Geçtiğimiz iki yılda “yeni normal” olarak isimlendirdiğimiz çalışma şekilleri artık hepimiz için normal hale geldi. Amerikan şirketlerinden Airbnb full remote çalışmaya geçti. Hibrit çalışma modelinde devam etme kararı alanların yanında Elon Musk gibi bu süreçlere karşı çıkanlar da var. Bugün blogumuzda remote work yani uzaktan çalışma ile ilgili detaylardan bahsedeceğiz.

Dünya “.com” balonundan beri büyük bir dönüşüm içerisinde, gelişmeye devam ediyor. Uluslararası ticaret artık global ticaret olarak anılır hale geldi. Yerküre çapında penetre olmuş hizmet, ürün ve markaların sayısı arttı. Hal böyle olunca şirketlerin organizasyon şemaları ve iş süreçleri de tamamen değişti. İnternet bu dönüşümün hem başında yer aldı hem itici gücü oldu hem de sürdürülebilirliğini sağladı. Gelin 7 adımda Remote Work IT Altyapıları için süreci inceleyelim:

1 – Bulut Sunucu Teknolojisi 

2020  Yılına kadar bulut tabanlı çözümlerle ilgili yatırımlarınızı tamamlamadıysanız, rekabetin biraz gerisine düşmüş olabilirsiniz. Remote Work IT altyapılarında bulut tabanlı çözüm olmaksızın bir süreç kurgulanamaz.

Bulut Tabanlı Çözümler Size Bazı Avantajlar sunuyor: 

On-prem sistemlerde biliyorsunuz içeride bazı donanımları barındırmak gerekiyor ancak bulut sistemlerde durum böyle değil. Bu nedenle maliyet kritik bir sistem.  Remote work’e geçtiğinizde tüm sisteminizi Google Workspace, Microsoft Office uygulamaları gibi cloud hizmetler üzerinden yönetebilirsiniz. Ayrıca kendi bulut ekosisteminizi de kurgulayabilirsiniz. Örneğin Amazon AWS bu konuya bir örnek olabilir. Çalışanlarınız sizin verdiğiniz donanımlar aracılığıyla yada kendi donanımları aracılığıyla sisteme giriş yapabilirler. Elbette bu teknoloji aynı zamanda ölçeklenebilir ve  kullanışlıdır.

2- İş Yönetim Programları

İlk maddemizde biraz değindik ancak bir miktar daha açalım. Office 365, Google Workspace gibi ekosistemler izlenebilir iş süreçleri sunuyor. Öte yandan Asana gibi tüm task’ların takip edilebildiği farklı iş yönetim programları da var. Hangi task üzerinde ne kadar çalışıldığını anlamak, süreç takiplerini kolaylaştırıyor.

3-  Mobil Cihazlar ve Uygulamalar

Uzaktan çalışma koşullarında çalışanlarınız farklı noktalardan uygulamalara giriş yapma kolaylığı edinmek ister ancak bu süreçlerin güvenli de olması gerekir. Çalışanlarınıza bu konuda hassaslaşmış vpn, uygulamaları, telefonlar gibi çeşitli çözümler sunabilirsiniz. 

4 – Özelleşmiş Uygulamalar

İletişim her çalışma ortamı, her ilişki düzeyi için elbette kilit rol oynuyor. Microsoft ekosistemi kullanıyorsanız Microsft teams yada skype, öte yandan Google ekosistemi kullanıyorsanız Hangout gibi alanlar oldukça önemli çözümler. Bu uygulamaların video konferans çözümü de sunuyor olması önemli 

5- Proje Yönetim Programları

Github, Azure DevOps, Asana ve türevi programlar sayesinde task yönetimi yapabilir hangi personelin ne kadar task başında kaldığını takip edebilirsiniz. İş süreçlerinin aksayıp aksamadığını anlayabilirsiniz. Bu noktada önerimiz scrum gibi yönetim metodlarıyla ilgili eğitimler almanız ve belli birimlerdeki çalışanlarınızın bu konuda uzmanlaşmasına destek olmanızdır. 

6- Backup Süreçleri

Çalışma ortamı olarak tercih ettiğiniz OneDrive, Amazon AWS veya Google Drive fark etmez düzenli şekilde verilerin yedeklenmesi her zaman kıymetlidir çünkü herhangi güvenlik sisteminde sorunlar oluşabilir, iş süreçlerinde istenmeyen hadiseler yaşanabilir. 

7- Network Güvenliği 

Güvenlikle ilgili birinci kural, riskin oluşmamasıdır aslında. Bu nedenle kapalı devre sistemler çok güvenlidir. Riskler en aza iner ve dış bağlantı sıfıra yakındır. Oysa remote çalışma tamamen dışarıya dönüktür. Bu nedenle VPN, bağlantı kontrolleri dışında çalışanlarınıza anti-virüs programları alabilirsiniz. Belirli süreçlerle mevcut donanımlar kontrol edebilir ve çalışanlarınıza siber güvenlik eğitimleri verebilirsiniz. 

Doğuş olarak mevcut sistemlerinizin tamamında yanınızdayız ister hibrit ister remote çalışma sistemine geçin her noktada sizler için en iyi IT altyapısını kurma konusunda özenle çalışıyoruz. Danışmanlık hizmetlerimiz için bizleri arayabilir yada yazabilirsiniz. https://dogus.com.tr/iletisim 

Bulut tabanlı yönetim sistemi Cisco Meraki Hakkında: https://dogus.com.tr/cisco-meraki/