Yangın Söndürme Sistemi

Bize Yazın

Yangın söndürme sistemi, yangın çıkma ihtimali olan yerlerde yangının erkenden fark edilmesini ve daha yangın başlamadan söndürülmesini sağlar. Aynı zamanda etrafa uyarı gönderilmesi sayesinde kendimizi, personeli ve genel halkı da korumaktadır. Yangın henüz küçükken kontrol çalışmaları başlatıldığından erken tespit sayesinde mülk kaybı en aza indirilebilmekte ve çok daha kısa bir sürede müdahale tamamlanabilmektedir. Çoğu alarm sistemi, acil durum müdahale ekiplerine yangının yeri hakkında bilgi vererek yangın kontrol sürecini hızlandırmaktadır.
 

Otomatik yangın algılama sistemleri yangını kontrol etmek için harekete geçmektedir. Aynı zamanda otomatik söndürme sistemleri çalıştıklarını gösterecek şekilde bildirim sağlamaktadırlar bu sayede bina genelindeki ısı algılama tabanlı bir sistemin rolünü üstlenebilmektedirler.
 
Özünde yangına karşı oluşan sistem, sorun henüz başlarken müdahale etmeli ve gerekli yerlere bilgi göndermelidir. Doğuş Elektronik olarak bizler çeşitli projelerde bileşenlerden yalnızca biri olarak yangın söndürme sistemi kurguluyoruz. Elektronik güvenlik sistemlerinin bir parçası olarak değerlendirdiğimiz bu iş parçası tamamladığımız 500+ proje içerisinde tecrübe kazandığımız maddelerden biri. İşletmenizin, üretim tesisinizin herhangi yangın söndürme ihtiyacında yanınızdayız.

Sistem Odası Yangın Söndürme Konusunda Avantajlarımız:

Bazı Temel Bilgiler;

Alev dedektörleri: Alev dedektörleri gibi çeşitli dedektör çeşitleri öncelikle söndürme sistemlerini etkinleştirmek için kullanılmaktadır.
Isı dedektörleri: Isı dedektörleri en temel algılama cihazlarıdır. Birkaç tipi bulunmaktadır. Isı dedektörleri nokta ve çizgi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Duman dedektörleri: Çeşitli tipleri bulunmaktadır. Fotoelektrik duman dedektörleri, dedektörün algılama odası içerisindeki ışık saçılımına dayalı olarak çalışmaktadır. Işık odanın içerisinden yansıtılmakta ve duvara çarparsa saçılmaktadır. Odadaki yansıtılan bu ışık bir fotosel tarafından algılanmaktadır. Bu dedektörler çoğunlukla geniş açık alanların olduğu yerlerde kullanılmaktadır.

Fabrika Yangın Algılama ve Alarm Sistemi

Fabrikalar ve atölyeler yangın riski yüksek yerlerdir. İnsanlar ve makineler yoğun bir şekilde çalışırken işlerin ters gitme ihtimali bulunmaktadır. Fabrika gibi alanlarda yangın algılamanın sağlanması, yapılan işlemler nedeniyle yanlış alarm riskini önlemek için özel olarak düşünülmesi gerekmektedir.  Fabrikalar için ideal olan birçok yangından korunma yöntemi bulunmaktadır. Ancak doğru seçimi yapabilmek için aşağıdaki noktalar göz önünde bulundurulmalıdır.
 
  • Yapılan işlemler toz, duman veya buhar oluşturuyor mu?
  • Yangın alarm sisteminin bakımını yapmak kolay mı?
  • Yüksek düzeye erişim gerekliyse, bu işlemleri kesintiye uğratır mı? Bunun sistem ömrü boyunca maliyeti ne olacak?
  • Özel korumaya ihtiyaç duyan yüksek riskli makineler veya alanlar var mı?
 
Bu sorulara verilen cevaplara göre aşağıdaki sistemlerden en uygun olanı seçebilirsiniz.
 
  • Nokta Tipi Dedektörler
  • Işın Duman Algılama
  • Yüksek Hassasiyetli Duman Algılama
  • Lineer Isı Algılama Kablosu
  • Alev Algılama
  • Görüntülü Yangın Algılama

Hastaneler için Yangın Alarm Sistemleri

Hastaneler, bakım evleri gibi sağlık tesisleri toplumdaki önemli yapılardır. Bu nedenle doğru bir şekilde her türlü felaket ve hasardan korunduğundan emin olmak çok önemlidir. Büyük ve karmaşık yapıları nedeniyle sağlık tesisleri için yangın söndürme sistemlerinin kurulumu zor olabilmektedir. Yangın acil durumlarına uygun şekilde müdahale etmede etkin ve verimli alarm sistemlerine sahip olmak önemlidir.
 
Hastanelerdeki birçok makine kullanılırken çok fazla ısı üretmektedir. Bu makineler bazen çok fazla ısınabilmektedir. Bu nedenle kısa devreye ulaşabilecek tehlikeli sıcaklıklara ulaşmadıklarından emin olmak önemlidir. Bir ısı dedektörü sayesinde tehlikeli sıcaklık seviyelerine ulaşmadan alarm verilerek tehlikeli durumların önüne geçilmiş olunmaktadır. Bu sayede makinelerin aşırı ısınmalarının sonucu yangınların başlanması önlenmiş olacaktır.
 
Hastanelerin bazı bölümlerinde çok fazla kablo çakışması bulunmaktadır. Bu durum kısa devre ve elektrik yangını riskini çok yüksek hale getirmektedir. Bu tür yerlerde afetlerin zamanında yönetilebilmesi için duman ve ısıyı algılayabilen dedektöre sahip olmak önemlidir.  Teller erimeye başlarsa duman çıkabilmektedir. Bu duman çok kısa bir sürede algılanabilirse hemen müdahale edilebilmesi mümkün hale gelmektedir.
 
Projeniz için en baştan en sona ister danışmanlık ister operasyonel süreçlerde yanınızdayız.
 

Okul Yangın Söndürme Sistemleri

Anne ve babalar çocuklarını okula gönderirken onların güvende olmalarını beklemektedirler. Okul yangın alarm sistemleri, evlerde veya işyerlerinde olan sistemler ile aynı nedenle bulunmaktadırlar. Ana nedeni ateşi algılamalarıdır. Ancak okullardaki sistemler biraz daha tekniktir. Okul yangın alarm sistemleri duman ve ısı algıladığında sistem otomatik olarak açılmaktadır. Aynı zamanda bir çekme kolu ile manuel olarak da çalıştırılabilmektedir.
 
Okul yangın alarm sistemleri hem öğrencilerin hem de personelin güvenliğini sağlamanın önemli bir bir parçasıdır. Eğer alarm sistemi çalışmayı bırakırsa ve bir yangın meydana gelirse birçok insanın hayatı tehlikeye girmektedir. Bu nedenle okulların yangın alarm sistemlerinin düzeni olarak kontrol edilmesi çok önemlidir. Günümüzün yangın alarm sistemleri okul güvenlik sistemlerine  entegre edilebilmektedir. Okulların bu sistemlerden faydalanması şiddetle tavsiye edilmektedir.

Hizmet Kapsamımızda Bulunan Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürme sistemleri güç odaları, bilgi işlem merkezleri gibi bir çok yerde kullanılmaktadır. FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri, karbondioksitli söndürme sistemleri, sprinkler yangın söndürme sistemleri, inert gazlı söndürme sistemleri, tozlu yangın söndürme sistemleri hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
 
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri:Yangın durumunda bilgi işlem merkezleri, haberleşme sistemleri merkezleri, elektrik pano odaları gibi yerlerde FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler yangın için 8 saniyede ateşleyiciyi hazırlamakta ve püskürtme sistemini devreye sokmaktadır.  Renksiz, kokusuz ve iletken olmayan bir söndürme maddesidir.
 
Karbondioksitli Söndürme Sistemleri: Hızlı ve etkili bir yangın söndürme sistemidir. Yangının oksijen ile teması kesilerek müdahale edilmektedir ve hızlı bir şekilde sonuç alınarak mal kaybı en düşük seviyede tutulmaya çalışılmaktadır.
 
Sprinkler Yangın Söndürme Sistemleri: Eğer yangına yukarıdan müdahale edilmesi gerekirse içerisinde bulunan kimyasal ve suyu yangın olan bölgenin üzerine boşaltması sonucu yangının kontrol altına alınabilmesini sağlayan otomatik söndürme sistemlerinden birisidir.
 
İnert Gazlı Söndürme Sistemleri: Yangınları söndürmek için  Nitrojen ve argon kullanılmaktadır. Yüksek riskli alanlarda söndürme maddesi olarak etkilidir. Bu sistemler elektriksel olarak iletken değildir ve arkasında kalıntı bırakmamaktır. Hızlı bir şekilde etkili olması ve tekrar yaşanabilecek diğer yangınların önlenmesi konusunda da oldukça başarılı bir sistemdir.
 
Tozlu Yangın Söndürme Sistemleri: Bu yangın söndürme sistemlerinde kuru kimyevi tozlar kullanılarak B,C ve D türü yangınları söndürmek için etkili bir yöntemdir.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Yangın algılama ve alarm sistemi seçimi yapılırken kurulum yapılacak tesisin yangın güvenliği hedefleri göz önünde bulundurulması gereklidir. Bu hedefler tesisin ve operasyonun risk değerlendirmesinden kaynaklanmaktadır. Riske karşı toleransınız ve ne kadar riski göze alabileceğiniz bu sürecin en önemli parçasıdır.
 
Örneğin bir hastanedeki sorunlar ile bir depodaki sorunlar aynı değildir. Kendi başlarına tahliye edilemeyecek hastalar bulunan hastanelerde ve bu tür can güvenliğinin önemli olduğu bir tesislerde erken uyarı çok önemlidir. Bir yangın başladığında ise bina sakinlerinin uyuyabileceği yurtlar, oteller, ve diğer tesisler de sistemin daha hızlı bildirim sağlaması gerekmektedir.
 
Can güvenliğinin önemli bir sorun olmadığı boş bir yapıda risk önemli bir ölçüde olmadığı için yangının tespit edilebilmesi daha yavaş olabilmektedir.
 
Bir yangın algılama sistemi seçildiğinde muayene, test ve bakım gereksinimlerinin kapsamlı olduğu da unutulmamalıdır. Bu sistemlerin ömrü boyunca bu gereksinimleri karşılamak çoğunlukla bir kurulum yapmaktan daha pahalı olduğu da unutulmamalıdır.
 
Başlatma cihazları, sinyal oluşturan bir sistemin elemanlarıdır. Manuel çekme istasyonu, dedektörler ve denetleme cihazları bu bileşen grubundadır.
 
Manuel çekme istasyonu, bir bina sakini tarafından çalıştırıldığında alarm sistemini etkinleştiren bir anahtardır. Çekme istasyonları kişilerin kolayca bulabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Genellikle binadan çıkarken kullanılacak seyahat yolları üzerinde bulunmaktadırlar.
 
Dedektörler, birçok tipte bulunmaktadır. Ana türleri ısı, duman ve alev dedektörleridir. Her kategorinin özel bir türü de bulunmaktadır. Şimdi yangın algılama ve alarm sistemleri için en yaygın olarak kullanılanlara göz atalım.

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri zonlardan oluşmaktadır. Hem başlatma hem de bildirim cihazları olan birden fazla cihaz, ana kontrol paneline bağlanan bir bölge oluşturur .Yangın başladığı bölgede duman, ısı veya gaz belli bir oranın üzerine çıkarsa alarmı tetiklemek için kontrol paneline haber veren sistemlerdir. Küçük uygulamalar için uygun maliyetli olmaktadır. Küçük Okullar, mağazalar, restoranlar ve daireler için kullanımı idealdir.
 

Konvansiyonel yangın alarm sistemi, paralel olarak bağlanmış sensörlere bağlı bir veya daha fazla devre kullanır. Her cihaz kendi kablosu ile kontrol paneline bağlanır. Kablonun bir ucu cihaza diğer ucu ise kontrol paneline bağlı olmaktadır. Kullanılan dedektörler ile eğer ısı, duman beklenenin üzerinde ise alarm sistemi aktif olmaktadır.