İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanılan ve sesli iletişim sağlayan telefon sistemine IP telefon adı verilir. Analog ses sinyallerini dijital ses sinyallerine dönüştüren bu sistem, ses verilerini internet protokolünden yararlanarak aktarır. Hem mobil hem de sabit telefonların kullanabildiği IP bağlantısı, düşük maliyetli ya da ücretsiz aramalar gerçekleştirmeye yardımcı olur. Geleneksel telefon sistemlerinin çeşitli adaptörler ile VoIP telefonlara dönüştürülmesi de mümkündür. IP telefon sistemlerini akıllı bina sistemleri başta olmak üzere pek çok alanda kullanarak avantajlı bir iletişim deneyimi elde edebilirsiniz.
1. Akıllı Bina Teknolojilerinde Mobil Sistemler Avantajlıdır
Akıllı bina sistemlerinde çağın yeniliklerine ayak uyduran mobil sistemlerin kullanılması hız ve esneklik açısından önemlidir. İletişim de hız ve esnekliğe ihtiyaç duyan temel alanlardan biridir. IP telefon sistemlerinden yararlanarak sabit telefonlar yerine farklı mekanlara hızla adapte olabilen yenilikçi bir seçeneği kullanabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonu gibi cihazlara kurulan yazılımlar IP telefon sistemleri için global bir kullanım sağlar. Dünyanın neresinde olursanız olun farklı santrallere bağlanabilir ve mekandan bağımsız bir iletişim kanalı elde edebilirsiniz. IP santraller SIP (Sension Initiation Protocol) protokolünden yararlanır. Bu protokol global anlamda standart haldedir ve sıklıkla tercih edilir. SIP uyumlu uç birimler, kullanılabilecek telefon makinesi çeşitliliğinin artmasına yardımcı olur. Bu sayede IP telefonlar için kullanım çeşitliliği ve esneklik ile buluşabilirsiniz. Türkiye’de de çok yaygın olarak kullanılan SIP protokolü, iki ya da daha fazla kullanıcının çağrı gerçekleştirmesini sağlar. Çağrı esnasındaki parametreler bu protokol aracılığıyla değiştirilir ve yeni çağrılar da oluşturulabilir. Bazı özel protokollerden yararlanarak günlük haberleşme uygulamalarında kullanabileceğiniz pek çok servisi IP telefonlarla entegre olarak değerlendirebilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınıza hitap eden, çağı yakalayan ve pratik iletişim kanalları oluşturabilirsiniz.
2. VoIP Telefonlar İletişim Maliyetini Azaltır
Geleneksel telefonları IP telefon sistemlerine dönüştüren adaptörler VoIP telefonlar kullanmanıza yardımcı olur. Ayrıca VoIP telefonlarda herhangi bir kanal kısıtlaması sorunu da yaşanmaz. Oluşturulan IP bağlantısı, iletişim masraflarını önemli ölçüde azalttığı için tasarruf yapmanızı sağlar. IP santralleri internet bağlantısını kullanarak birbiriyle iletişim kurabilir. Tek numara seçeneği destekli IP telefonlar ile farklı departmanların ücretsiz olarak haberleşmesi sağlanabilir. Akıllı bina teknolojilerinde tüm birimlerin entegre bir şekilde çalışması ve aktif olarak iletişim kurması önemlidir. Çalışmalara hız ve esneklik kazandıran bu entegrasyon ihtiyacı, IP telefon sistemleri ile daha verimli hale getirilebilir. Tek merkeze sahip bir çağrı merkezi oluşturularak birimler arasında bilgi alışverişi kolaylıkla yapılabilir. IP aboneliği için gerekli olan altyapısı yazılım desteklidir. Bu nedenle yalnızca IP abone lisansı eklenmesi gerekir ve bununla birlikte abone sayısı pratik bir şekilde artırılabilir. VoIP hizmetini kullanmaya başlamadan önce sabit olan telefon numaranızı taşırsanız hızlı bir şekilde internet hizmeti almaya başlayabilirsiniz. Taşınan numaranız ya da nakil yapılan numaranız için herhangi bir ödeme yapmanız da gerekmez.
3. Aktif Network Çözümlerinden Yararlanın
IP santralleri programlama ve bakım süreci açısından zaman tasarrufu yapmayı da sağlar. Web arayüzü kullanılan standart bir internet tarayıcısı bu işlemler için yeterlidir. Mozilla Firefox ve Internet Explorer gibi bir web tarayıcısı ile abone ayarlarınızı kontrol etmeniz mümkündür. Gerekli durumlarda ayarlar üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Sizin için sunulan servislerden yine bu tarayıcıları kullanarak yararlanabilirsiniz. Örneğin IP telefonlar üzerinden aldığınız sesli mesajlara ulaşmak istiyorsanız web tarayıcılar, bu mesajları görmenizi ve dinlemenizi sağlar.
4. IP Telefonlar Pratik Kuruluma Sahiptir
IP telefon sistemleri, özel kablolama sistemlerine ihtiyaç duymaz. Bu sayede pratik bir şekilde kurulabilir ve kullanıma hazır hale gelir. IP telefonlar, akıllı bina sistemlerinin çağa uyum sağlayan teknolojik detayları için büyük avantajlar sağlar. Bina altyapısında hazır olarak bulunan bilgisayar kablolama sistemleri, bu telefonlar için de doğrudan kullanılabilir. Neredeyse tüm IP telefonlar üzerinde Ethernet Switch olarak da bilinen hat çoğaltıcı yer alır. Ethernet bağlantısı sayesinde bilgisayar için hazırlanmış altyapı hem bilgisayar hem de IP telefon için değerlendirilebilir. Bu süreçte ekstra kablolamaya ihtiyaç duyulmaz. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi teknolojik araçlar kablosuz ağ sistemleriyle de çalışabildiği için IP telefonlar kablosuz bilgisayar ağlarıyla da entegrasyon sağlar. Bu sayede IP santrali taşıma avantajı da sunar. IP telefon bir mekandan farklı bir yere kolaylıkla taşınabilir. Herhangi bir kablo engeli olmaması IP telefonların kurulum sürecini daha pratik hale getirir.
5. IP Telefonlar ile Entegrasyon Kolaylığı
IP altyapısı, çeşitli sosyal medya araçları ve pek çok yazılımla entegrasyonu kolaylaştırır, IP telefonlar da bu özelliğe sahiptir. Aboneler tek bir arayüzden yararlanarak birden fazla haberleşme aracını kullanabilirler. Görüntülü görüşmeye ihtiyaç duyuyorsanız Video IP telefon sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bilgisayarınıza yüklediğiniz yazılımlar ile video alanı yaratabilir ve görüntülü konferanslar yapabilirsiniz. Kullanıcı kapasitesini artırmak IP telefon sistemleri için oldukça pratik bir işlemdir. Kapasite artırmak için santrale yeni kartlar eklemeye ihtiyaç duyulmaması önemli bir avantajdır. Windows, Android ya da IOS telefonlara yüklenen uygulamalar, sabit numaranızı aktif olarak kullanmanıza izin verir. Bu sayede çağrı alıp arama yapabilirsiniz. Doğuş Elektrik Elektronik’in alanında uzman ekibinden destek alarak siz de düşük maliyetlerle ulaşabileceğiniz pratik iletişim kanallarına sahip olabilirsiniz.