Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza “Siber Güvenlik” terimi de girmiş oldu. Teknolojiyi iyi amaçla kullananların yanı sıra kötü amaçla kullanan insanların olması, bu terimin doğumuna sebep olmuştur.
Siber güvenlik kısaca; bilgisayardan mobil cihazlara, sunuculardan elektronik sistemlere kadar ağ ve veritabanını korumak için yapılan uygulamadır. Bir bakıma bilgi güvenliğini sağlamak için uygulanır.
Seneler ilerledikçe siber güvenlik trendleri de kendini güncellemektedir. Takvim yaprakları 1988 senesini gösterdiğinde tarihin ilk siber suçu sayılabilecek bir eylem gerçekleşmişti. Robert Tappan Morris aynı interneti kullanan bilgisayar üzerinde yaptığı çalışmada yanlışlıkla da olsa interneti çökertmeyi başarmıştı. 2021 senesine gelindiğinde ise teknoloji dallanıp budaklanmış şekilde karşımıza çıktı. Karmaşık yapının içinde daha güçlü siber güvenlik artık olmazsa olmazlardan.
Siber Güvenlik için ayrılan pasta dilimi büyüyor
2022 yılında 133.7 milyar doların global siber güvenlik gideri olarak karşımıza çıkacağı tahmin ediliyor. Ütopik bir değere ulaşan bu gideri bir nebze anlamak için 2019 yılına bakış atmamız gerekecek. 2019 senesinde 4.1 milyar ihlal gerçekleşmiş. Zaman – saldırı eğrisini incelediğimizde ise dünyada her 35 saniyede 1, 24 saatte 2244 siber saldırı gerçekleştirildiğini görüyoruz.
“2022 yılında bizi ne gibi tehditler bekliyor?”
“2022 yılında bizi ne gibi tehditler bekliyor?” sorusuna cevap arayan, bir teknolojisi dergisi olan Hindistan orijinli Analytics Insight, güzel bir araştırmaya imza attı. Yapılan araştırmaya göre siber güvenlik, artık çok daha geniş bir skalada ihtiyaç duyulan bir gereksinim oldu.
Dergide, önemli kuruluşların da bu saldırılardan nasibini aldığı belirtilirken, “Siber suçlular kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir ve ifşa edebilir ve hatta gizli bilgileri ifşa ederek tüm ticari faaliyetlerinizi kapatabilir. Facebook, Dominos, Microsoft ve daha pek çoğu bu tür siber saldırıların kurbanlarıdır” cümleleri dikkat çekti.
Özellikle pandeminin, siber suçların artışına sebebiyet verdiğine değinildi. Bunun nedeni ise çok basit. Home Office! Home office, pandemi ile çoğu şirketin başvurduğu bir çalışma metodu oldu. Bu durum ise en çok casusların işine yaradı. Şirketlerin kötü niyetli saldırılara çok daha açık konuma geldiği gözlemlendi. Bu tarz saldırılardan etkilenmemek için siber güvenlikte ortaya çıkan eğilimlerin izlenilmesi tavsiye edildi.
Teknoloji şirketleri ila alakalı öngörülerini paylaşan Ekonomist Önder Tavukçuoğlu ise twitter hesabından yaptığı paylaşımla siber güvenliğin önemini vurguladı. “Önümüzdeki yıllarda siber güvenlik bugünkü savunma füzelerinden, en gelişmiş uçaklardan bile daha etkin bir savunma mekanizması olacaktır. Özellikle 5G devreye girdiğinde bu kaçınılmaz olarak gerçekleşecektir.”
Derginin açıkladığı, “2022 yılının siber güvenlik trendleri” 10 maddede şöyle sıralandı:
1. Kullanıcı Bilinci
2. Coğrafi Hedefli Kimlik Avı Tehditleri
3. Sağlık Sektörlerine Yönelik Saldırılar
4. Makine Öğrenimi
5. Bulut Güvenliği
6. GDPR Uyumluluğu
7. Finansal Hizmetler Siber Saldırıları
8. Yüksek Öğrenime Yönelik Tehditler
9. IoT’nin Güvenlik Açığı
10. Saldırı Vektörleri Olarak Mobil Cihazlar