İnternetin giderek yaygınlaşması ve COVID19 pandemisi gibi sebepler ile çevrimiçi alışveriş sektörü daha önce hiç olmadığı kadar yaygınlaştı. Ortaya çıkan bu alışveriş çılgınlığını kendi avantajlarına çevirmek isteyen şirketler ve oluşan bu akımın devam edeceğine inanan şirketler de müşterilerin beklentilerini karşılayabilmek ve oluşan rekabet ortamında öne çıkabilmek adına çeşitli adımlar atmaya başladılar. Bugünkü yazımızda bu adımlardan birisi olan akıllı depo sistemlerini inceleyeceğiz.
Akıllı Depo Sistemleri Nedir
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere günümüzde şirketlerin ihtiyaçları ve müşterilerin beklentileri giderek artmaktadır. Artan bu alışveriş çılgınlığı ile beraber şirketler arasındaki rekabet en üst seviyeye çıkmıştır. Bu rekabette öne geçmek için yapılacak en mantıklı hareketlerden biri siparişlerin müşteriye ulaşma süresini kısaltmak, doğruluğu arttırmak ve müşteriye en iyi hizmeti vermektir. Bunu gerçekleştirebilmenin en iyi yollarından birisi de depoları günümüz teknolojisine daha iyi adapte ederek onlardan en yüksek verimi almaktır.
Akıllı depo sistemleri, şirketlere stok yönetimi ve dağıtım zinciri yönetimi konusunda büyük kolaylıklar sağlayan ve tüm bu işlemleri oldukça hızlandıran ve kolaylaştıran sistemlerdir. Akıllı depolar, içerisinde bulundurduğu özel yazılımlar sayesinde şirketlerin stoklarını her yerden ve her zaman ulaşılabilir bir hale getirir. Aynı zamanda bu depolar, sahip oldukları özel sistemler ile üreticiden depoya ve depodan kullanıcıya/satıcıya olan dağıtım zincirini de oldukça hızlandırır ve kolaylaştırır. Akıllı depoların yararlarından yazının devamında daha detaylı bahsedecek olsak da akıllı depoların bir diğer avantajı da oluşabilecek insan kaynaklı hataları en aza indirmektir. Akıllı depolar sahip oldukları tüm bu özellikler ile şirketleri oluşan bu rekabette öne geçirir.
Akıllı depolar nasıl çalışır?
Akıllı depolar, içerisinde bulundurduğu özel yazılımlar sayesinde hem şirkete hem de müşterilere büyük faydalar sağlar.
Akıllı depolar, insan hatasını en aza indirmek için özel sistemlere sahiptir. Örneğin deponun içerisinde bulunan ürünlerin sayısını, çeşidini her zaman en yüksek doğrulukla belirleyebilmek adına geleneksel sistemler yerine barkod sistemleri gibi özel sistemler kullanılır. Aynı zamanda pek çok akıllı depo ek bir önlem olarak ürünlerin bulunduğu raflara da özel yazılım ve donanımlar eklemiştir. Bu donanımlar, ürünlerin ağırlığını kontrol ederek çalışanları raflardaki ağırlıklar belirli bir seviyenin altına düştüğünde uyarır ve çalışanların stokları kontrol etmesini sağlar.
Çalışanlar depo içerisindeki özel olarak dizayn edilmiş ve kategorilendirilmiş raflara ürünleri yüklerler. Akıllı depo sistemleri yüklenen bu ürünleri kontrol eder ve çalışanların barkod sistemini kullanarak bu ürünleri kaydetmesine izin verir. Sisteme kaydedilen bu kayıtlar internet üzerinden her zaman erişime açıktır. Bu sayede müşteriler almak istedikleri ürünün stoklarda bulunup bulunmadığını istedikleri herhangi bir anda güvenle öğrenebilirler. Bu durum insan kaynaklı hataları en aza indirdiği gibi müşterilere sunulan hizmetin de kalitesini üst seviyelere taşımaktadır.
Akıllı depo sistemlerinin gelişmişliği organizasyonun büyüklüğüne bağlı olarak değişse de pek çok akıllı depo sistemi, dağıtım zincirini kolaylaştırıcı uygulamalara da sahiptir. Bu uygulamalarda yapay zeka, robot teknolojisi gibi ileri seviye teknolojiler sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanılan teknolojilere bir diğer örnek ise geleceğin yeni endüstri devrimi olarak nitelendirilen Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisidir. Organizasyonların büyüklüğü ve dolayısıyla depoların büyüklüğü arttıkça depolar çok düşük seviyede insan etkileşimi ile çalışabilir bir hale gelmektedir. Şirketler bu sayede hem daha yüksek bir hizmet kalitesi sunabildikleri gibi aynı zamanda çalışan giderlerini de oldukça kısarak hem gelir arttırmakta hem de giderlerini düşürmektedirler.
Akıllı depoların türleri nelerdir?
Akıllı depolar organizasyonların büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Akıllı depo sistemleri, şirketlerin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmakta ve geliştirilmektedir. Örneğin spor malzemeleri satan bir deponun ihtiyaçları stok yönetimi, raf yönetimi gibi temel ve basit ihtiyaçlar iken daha karmaşık bir yapıya sahip olan ecza depolarında sıcaklık sistemleri, özel havalandırma sistemleri gibi pek çok gelişmiş ve karmaşık yapı bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı akıllı depoları seviye seviye ayırmak mümkündür. Genel olarak bahsedebileceğimiz 3 farklı akıllı depo seviyesi bulunmaktadır.
Birinci seviye akıllı depolar, giriş seviyesi akıllı depolar olarak bilinmektedir. Bu seviyedeki akıllı depolar, depo işlemlerinizi otomatikleştirmenize yardımcı olacak özelliklere sahiptirler. Bu sistemlerde stoklarınızı dijital bir platformda görmeniz ve kontrol etmeniz mümkündür. Aynı şekilde bu ürünlerin depo içerisindeki konumları da sistemde görülebilmektedir. Ama ürünü gidip o konumdan almak, dağıtım zincirine koymak gibi işlemleri elle gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İkinci seviye akıllı depolar, birinci seviye akıllı depolara kıyasla daha fazla özelliğe sahip olsa da halen daha insan emeğinin oldukça yoğun olarak kullanıldığı akıllı depo türlerinden biridir. Bu seviyedeki depolar, ürünlerin nasıl yerleştirilmesi gerektiği gibi konularda da depo sahiplerine yardımcı olan bazı özelliklere sahiptir.
Üçüncü seviye akıllı depolar günümüzde mevcut olan en karmaşık ve gelişmiş depo sistemleridir. Bu sistemler Amazon gibi çok büyük şirketler tarafından kullanılmaktadır. Bu seviyedeki akıllı depo sistemleri günümüz teknolojisinin izin verdiği en gelişmiş yazılımları kullanmaktadır. Bu depolar, ürünlerin kategorize edilmesine, raflara yerleştirilmesine, dağıtım zincirine çıkarılmasına ve daha pek çok çeşitli operasyona yardımcı olan özel bir yapıya sahiptir. Bu seviye akıllı depolar da insan etkileşimine duyulan ihtiyaç oldukça düşük seviyededir.
Akıllı depoların yararları nelerdir?
Akıllı depolar, özellikle büyük şirketler için artık olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Günümüzde depoların ulaştığı devasa boyutlar ve ürünlerin çeşitliliği gibi faktörler düşünüldüğünde depolardaki ürünlerin kaydını geleneksel yöntemlerle tutmak neredeyse imkansıza yakındır. Aynı zamanda geleneksel yöntemler kullanılarak yönetilen depolar hız, verimlilik gibi alanlarda da oldukça başarısız sonuçlar sergilemektedir.
Akıllı depo sistemleri, insan eli ile kontrol edilmesi ve kayıt altında tutulması neredeyse imkansız olan bu modern depoların yönetilmesini kolaylaştırdığı gibi içerisinde bulunan özel yazılımlar ile dağıtım zincirine de büyük katkılarda bulunur.
Akıllı depolama sistemleri, stokları ilgilendiren verilerin doğruluğunu başka hiçbir yöntemin sağlayamayacağı bir şekilde sağlar. Depo çalışanları stok verilerini daha doğru ve hızlı bir şekilde kaydedebilir ve bu bilgi direkt olarak ağa kaydedildiği için diğer departmanlar da bu bilgiye anında ulaşabilir. Bu sayede şirketler stoklarının durumlarını ve stoklarında hangi ürünlerden ne kadar bulunduğuna istedikleri herhangi bir konumdan herhangi bir vakitte erişebilirler. Bu özellik çevrimiçi satış platformlarına da yansıtılabileceği için müşteriler de her zaman hangi ürünlerin stokta bulunup bulunmadığını kontrol edebilecek, hatta diğer yazılımlar ile ellerine varış süresini tahmini olarak öğrenebileceklerdir. Artan rekabet ortamında müşterilerin beklentisini bu şekilde karşılayabiliyor olmak şirketler için büyük bir avantajdır.
Daha kompleks akıllı depo sistemlerinde ise robotlar da aynı şekilde görev yapmaktadır. Bu sayede operasyonların hızı arttırılır, insan kaynaklı hatalar en aza indirilir ve şirketlerin giderleri azalır. Akıllı depolar, mevcut olan alanı en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Akıllı depo sistemleri kullanılarak mevcut olan alandan en yüksek verim alınabilir.
Akıllı depo sistemleri, mevcut siparişleri ve mevcut personeli göz önüne bulundurarak çalışma rutininizi organize etmede size katkıda bulunur. Doğru bir akıllı depo sistemi, doğru miktarda işgücünü planlayan ve işçiliği en aza indiren günlük planlar tasarlayabilir. Gelişmiş akıllı depo sistemleri nakliye ve teslim alma zamanlarını ve konumlarını planlamak için nakliye sağlayıcılarına da bağlanabilir. Bu, dağıtımda ortaya çıkabilecek olan sorunların mümkün olan en düşük seviyeye indirilmesi için önemlidir.
Aynı zamanda akıllı depo sistemleri müşterilerden gelen siparişleri en doğru şekilde karşılayabilir. Sistemin otomatikleştirilmesinden kaynaklı olarak insan hatası mümkün olan en düşük seviyeye çekilir. Akıllı depo sistemleri izleme ve raporlama özelliklerine de sahiptir. Akıllı depo sistemleri gün içerisinde gerçekleştirilen işlemleri, prosedürleri izleyerek belgeleyebilir ve sorunları tespit etmek için önemli tespitlerde bulunabilir. Şirketler akıllı depo sistemleri tarafından oluşturulan bu raporları inceleyerek sistemde aksayan ve geliştirilebilecek noktaları tespit edebilir. Bu sayede daha tutarlı hedefler oluşturulabilir, verilen hizmetin kalitesi arttırılabilir ve zaman içerisindeki ilerleme gözlemlenebilir.
Doğuş Elektronik olarak bizler ne yapıyoruz?
Doğuş Elektronik olarak bizler 34 yıllık tecrübemiz ile akıllı depolarınızda ihtiyaç duyabileceğiniz veri merkezi sistemlerinden akıllı bina sistemlerine kadar pek çok konuda sizlere yardımcı oluyoruz. Alanında uzman ekibimiz sayesinde gerçekleştirdiğimiz 600’den fazla başarılı projenin getirdiği tecrübeyi kullanarak sizlerin en doğru hizmeti alması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Akıllı depo sistemleriniz için ihtiyaç duyacağınız sistemleri sizlerle konuşmak için hemen bir görüşme ayarlayabiliriz.
Veri merkezi çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye bu bağlantıyı takip ederek ulaşabilirsiniz.
Bize ulaşın
İhtiyacınız olan çözüm doğrultusunda uzman ekibimizden daha detaylı bilgi almak için bir tanışma ve proje toplantısını hemen sizler için ayarlayabiliriz.
Bizlere ulaşmak için info@dogus.com.tr email adresini, 0212 222 8989 telefon numarasını ve sitemizin iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.