Sektörden olmayan biri için sunucu rafları ve  bileşenleri genellikle ayırt edici değildir ancak yeni rack kabinet ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız seçim konusunda detaylardaki değişiklikleri fark etmeniz önemlidir.  Rack kabinet konusuna hakim değilseniz başlangıç olarak Rack Kabinet Nedir? Yazımızı okumalısınız.

Rack kabinet seçiminde aklınıza gelmesi gereken ilk soru açık çerçeveli bir rafa mı yoksa  kapalı çerçeve bir rafa mı ihtiyacınız olduğudur. (Open frame, closed frame)  2 Direkli ve 4 Direkli rack kabinetlerin artı, eksilerini iyi kavramak doğru şekilde ihtiyaç belirlemenizi sağlayabilir.

2 Direkli ve 4 Direkli Rack Kabinet Farkı

2 Direkli server kabinleri daha çok çok ağır olmayan IT donanımları için tercih edilir. Örneğin; Switch’ler, patch paneller gibi. Ancak tam donanım server cihazları, monitörler gibi ağır cihazlar 2 direkli paneller için doğru tercih olmayabilir.

Info – Patch Panel Nedir? –  Ağ kablolarının ve ağ cihazlarının bağlanmasında bir bölme görevi görür.  Herhangi bir arızada müdahaleyi kolaylaştırmak asıl görevidir. 

2 Direkli Rack Kabinlerin Artıları:

Soğutma:  Bu kabinler açık durumda olduğu için hava kolayca cihaz arasında dolaşabilir. Böylece donanımda ısı yükselmesi zorlaşır.

Boyut: Bu kabinler az yer kapladığı için özellikle taban alanının da önemli olduğu tam kapsamlı veri merkezlerinde kullanımı önemli olabilir. Donanımlar birbirine yakın olduğu için de daha fazla cihaz birlikte çalışabilir.

Erişim:  Donanıma kolay erişim sağlar.

Bütçe: Seçilen ürün, model ve markaya bağlı olarak 4 direkli kabinlerin fiyatının yarısı olabilir.

2 Direkli Rack Kabinlerin Eksileri:

Güvenlik: Açık şekilde duran donanımlar ne kadar güvenli? Açıkta olan kablolar, yapılar takılmalara veya kazalara neden olabilir.

Kir ve Toz: Hava akımı serbest ise kir ve tozlar da serbest. Biliyorsunuz ki elektronik cihazlar çok fazla toz çekiyor üstlerine.

Organizasyon: Açık şekilde duran bir kabini organize etmek zordur çünkü ismi üzerinde her donanım ve malzeme ortada öylece duruyor kablolama ve diğer işleri yönetmek zor olacaktır.

4 Direkli Rack Kabinlerin Artıları:

Güvenlik ve Organizasyon:  Açık kabinlerin aksine, kapalı yapıdaki 4 direkli kabinler yönetilebilir kablolama ve donanımları kilitleme imkanı sunar.

Hava Akışı Esnekliği –  Kapalı çerçeve için tasarlanmış fanlar ve soğutma ekipmanları yanı sıra nem kontrolü de ayrıca hava akışına etki eder. Isıya duyarlı bu yapılar optimum dereceyi kontrol eder.

4 Direkli Rack Kabinlerin Eksileri:

Bütçe:  open frame rack kabinlere göre çok daha ğahalı olmaları 4 direkli yani closed frame kabinlerin en büyük engeli diyebiliriz.

Erişebilirlik: Kayar raflar erişebilirlik sorununu biraz olsun hafifletse de bu tip server kabinlerinin engelli doğası nedeniyle kurulum uzmanlara bırakılmalıdır. Bu noktada tüm sorularınızı bizi arayarak iletebilirsiniz.

Ağırlık: Ek materyaller ek ağırlıkla gelir ve bu ağırlıkların mutlaka hesaplanması gerekir.

Rack Kabin Kapasite ve Boyut hesaplanması

Rack kabinlerin açık  veya kapalı olması dışında daha detay ve önemli konular var elbete. Boyut ve kapasite hesabı alanın da verimliliğini etkileyeceğinden çok değerli bir konudur.

Rack Kabinet Raf yüksekliği  – 1U = 1,75″ (inç), 44.45 mm  olarak hesaplanır.  Bu durumda 58U 101,5 ” boyutunda olacak. Raf yüksekliği ekipmana ne kadar güç aktarılabileceği ile ne kadar ekipmanın bu rafa sığacağını belirler.  Günümüzde 19″ raflar standart olarak kabul edilmektedir.

Piyasada çeşitli raflar olmasına karşın en belirgin olarak görülen tip; 1000 ile 1.100 mm derinliğe sahip 42U yüksekliğinde ve 600 mm genişlikte raflardır. Rack kabinet seçimi yaparken alınacak cihazların ölçüleri işte tam da bu yüzden çok önemli.

Bugünün standartları günümüz ihtiyaçlarına göre belirlenmiş halde elbette. Yeni ihtiyaçlar belirlendiğinde rack kabinet standartları da değişebilir. Ayrıca miktara bağlı olarak özel üretim kabinetler de yapılabilmekte.

Sunucu Kabini Seçimi

Rack Kabinet Nasıl seçilir sorusunun yanıtı yukarıda açıkladığımız alan hesaplamaları ve alanın durumu ile ilgili genel bilgiler sonucu verilebiliyor ancak detaylarda çok farklı hesaplamalar olduğunu söylemek isteriz.  Doğuş olarak bu noktada yurt içi ve yurt dışından partnerlerimizin ürünlerini dikkatle proje detayına göre seçiyoruz. Lande, Estap, Canovate, Emerson/Vertiv markalarıyla son dönemde işbirliklerimiz devam etmekte ancak her senaryo ve vakaya göre esneklik göstermekteyiz.

Rack Kabinet Seçimi hakkında sizlere bazı sorular hazırladık?

  • Bir kabinete ihtiyacınız var mı? İlk olarak tespit edilmesi gereken konu budur.
  • Hangi tip kabinete ihtiyacınız var? Yani gömülü mü yoksa dikili tip mi?
  • Ortam şartları nedir?
  • İç ortam mı yoksa dış ortamda mı bulunacak?
  • İş süreçlerinizi, gelecek planlarınızı tam ve eksiksiz tespit edebilir misiniz?
  • Server odası alanınız hakkında detaylara hakim misiniz?
  • Cihazlarınızın boyutları hakkında net bilgiye sahip misiniz?
  • Yukarıdaki tüm bu bilgiler konusunda zorlanıyorsanız bir it departmanınız var mı?

Bu noktada server odası ihtiyaçlarınızın belirlenmesi için bizleri arayabilirsiniz.

Aramak için Tıklayın.

 

Rack kabinet seçiminde aklınıza gelmesi gereken ilk soru açık çerçeveli bir rafa mı yoksa  kapalı çerçeve bir rafa mı ihtiyacınız olduğudur. (Open frame, closed frame)  2 Direkli ve 4 Direkli rack kabinetlerin artı, eksilerini iyi kavramak doğru şekilde ihtiyaç belirlemenizi sağlayabilir.

U bir hesaplama parametresidir. Yani bir 1U = 1.75 inch olarak hesaplanır. 19″ rack kabinet’ler dünya standartı olarak tespit edilmiştir.

1U = 1.75″ ve 44.55mm olarak hesaplanır.

U birimi bir kabinler için bir ölçü birimidir farklı marka modeller farklı ölçülerde üretilebir örneğin 12U 19″ 540mm olarak tasarlanabilir.