Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile beraber oyun sektörü altın çağını yaşamaya başladı. 1990’lı yıllarda hayatımıza giren ve pixel pixel görüntülerden oluşan video oyunları artık yerini neredeyse gerçek hayatla eş değer görüntü kalitesine sahip olan oyunlara bırakmış durumda. Yaklaşık olarak 200 milyar dolarlık bir sektör haline gelmiş olan oyun sektörü, bu alana giderek artan talep ve alandaki potansiyel ile büyümesini sürdürmeye devam ediyor. Oyunların bu kadar gelişmesinin ve aynı anda yüz binlerce oyuncuya hizmet verebilmesinin ardında yatan en önemli etkenlerden birisi ise sahip oldukları gelişmiş veri merkezleri olarak karşımıza çıkıyor. Bugünkü yazımızda oyun sektöründeki veri merkezlerini ve bu veri merkezlerinin özelliklerini inceleyeceğiz.

Veri Merkezleri ve Oyun Sektörü

Daha önceki “Big data nedir?” adlı yazımızda da kısaca değindiğimiz gibi internet üzerinde gerçekleştirdiğimiz hemen hemen hiçbir eylem kaybolmuyor ve bir şekilde kaydediliyor. Oyunlarda da durum bundan daha farklı değil. Oyunlarda gerçekleştirdiğiniz her eylem, her ilerleme oyunun veri merkezlerinde size her konumdan hizmet sunabilmek için kayıt altına alınıyor. Oyunların kullanıcı kitlesi ve bu kullanıcıların oyunun tipine bağlı olarak ürettiği veri miktarı ne kadar büyürse ihtiyaç duyulan veri merkezi de o kadar büyük oluyor.

Kayıt altına alınan bu verilerin miktarı World of Warcraft, Fortnite gibi dünyaca ünlü bilgisayar oyunlarında inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Örneğin Fortnite oyununda her dakika 92 milyondan fazla etkinlik kayıt altına alınıyor. Bu durum oyunun veri merkezlerinde saklanan veri miktarının her ay 12 petabyte’dan daha fazla artmasına sebep oluyor. Fortnite’ın bu büyük başarısı ve getirisi eğer sahip olduğu veri merkezlerine sahip olmasaydı asla mümkün olmazdı. World of Warcraft ise dünya genelinde 17’den fazla veri merkezine sahip. Bu veri merkezleri her saniye üretilen 100 GB’dan daha fazla veriyi işlemek, saklamak ve oyunculara istedikleri anda tekrardan sunmak ile görevli. World of Warcraft sahip olduğu bu veri merkezlerine sahip olmasaydı veya veri merkezleri oyunun bu denli yoğun aktifliğini kaldırabilecek gelişmişliğe sahip olmasaydı bu oyunun oynanılabilir bir hal alması imkansız olurdu.

Oyun sektöründe kullanılan veri merkezlerinin özellikleri nelerdir?

Oyun sektöründe kullanılacak veri merkezleri sıradan bir internet sitesindekine kıyasla çok daha gelişmiş ve modern bir veri merkezi olmalıdır.

Örneğin sıradan bir internet sitesinin 3 saniyelik bir kesinti yaşaması durumunda bunun siteye çok büyük bir etkisi olacağı söylenemez. Ama bu durum oyun sektöründe yaşandığında ise 3 saniyelik bir kopma yüz binlerce oyuncunun oyununun bir anda iptal olması ve tüm oyun zevkinin yok olması anlamına geliyor. Bu kopmaların ayda bir defa yaşanması bile oyunun rekabette geriye düşmesi ve hak ettiği market payını alamaması için geçerli bir sebep olarak kabul ediliyor.

Çevrimiçi süresinin bu kadar önemli olduğu bir alanda da veri merkezlerinin devamlılığı ve mümkün olan en yüksek aktif süresi ile çalışması hayati bir role sahip olmuş oluyor. Veri merkezlerinin kesintisiz olarak çalışabilmesi için uygun iklimlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi, doğru bir yapılandırmaya sahip olması kaçınılmaz bir gereklilik olarak kabul ediliyor.

Not: İklimlendirmenin önemini daha iyi anlamak için bloğumuzda bulunan “İklimlendirme nedir? (Kapsamlı rehber)” adlı yazıyı okuyabilirsiniz. İklimlendirmenin gerçek hayattaki uygulama yöntemleri için ise “En iyi 5 veri merkezi soğutma çözümleri” yazımızı da okuyabilirsiniz.

İklimlendirmenin yanı sıra bu veri merkezleri karşılaşabilecekleri her türlü probleme karşı da bir önlem içeriyor olmalı. Bu önlemler olası elektrik kesintilerine karşı yedek güç ve enerji sağlayıcılarını, olası bir yangın tehlikesine karşı otomatik yangın algılama ve söndürme sistemlerini ve diğer yapısal önlemleri de içerisinde barındırıyor.

Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri

Not: Yangın algılama ve söndürme sistemleri hakkında daha detaylı yazı için bu bağlantıyı, veri merkezlerinde alınan yapısal önlemler için ise bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Sadece oyun oynayarak geçimini sağlayan oyuncular olduğu için ve oyun içi eşyalar dahi yüz binlerce dolardan alıcı bulabildiği için bu veri merkezlerinin güvenliği de aynı derece öneme sahip olmuş oluyor. Oyun firmaları veri merkezlerinin hem fiziksel hem de dijital güvenliğini sağlamak için büyük miktarda bütçeler ayırıyorlar.

Veri merkezleri oyun sektörünü nasıl değiştiriyor?

Geleneksel yöntemde oyuncuların oyunlara sahip olmak için oyunun CD’lerini satın almaları ve bu CD’leri kullanarak oyunu bilgisayarlarına kurmaları gerekiyordu. Bu senaryo oyunculara 2 farklı dezavantaj sunuyordu. Bu dezavantajlardan birisi CD’ler yüzünden artan maliyetler ve zaman kaybıydı. Oyuncular CD için ekstradan bir para ödedikleri gibi o CD’yi alıp geri gelene kadar olan sürede oyuncuların dezavantajına işliyordu. Bu durum yüksek hızlı internetin yaygınlaşması ile çözülmüş oldu. Oyuncular parasını ödedikten sonra istedikleri oyunu rahatlıkla internet üzerinden indirip, oyunu oynama rahatına eriştiler.

İkinci dezavantaj ise oyunu oynamak için gereken bilgisayar özellikleriydi. Özellikle 2000 senesinden sonra bilgisayar teknolojisi üstel bir yükseliş gerçekleştirdi. 10 sene içerisinde oyunların görsel kalitesi pixel’lerden gerçek hayattakine neredeyse eş değer görüntülere yükseldi. Aynı şekilde oyunların kapsamı, mekanikleri de oldukça büyük ve kapsamlı arge çalışmaları ile iyileştirildi. Bu durum döneminin en iyisi olduğu için satın alınan bir bilgisayarın 5 sene içerisinde oyunlar için oldukça kötü bir bilgisayar haline gelmesi ile sonuçlandı. Geleneksel yöntemin sahip olduğu bu dezavantaj ise günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte çözülmeye başlamıştır. Bulut teknolojisi adı verilen bu teknolojinin oyun sektörünün geleceğinde oldukça önemli bir yere sahip olacağı konuşulmaktadır.

Bulut teknolojisi nedir?

Bulut teknolojisi, oyuncuların uzaktaki bir bulut sunucusuna bağlanarak kendi bilgisayarlarında bulunmayan oyunları oynamasına izin veren teknolojinin adıdır. Oyun oynamak isteyen kullanıcıların artık tek sağlaması gereken özellik yüksek bir internet hızı ve eski nesil yönteme göre çok düşük kalan bilgisayar özellikleridir. Bu 2 özelliği sağlayan kullanıcılar istedikleri herhangi bir oyunu bir bulut oyun servisine bağlanarak oynayabiliyorlar.

Bulut oyun teknolojisi, oyunları indirme süresinden kısması, oyuncuların bilgisayarında çok minimal bir yer tutması ve oyunculara istedikleri oyunu bilgisayar özelliklerine neredeyse ihtiyaç duymadan oynayabilme imkanı sunması gibi sahip olduğu avantajlar ile oyun sektörünün ulaşacağı yeni nokta olarak değerlendiriliyor. Bulut teknolojisi henüz oyun sektörü için daha yolun başında olsa dahi pek çok uzman tarafından geleceği en parlak olan alanlardan birisi olarak nitelendiriliyor.

Bulut teknolojisi hakkında daha detaylı bilgi için Vortex, GeForce Now gibi uygulamaları inceleyebilirsiniz.

Doğuş Elektronik olarak bizler ne yapıyoruz?

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi veri merkezi kurulumu ve veri merkezleri üzerinde gerçekleştirilen diğer eylemler oldukça önemli ve zor bir iştir. Alanında yeterli donanıma sahip olmayan kişi veya kurumlar tarafından gerçekleştirilmesi halinde firmanıza büyük zararlar verebileceği gibi aylık olarak gerekenden daha fazla giderlere sahip olmanıza da sebep olabilir. Bu yüzden alanında uzman, tecrübeli ve başarısı yaptığı işlerle kanıtlanmış bir ekiple çalışmak her zaman için en doğru tercih olacaktır.

Doğuş Elektronik olarak bizler 34 yılı aşkın tecrübemiz ile veri merkezi konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz her çözümde sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Alanında uzman ekibimiz ile gerçekleştirdiğimiz 600’den fazla veri merkezi projesinin getirdiği deneyim ve bilgi ile sizlerin ihtiyacı olan en doğru çözümleri uyguluyoruz. Bulut teknolojisi için ihtiyaç duyduğunuz veri merkezlerinden akıllı depolarınızda kullanabileceğiniz akıllı bina sistemlerine kadar pek çok konuda sizlere yardımcı olabiliriz. Size sunabileceğimiz hizmetler hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Veri merkezi çözümlerimiz konusunda daha detaylı bilgiye sahip olmak için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Bize ulaşın

İhtiyacınız olan çözüm doğrultusunda uzman ekibimizden daha detaylı bilgi almak için bir tanışma ve proje toplantısını hemen sizler için ayarlayabiliriz.

Bizlere ulaşmak için info@dogus.com.tr email adresini, 0212 222 8989 telefon numarasını ve sitemizin iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.