Geçtiğimiz 20 yılda yenilenebilir enerji üzerine araştırmalar ve yatırımlar arttı. Ülkemizde de özellikle rüzgar ve güneş enerjisine yönelik ciddi yatırımlar var. Sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelim, karbon ayak izini düşürdüğü için çok büyük önem arzadiyor. Peki Bir Veri Merkezi Nasıl Çevreci Hale Gelir? Sürdürülebilir veri merkezleri hakkındaki ikinci yazımızı paylaşıyoruz, keyifli okumalar.
Geçtiğimiz aylarda başlattığımız Enerji verimliliği ve enerji maliyetleri konulu video serimizde https://dogus.com.tr/sistem-odasi-enerji-maliyetlerinizi-dusurun/ Maliyetleri nasıl düşürebileceğimizden bahsetmiştik. Projelerde cihazların yenilenmesi, yeni nesil teknolojilerin kullanılması yalnızca maliyetleri düşürmüyor, karbon ayak izini de azaltma ihtimali doğruyor çünkü bildiğiniz üzere artık cihazlarda da elektrik ve çevreye duyarlılık sertifika puanları bulunuyor. Ayrıca PUE değerinin düşmesi de karbon ayak izini azaltıyor..
Green Data Center yazımızda çevreci veri merkezleri üzerine düşüncelerimizden, çevreci veri merkezlerinin avantajlarından söz etmiştik. Geçtiğimiz süre zarfında yayınlanan araştırmalardan ve sizlerden gördüğümüz ilgiden anlıyoruz ki konu üzerine daha detaylı yazılar yazmamız gerekiyor.
Şimdi biraz daha derine inerek bir projenin tamamen nasıl çevreci hale geleceğini inceleyeceğiz. Çevreci veri merkezleri, sürdürülebilirlik açısından çok kıymetli, bir araştırma sonucuna göre Yeşil Veri Merkezleri 2022-2032 yılları arasında %14,3’lük bir büyüme elde edecek. Bir araştırma raporuna göre dünya genelinde IT teknolojileri karbon salınımının %3’ünü oluşturuyor. ABD Çevre koruma Ajansının raporuna göre ise ABD’de veri merkezleri yılda 100 Milyar kWh elektrik harcıyor. Bu istatistik 7.4 Milyar Dolarlık bir parasal karşılığa sahip. Raporun devamı
Birkaç veri daha paylaşaalım: Amazon’un kurucusu Jeff Bezos şirketinin 2021’in ilk çeyreğine ilişkin paylaştığı raporlarda AWS tarafında %32 büyüdüklerini ve bu yüzdenin 54 milyar dolara karşılık geldiğini bildirdi.
Amazon ve Microsoft gibi önemli global markalar 20-30 yıl içinde karbon nötr olmayı hedefliyor, yatırımlarını buna yönelik yapıyor.
Sistem Odası Karbon Ayak İzi Nasıl Düşürülür?
Öncelikle Green Data Center yazımıza giderek Yeşil Veri Merkezi kavramının önemini incelemenizi öneriyoruz.
Ekipmanlarınızı Yenileyin: Eski ekipmanlar daha önce de belirttiğimiz gibi teknoloji ve karbon ayak izi duyarlılığı bakımından zayıf olabilir. Bu noktada uluslararası sertifikalı ürünlere dikkat ederek yenileme yapabilirsiniz. Ayrıca bizlere ulaşarak dilediğiniz soruları yöneltebilirsiniz.
Server Sanallaştırma: Server sanallaştırma konusunu dikkate almanızı tavsiye ediyoruz. Hem donanım maliyetlerinden kurtulmanıza, hem karbon ayak izinizi düşürmenize hem de iş süreçlerinizin kolaylaşmanıza yardımcı olacak harika bir geliştirme olacak. Sanallaştırma Nedir?
Optimum İklim Koşullarını bulun: Geçtiğimiz yıllarda 22ºC’lik sıcaklıkta çalışması önerilen donanımlar nedeniyle soğutma cihazlarının çıkış sıcaklığı 15-16ºC olarak ayarlanmak zorunda kaldı. Bu senaryoda nem ve ısıyı kontrol etmek çok ciddi enerji harcamalarına neden oluyordu. 2015 yılında Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) 18 ile 27 º C arasında sıcaklık öneriyor. Nem oranı ise 45-55 sevilerinde değil %8 ile %60 arasında geniş bir aralıkta ele alınıyor. Çoğu yeni cihaz için ise çalışma sıcaklığı 15 ile 32 ºC arasında değişiyor. Bu nedenle performanstan ve süreklilikten ödün vermeden farklı nem ve sıcaklık oranlarında sistem odanızı çalıştırırken enerji anlamında da tasarruf sağlamanız mümkün. Detaylı bilgi için yazının devamı
HVAC Sisteminizi Yenileyin: Veri merkezleri ve sistem odaları ciddi projelendirmeler sonucu oluşturulurlar. Elbette büyük alanlar için durum biraz daha farklı ancak metre karesi ne olursa olsun bir sistem odası hesapsız projelendrilmez. Bu hesaplamalarda en önemli konu iklimlendirme ve daha geniş çapta HVAC sistemlerdir. İklimi kontrol eden cihazları çalıştırmak için eksisine göre daha az fosil yakıt kullanmanız hem ay sonunda faturalara yansıyacaktır hem de karbon ayak izinizi düşürecektir. HVAC Nedir?
Güç Kullanımınızı Görüntüleyin: Düzenli olarak güç kullanım grafiklerinizi görüntüleyin. Böylece PUE değeriniz her zaman kontrol altında olur ve karbon ayak izinize dikkat edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Bazı Yazılar: