“Kablosuz yerel ağ” olarak da bilinen kablosuz ağ sistemi, kablolu iletişimin yerini almaya başlayan bir iletişim sistemidir. Bu haberleşme sisteminde radyo frekansı (RF olarak da bilinir) teknolojisi kullanılmakta ve haberleşme, bilgilerin hava yoluyla iletilmesi esasına dayanmaktadır. Kablosuz ağ sisteminin kullanıldığı, telekomünikasyon altyapısının kurulamadığı ve zorlu arazi koşulları nedeniyle kabloların yeterince döşenemediği alanlarda, binalara kurulan kablosuz iletişim cihazları (bunlar Wireless Bridge olarak adlandırılır) ve bu cihazların ekipmanları sayesinde yapılar aralarında bağlantı kurabilmektedir.

Kablosuz ağ sistemlerinin ortaya çıkması, çok acil durumlarda uygun iletişim kurma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Daha sonra bu ihtiyacı aşmış ve daha çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kablosuz ağ sisteminin bu kadar popüler olmasının en büyük nedeni, çok geniş bir yelpazede internet hizmetlerini çok düşük maliyetle sunabilmesidir. Ayrıca bu hizmeti sağlamak için herhangi bir kablo bağlantısına veya altyapıya ihtiyaç duyulmaması da karmaşık bağlantı sistemlerinin önüne geçmektedir.

Kablosuz Ağ Çözümü Maliyetlerden Kurtarır

Kablolu bir bağlantı sistemine baktığımızda, kablo girişi ile belirli sayıda bilgisayarlar birbirine bağlanır. Kablosuz ağ sistemlerine bağlı olan kişi sayısında bir sınırlama yoktur. Aksine bu internet ağına istediğiniz sayıda kişi bağlanabilir. Bir kablosuz ağ sistemi, kendisi gibi başka bir ağa bağlanabilmek için mantıksal olarak tasarlanmıştır.

Örnek verecek olursak X noktasından Y noktasına yol alacak bir bilgi, bağlantı noktaları sayesinde bir noktadan diğer bir noktaya geçecek biçimde rota oluşturmaktadır. Bu işlem gerçekleşirken bağlantının temel noktası, olabildiğince hızlı olabileceği yolu ve virüs olmayan rotayı seçmektedir. Sistem bünyesinde bu olaya ‘dinamik yol gösterme’ (dynamic routing) denilmektedir.

Kablosuz Ağ Sistemleri arasında, bulut tabanlı yönetim imkanı sunarken dünyanın en gelişkin network güvenliği ürünlerini de sizlere ulaştıran Cisco Meraki’yi mutlaka inceleyin.

Kablosuz Ağ Sisteminin Çalışma Prensibi

Kablosuz ağ sistemi, radyo frekansları aracılığıyla çalışmaktadır. Bu radyo frekansları sayesinde üç farklı şekilde haberleşme imkânı bizlere sunulmuştur. Bunalar alıcı (receiver olarak adlandırılır), verici (transmitter olarak adlandırılır) ve alıcı-verici (trans-recevier olarak adlandırılır) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu üç haberleşme şeklinin birbirinden ayrı çeşitli görevleri mevcuttur. Bu görevleri aşağıdaki gibidir;

  • Alıcılar:

Bu cihazlar, herhangi bir aktarım işlevi olmaksızın yalnızca radyo sinyallerini alan iletim özelliğine sahip olmayan teknolojik cihazlardır. Bu cihazlara örnek verecek olursak televizyon ve FM dalgaları üzerinden yayın yapan radyoları gösterebiliriz.

  • Vericiler:

Bu aletler radyo sinyallerini gönderebilmektedir. Fakat herhangi bir elektronik dalga alma işlemine sahip olmayan elektronik devre aletleridir. Bu duruma en iyi örnek olarak televizyon vericilerini ve radyo verici istasyonlarını verebiliriz.

  • Alıcı – Verici

Bu tür aletler radyo sinyallerini hem alabilmekte hem de sinyalleri iletebilmektedir. Örneğin cep telefonları ve cep telefonlarının baz istasyonlarını dikkate alabiliriz.

Bu alıcı ve verici çeşitlerinin kendi aralarında iletim düzenleri mevcuttur. Bahsettiğimiz iletim yönlerinin ise aralarında üç farklı gruba ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu grupları sizler için aşağıda derledik. Bunlar;

  1. Tek Yönlü İletişim

Diğer adı Simplex olarak bilinmektedir. Bir yere kurulan sistemin yalnızca iletim yönü ile kullanılması şartı mevcuttur. Bu iletimin ise yalnızca tek bir yönde olması durumudur. FM frekansından yayın gerçekleştiren radyolar tek yönlü iletime en iyi örnektir.

  1. Çift Yönlü Eş Zamansız İletişim

Çift yönlü eş zamansız iletişim ‘yarı duplex’ veya ‘half-duplex’ olarak adlandırılmaktadır. Bu sistemde çift yönlü iletim sağlanmaktadır. Fakat hem gönderim hem de alım yapılamamaktadır. Kısacası yalnızca tek bir yön eş zamanlı olarak gönderim işlemini tamamlayabilmektedir. Buna en iyi örnek telsizdir. Telsizle gerçekleştirilen uygulamalar çift yönlü eş zamansız iletime örnektir.

  1. Çift Yönlü Eş Zamanlı İletişim

Çift yönlü eş zamanlı iletişim ‘tam duplex’ veya ‘full-duplex’ olarak da bilinmektedir. Bu sistemde alıcı taraf ve verici taraf eş zamanlı bir biçimde iletim oluşturabilme özelliğine sahiptir. Çift yönlü eş zamanlı iletişim denilince akla ilk gelen alet tabiki de telefondur.

WIFI Sistemi Artık Hayatın İçinde

Günümüzde WiFi / kablosuz ağ sistemi globalde çok etkin biçimde evler, kafeler, oteller ve tüm yaşam, çalışma alanlarında kullanılmakta. Endüstriyel otomasyon sistemleri de wifi sistemi / kablosuz ağ sistemi sayesinde bir sıçrama yaşadı. Gereksiz kablolama ve bakım, onarım masraflarından sıyrıldıktan sonra tek ciddi problem wifi alanındaki güvenlik sorunuydı ancak bunu da Cisco Meraki gibi ürünlerle aşmaktayız.

Ofis faaliyetlerinde kısa, saniyelik hizmet kesintileri yalnızca can sıkıcı bir durum olarak göze çarpmaktadır. Bu kesintinin otomasyon uygulamalarında yani bir fabrika faaliyetinde gerçekleşmiş olması geri dönülemez hatalara sebep olabilir. Güvenilirlik bu noktada oldukça önemlidir. Kablosuz ağların geçmişe kıyasla sıkça tercih ediliyor olmasıyla birlikte operatörler ağlarının güvenilirliğini daha üst seviyeye çıkartmaktadır. Ağ kesintisi faaliyetlerin güvenliği ve verimliliği açısından kayda değer bir etki ortaya çıkararak finansal kayıplara sebebiyet verebilir. Bu noktada bina içi internet alt yapısı oldukça önem arz etmektedir.

Bir binanın alt yapısı ne derecede iyi ise verim almak o derecede daha etkili olacaktır. Bu durumu daha iyi kavrayabilmek için hastane kablosuz ağ sistemleri kurulumunu anlatabiliriz.

Hastane Altyapı Sistemleri Nasıl Kurulur?

  • İlk aşamada var olan durumun ve ihtiyaçların belirlenmesi gerekmektedir. Bu nokta analiz aşaması olarak bilinir.
  • İkinci aşamada hastane bilgi sistemlerinin tasarımı mevcuttur. Sistemin faaliyete geçmesi ve değerlendirilmesi diğer aşamaları ortaya çıkarmaktadır.
  • İleride büyük sorunların yaşanmasını önlemek için kurulum süreci yol haritası hazırlanmaktadır. Ana hatları ile detaylar ortaya çıkarılmalıdır. Bu sayede kaliteli bir kurulum işlemi gerçekleştirilmektedir.

 

Linkedin’de bizi takip edin düzenli olarak paylaştığımız makaleleri kaçırmayın.