuyu tekil olarak ele alabilir. Herhangi bir node içerisinde sorun olsa bile diğer node’lar üzerinden çalışma devam eder. 

Gecikme: Latency olarak da bahsedebileceğimiz değer bu tür BT altyapılarında son derece düşüktür. Node hangi kullanıcıya yakınsa sistem yakın mesafe üzerinden çalışır ve latency değeri düşer. 

Dağıtık Ağların (Distributed Network) 5 Dezavantajı

Giriş Maliyeti: Dağıtık ağlar, tekil yapılarla karşılaştırıldığında dağıtık sistemlerin uygulama maliyetleri daha yüksektir.

Güvenlik: Bu tür network altyapı sistemleri, BT ekiplerinden uzmanlık bekler. Açık sistem özellikleri barındırmaları zafiyetler oluşturabilir. Bu tür yapılarda kullanıcı verileri farklı istasyonlarda saklanır, bu nedenle her bir node içerisinde güvenliğin yeniden ele alınması gerekir. Dağıtık ağları yönetmek, aslında uzmanlık gerektiren zor bir iştir.

Karmaşıklık: Bir üst maddede belirttiğimiz konuyu biraz daha açmış olacağız, Dağıtık Ağlar (Distributed Network) IT ekiplerinden uzmanlık bekler. Uygulama, bakım ve sorun giderme stratejik olarak ele alınmalıdır. Donanım karmaşıklığının yanı sıra sistem yazılımsal zorluklara da sahiptir. Bu nedenle iletişim ve güvenlik gibi konular ele alınırken dikkat edilmesi gerekir.

Aşırı Yüklenme: Tüm iş istasyonları aynı anda çalışmaya başladığında hesaplar karışabilir. Tüm istasyonların çalışması istenen bir senaryo olsa bile zaman zaman yanıt süreleri uzayacaktır.
Kesintiler: Bu sistem ağ hatalarına eğilimlidir. Veri iletiminde sorunlar yaşanabilir. Farklı node’larda bulunan veriyi ele almak da kolay bir iş değildir.

Çok şubeli dağıtık ağların yönetimi yukarıdaki konularda düşünüldüğünde ciddi olarak ele alınması gereken bir husus ancak endişe etmeyin çünkü projenizi en başından en sonuna kadar gerek danışmanlık safhasında gerek operasyon safhasında ele alıyor sizlere tüm süreçlerde destek oluyoruz. Saha keşiflerimiz ve ihtiyaç belirleme çalışmalarımızı sizlere ücretsiz olarak sunuyoruz.