Günümüzde dijital iş yapan ve bir şekilde veri ile ilgilenen boyutu fark etmeksizin tüm işletmelerin veritabanıyla yakın ilişkileri olur.
İşletmeler kullanıcı güvenliğinden, pazarlama çalışmalarına kadar her noktada veriyi organize bir şekilde depolamalarıdır. Dünya genelinde 11 çalışan ve daha fazlasını barındıran firmalar müşteri, personel ve tüm diğer verilerini düzene koymak için CRM ve veritabanı yazılımlarından faydalanıyor. IoT teknolojilerinin marifetiyle bir telefon ile ulaşılabilecek bu yazılımlar sayesinde pek çok iş verim kritik yönetiliyor. Bulut veritabanı marketinin 2025’e kadar 24.8 milyar $’a ulaşması bekleniyor.
Bir veritabanı yazılımı yada uygulaması tercih edeceksiniz ancak sektörünüz için en iyisi hangisi bilmeniz gerekiyor. İşte bu noktada seçiminizi daha kolay yapabilmeniz için sizlere detaylı bir rehber hazırlamaya çalıştık.
Belirtmek isteriz ki liste sıralaması görecedir. Burada hiçbir ticari amaç gütmeksizin sizlere keyifli, okunabilir bir makale sunmayı amaçlıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan ve bizlere mail atarak konu hakkındaki görüşlerinizi iletmenizden mutluluk duyarız.
1- Oracle RDBMS
Sanıyoruz kimse şaşırmadı. 1979 yılından beri veritabanı geliştiren oracle bu noktada önde gelenlerden. Endüstri liderlerinden olan marka küçük işletmelerden en büyüklerine kadar veri yönetimi ile ilgili çeşitli ürünler sunuyor. Bulut tabanlı çözümlerde de ileri hizmetler sunabilen marka blockchain ar-ge araştırmalarıyla da ismini duyuruyor. Pekçok hizmet sağlayıcısının teknolojileri arasında Oracle’ın da olduğunu görmek mümkün.
Örneğin Oracle RDBMS ürünü:
- Farklı teknolojilerle uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmak için çeşitli platformlarla sorunsuz entegrasyon imkanı sunuyor.
- Akıllı öneriler sunarak verimliliği artırıyor.
- Sağlam ve istikrarlı performans sunmayı vaad ediyor.
2- Amazon RDS
Amazon domine etme yolunda ilerleyen sonraki marka diyebiliriz. RDS ürünü ile çok ciddi çözümler sunuyor.
Genel Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Özel güvenli bağlantı sunar ve dahili özelliği sayesinde verileri otomatik olarak yedekler.
- API çağrısı sayesinde ölçeklendirme ve depolama kapasitesi arttırma seçenekleri sunar.
- MysQL, oracle veya Microsoft SQL gibi motorlara erişim sunuar.
- En önemli artısı ise Amazon’un geniş müşteri destek ağı ve EMR hizmeti aracılığıyla büyük veri araçlarından sorunsuz bir şekilde yararlanmak diyebiliriz.
3 – SQL Developer
SQL Developer Birçok veritabanı teknolojisi ile çalışabilme imkanı sunuyor. Ayrıca en önemli özelliği bulut ortamında yada geleneksel dağıtımlarda Oracle veritabanını basitleştirmeye ve geliştirmeye yardımcı olmasıdır.
Genel Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Kullanıcıların farklı düzende rapor tanımları oluşturmasını sağlar.Üstelik kullanıcılar raporları HTML veya PDF formatlarında işleyebilir.
- Şirketlerin kullandığı diğer benzer veritabanlarına ücretsiz erişim imkanı tanır. Modelleme, DBA kontrolleri, veritabanı yardımcı programları gibi özellikler kayda değer olanları arasında.
- Pekçok sorgunun yürütülmesi daha az zaman alır. XML, HTML, PDF veya excel dahil olmak üzere farklı formatlarda sorgular oluşturmasına imkan tanır.
4 – IBM Informix
Apple dahil pekçok markanın büyümesinde etkisi olan IBM ürünleri ve donanımlarıyla sektörün önde gelen markalarından olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda Blockchain yatırımları ile ilgiyi üzerine çekiyor.
Informix ürünü kritik verileri güvenilir bir şekilde yönetiyor ve güvenliği ile önplana çıkıyor. Sınırsız ölçeklenebilirlik ve geniş işlevsellik iddiasında. OLTP(online transactional processing) performansı ile tanınıyor.
Genel Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Kesinti süresini ortadan kaldırıyor, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları sırasında kesintiyi durduruyor.
- Gelişmiş kodlama yeteneği ile esnek ortamlarda çalışma imkanı sunar.
- Sorunlara en aza indirmek için otomasyon ve evente dayalı data işleme kullanır.
5 – Microsoft SQL Server
Bilinen tüm DBMS(Database management system – Veritabanı yönetim sistemleri) arasında en etkili olanlardan biri. Arkasında dünya devlerinden biri olan veri tabanı yönetim sisteminin genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Harika performans: Ham veriyi, aksiyon alınabilir içgörülere çevirme yeteneği. Üstelik bu verileri herhangi platform veya cihazda kullanabilirsiniz.
- Geliştirilmiş sorgu işleme: SQL veritabanı ve SQL server’da sorgu performansını iyileştirmek için çeşitli özelliklerden yararlanıyor.
Toplamda sql server marka değeri ve performans gücüyle sektörde tercih edilmeye devam ediyor diyebiliriz.
6 – MySQL
Açık kaynak kodlu bir database (veritabanı) sistemi olan MySQL, internet ortamında web barındırma sağlayıcılarının çoğu tarafından temel paketiyle kullanılır.
Genel Özellikleri şöyle:
- Ölçeklenebilirlik: veritabanlarının ölçeklenebilirliğini ve güvenilirliğini artırır.
- E- ticaret siteleri, iş odaklı karmaşık farklı uygulamalardan faydalanabilir.
- Güçlü teknik destek sunar ve olası saldırılara karşı savaşır. Topluluk tarafından geliştirilmesi güçlü yanlarından biridir.
- Kolayca implemente edilebilir olması da en büyük özelliklerinden biridir.
7 – Teradata
En eski ve en çok güven duyulan veritabanı yazılımlarından biridir. Çok iyi veri işleme hızı, export ve import imkanı sunar. Karmaşık veri işleme konularını basitleştirebilir.
- Esneklik: Herhangi bir veriyi analiz etme, farklı ortamlarda deploy gibi ciddi önemli esneklik sunar. Bulut depolama yada şirket içi sistemlerde yararlanılabilir.
- Paralellik: Bu yetenek sayesinde veri tabanı yazılımları arasında entegrasyon avantajı sağlanır.
- Hızlı ve Etkin: Aynı anda birden fazla sorguyu işlerken çıktıları daha hızlı bir şekilde dağıtma yeteneğine sahiptir.
8 – EMS SQL Manager
Bir dashboard içerisinde veri bileşenleri yaratmanızı sağlar. Güçlü satıcı desteği sayesinde veritabanı çalışmalarınızda destek alma imkanınız olur.
Genel Özellikleri şöyle:
- Veri Dönüştürme: Veri dosyaları arasında kolayca export ve import imkanı sunar.
- 4.1 ve 5.7 aralığındaki MySQL sürümlerini destekler. Yedekleme sırasında %95’e kadar disk alanı ve zaman tasarrufu sağlar. Veritabanı bakım otomasyonu ile veri kullanılabilirliği artar.
- SQL Yöneticisi: Tüm görevlerin bakımı, sunucu izinleri yönetimi, performans istatistikleri analizi ile birlikte SQL sunucu yönetim sürecinin basitleştirilmesine ve yönetilmesine yardımcı olur.
9 – Altibase
Altibase de bir açık kaynak kodlu yüksek performanslı veritabanıdır. Öte yandan kurumsal düzeyi hedefler. Tabloları yatay ve dikey olarak ölçeklendirebilir bu işi bellek yönetimi sayesinde kolaylıkla yapar. Samsung, Hyundai ve HP dahil olmak üzere bazı büyük şirketler, en önde gelen müşterileridir.
10 – Knack
2010 yılında kurulmuş olan knack en kolay online database yönetimi tool’larından biridir.
Saas based olarak çalışan tool kolayca yapı kurmayı ve bağlantı oluşturmayı sağlar. Tüm bu işlemleri kod gerektirmeksizin yapması oldukça etkilidir. Intel, Capital One, HP, Spotify, Panasonic, Honda, Harvard University müşterileri arasındadır.
39 önceden yaratılmış database template’i olması saas gücünü çok iyi gösteriyor.
11 – Improvado
İşletmenizin ölçeği fark etmeksizin tüm pazarlama verilerini gerçek zamanlı olarak toplamanıza yardımcı olmak için geliştirilmiş bir veritabanı yazılımı. Esnek ve ölçeklenebilir olması ve pazarlama katmanı yazılımı olması güçlü yönüdür.
12 – Razor SQL
Veri tabanı yönetimi ve sorgulama araçlarından biri olan RazorSQL, kullanıcıların oluşturduğu tabloları tanıyan anahtarları, yapı dizinlerini ve sütunları kontrol etmesine olanak taanır yani aslında yapı kontrol yapmamızı sağlar.
-
Kurumsal Network Altyapısında Güncel Olmayan Donanım ve Yazılım Kullanmak
Giriş Kurumsal ağlar, bir şirketin iş sürekliliği ve verimli çalışması için önemli bir bileşen haline gelmiştir. Ancak, bu ağların güncel olmayan donanım ve yazılımlarla çalıştırılması, bir dizi risk ve sonuçları da beraberinde getirebilir. Bu yazıda, kurumsal ağ altyapısında güncel olmayan donanım ve yazılım kullanmanın risklerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz. Riskler Kurumsal Network Altyapılarında Güvenlik Tehditleri Güncel…
-
SD-WAN Nedir?
SD-WAN Nedir, Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağı (SD-WAN), ağ yöneticisi tarafından manuel müdahale gerektirmeden ağın değişen WAN koşullarına dinamik olarak uyum sağlamasına izin vermek için tasarlanmış özelliklerin bir paketidir. SDN teknolojisinin özel bir uygulamasıdır. Geniş alan ağlarını daha akıllı, esnek ve güvenli hale getirir. SD-WAN granüler kontrol (bir bilgisayar bilimi konceptidir. Belirli kullanıcıların, belirli erişim…