Bilişim Teknolojileri (IT), bir şirketin en önemli 3 departmanından biridir. Veri güvenliği, bina içi iletişim, tüm mail ve diğer süreçler Bilişim teknolojileri departmanı tarafından yönetilir. BT Altyapısı da bilişim teknolojileri işlerinin yönetileceği kurguya göre tasarlanmış donanım ağına verilen isimdir aslında.Bilişim teknolojileri (IT) altyapısı yazılım, donanım, ağ kaynakları ve hizmetlerini ifade eder. BT altyapısı, şirketin kendi içerisinde olacağı gibi bir bulut yapı içinde de kurgulanmış olabilir.
BT altyapısı sayesinde şirketler:
- İç iletişimlerini güvenli ve kesintisiz biçimde sağlarlar.
- Veri Güvenliği konusunda daha güvenli bir ortam oluşturmuş olurlar.
- Çalışanların üretkenliğini artırabilirler
- Hızlı kararlar alabilmek için verileri görselleştirebilirler
- Kesintisiz iş operasyonuna kavuşabilirler
BT Altyapısı tipleri nelerdir?
Geleneksel yapı
Tüm işlevin işletmenin kendi bünyesinde olduğunu, aksiyonların fiziksel bu yapı üzerinden yönetildiği yapılardır. Veri depolama ve diğer tüm işlemler için farklı tip donanımlara ihtiyaç duyulacağı için çok büyük miktarlarda enerji ve alana ihtiyaç duyulabilir.
Bulut Tabanlı Yapı
Bulut tabanlı BT altyapı sistemlerinde Alibaba, Amazon, Google, IBM veya Microsoft gibi bulut sağlayıcılarından alan kiralayarak genel bir bulut yönetimi oluşturabilirsiniz yada fiziksel olarak satın aldığınız bir alan üzerinde bulut sistem oluşturabilirsiniz.
Bir farklı yöntem olarak Cisco Meraki ürünü örnek gösterilebilir. Bu ürün sayesinde cihazlar bulut üzerinde konuşur. Böylece merkezi dashboard üzerinden yönetim kolaylaşır. Ayrıca dağıtık durumda bulunan şubeler veya okul kampüsleri gibi alanlarda da oldukça kolaylaştırıcı bir çözümdür.
Hiperbütünleşik (Hyperconverged) Altyapı
Ağ yönetimi, veri depolama gibi tüm işlerinizi tek bir arabirimden yönetmenizi sağlar. İleride farklı yazılarımızda bu maddenin üzerine gideceğiz.
BT Altyapısı Bileşenleri Nelerdir?
Donanımlar
Kişisel bilgisayarlar, sunucular, printer’lar, iklimlendirme cihazları… Kısaca bilişim teknolojileri ile ilgili her donanım aslında bir bileşendir. YazılımlarMicrosoft, Linux veya OS, excel gibi office programları, adobe ekosistemindeki programlar yada Google workspace gibi ekosistemler bu alandaki örneklerdir.
Networking (Kurumsal Ağ)
Birbirine bağlı ağ bileşenlerini kapsar. Örneğin Cisco Meraki ekosisteminde bulunan bir router ile acces point’in haberleşmesi yada bir kişisel bilgisayarın wifi’a bağlanması ve printer’a bir belge göndermesini kapsar diyebiliriz. Yapısal kablolama, anahtarlar, yönlendiriciler bu madde altında sıralanabilir.
Neden BT Altyapınızı Doğuş Elektronik ile Oluşturmalısınız?
Doğuş olarak yaptığımız işlerde 35 yıldır uluslararası standartlarda iş çıkarmayı amaç edindik. Konusunda uzman kadromuz sizlerin ihtiyaçlarınıza göre verim kritik çalışıyor ve maliyetleri asgari düzeyde tutuyor. BT altyapınızı oluştururken çeşitli segment ve sektörlerde detaylarla uğraşmak zorunda kalıyorsunuz bu nedenle özenle çalışmak gerekiyor. Bulut tabanlı yönetim sistemi ve kurumsal network altyapısı çözümü için FMV Işık Okullarına Cisco Meraki önermiş olsak da farklı bir case için sizlere tamamen farklı bir hizmet önerebiliriz. Bizler için öncelik projenizin layıkıyla hayata geçmesidir. İşte bu yüzden uzmanlık fark yaratıyor diyoruz ve bizleri seçmenizi istiyoruz.