Malumunuz kelime anlamıyla Server: Sunan, sunucu demektir. Günümüz bilgisayar ağlarında kullanılan sunucu/istemci mimarisinde verileri saklayan, düzenleyen ve istendiğinde sunandır.  Bir cihazın sunucu olarak isimlendirilebilmesi için, bir ağ bağlantısındaki istemcilerden gelen istekleri dinleyecek şekilde yapılandırılması gerekir. Bir uygulama, rol veya farklı aksiyonların birleşimi olabilir. Örneğin Apache web sunucusu bir işletim sisteminin üzerinde koşan uygulamaların internet tarayıcısı isteklerine yanıt vermesi için çalışır.
Daha az teknik bir tabirle sunucu için bir bilgisayar programında kullanıcısına hizmet sağlayan program veya cihazdır diyebiliriz.  Veri Merkezlerinde programların üzerinde çalıştığı fiziksel donanımlara da bu isim verilir.  File server, database server, web server, proxy server, DNS server gibi farklı işlerde kullanılmak üzere oluşturulmuş sunucular türler arasında sayılabilir. Örneğin web server bir site yayınlama sunucusudur, bu konuda özelleşmiştir. Çeşitli Hosting servislerinde kiraladığımız sanallaştırılmış yada fiziki sunucular web sitelerimizin müşterilerine ulaşmasını sağlar. Görevlerine göre sunucular farklı şekillerde üretilebilir. Giriş seviyesinde sunucular evimizdeki masaüstü bilgisayar kasalarına benzerken ileri seviyelerde farklı kurulum mimarileri, marka ve cihaz seçimleri karşımıza çıkabilir.

Server Mimarileri

Bu blog’da herhangi bir konudan bahsederken elbette sektörde uzman olduğumuz, alanımızı ilgilendiren açıdan ele alıyoruz. Veri Merkezleri, Server Odaları, sistem odaları için server’ların belirli mimaride yerleştirilmesi ve projelendirmesi gerekmekte. Bu nedenle bir server odasının ihtiyaçları neler iyi tespit edilmeli. Örneğin Rack kabinet seçimi yada iklimlendirme konusunu ele aldığımız yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz istemci / sunucu mimarisi çeşitli katmanlara ayrılmıştır. Bu katmanlar (TIER) farklı özellikler taşır ve sistem odalarını ihtiyaçlara göre şekillendirir. Yıllar içerisinde yukarıda bahsettiğimiz TIER mimarisinden farklı olarak yeni mimariler de ortaya çıktı örneğin https://dogus.com.tr/leaf-spine-nedir/ Lead Spine mimarisi de incelenmelidir.
Konumuza yani 3 katmanlı veri mimarisine dönerek server nedir sorusunu da detaylandırarak yanıtlamaya devam edelim.
Geçmişte veri merkezleri içerisindeki veri trafiğinin çok büyük bir kısmı “doğudan batıya” adı verilen sunucudan sunucuya ya da sunucudan saklama sistemlerine doğru gerçekleşirdi. Bahsettiğimiz üç katmanlı veri merkezi topolojisi özellikle bu tarz bir veri trafiğine uygun olarak geliştirilmişti. Üç katmanlı veri merkezlerinde veriler “doğudan batıya” yoluna uygun olarak üç farklı hareket gerçekleştirirler. İlk öncelikle çekirdek anahtarından toplama anahtarına ve en sonunda da toplama anahtarından sunucuların bağlı olduğu erişim anahtarlarına yönlendirilirler. Daha fazla detay incelemek ve dezavantajlardan haberdar olmak için tıklayın.
Sonuç olarak, yıllar geçtikçe Server nedir sorusunun anlamı da sektörün kollarında farklı ele alınabiliyor. Server 20 yıl önceki temel anlamıyla işlevini sürdürse de artık Doğuş olarak bizlerin yenilikçi ek tanımlarla konuyu ele alarak projelendirmeler yapmamız gerekiyor. IT departmanından değilseniz ve projelerde server mimarisi ve server odası projeleri ile ilgili sorularınız varsa bizlere dilediğini soruları sorabilirsiniz.