İngilizce açılımı Wide Area Network olan WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN’ın birleşimidir.

Yerel alan ağlarında bulunan bilgisayar ve sunucular aynı switch cihazına bağlı olduklarında kolayca haberleşebilirler. Fakat Farklı coğrafi lokasyonlarda bulunan iki ayrı yerel ağ için durum biraz farklıdır. Farklı yerel ağlarda bulunan network cihazlarının birbirlerine erişebilmeleri için WAN’a ihtiyaçları vardır.

WAN Ağları Ne için Kullanılır?

Evinden veya ofisinden internete bağlanmak isteyen bir kullanıcı temelde WAN ağına çıkması gerekir. Bunun için bir internet servis sağlayıcı firma üzerinden yaptırılan internet aboneliği ile modem cihazı gerekir. Modem ara yüzünden yapılan internet ayarları veya diğer adıyla WAN konfigürasyonu doğru ise internet bağlantısı gerçekleşir. Böylece modeme bağlı olan tüm yerel ağ cihazlarının WAN ile erişimi sağlanmış olur.

İnternet amacı dışında farklı amaçlar için de WAN kullanımı olabilir. Örneğin, akıllı bina teknolojileri merkezi yönetimi, bir şehirde bulunan çok sayıda kameranın farklı bir şehirden izlenmesi, bir şirketin sistem merkezinde bulunan sunucuya uzak bağlantı yapılması, ülke genelinde birden çok şubesi olan bir market zincirinin birbirleriyle ağ erişimi yapması, birden çok şehirde bulunan özel hastanelerin merkez sunuculara bilgi girmesi, mağazaların merkez muhasebe sunucusuna erişimi gibi.

Özel Amaçlı WAN Ağları

Şehirler hatta ülkeler arası network iletişiminin temelini oluşturan geniş alan ağları, internete açık veya kapalı olabilir. İnternete açık olan WAN’larda, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan birden çok yerel ağ birbirlerine erişebilir iken aynı zamanda bu yerel ağlardaki cihazların internet hizmetlerine erişimi de mümkündür. Bu tip ağlarda bilgisayar ve sunucuların korunabilmesi için siber güvenlik önlemlerine dikkat edilmelidir.

İnternete kapalı olan WAN ağları, özel geniş ağlardır. Mesafe olarak birbirine yakın yerel ağların erişimi fiber optik kablo veya kablosuz network çözümleri ile sağlanabilir. Fakat çok daha uzak mesafeler için internet servis sağlayıcı firmalardan sanal özel hat kiralanır. Bu şekilde örneğin A şehrindeki fabrikada bulunan bilgisayarlar ile B şehrindeki merkez ofis bilgisayarları ve sunucular internete kapalı şekilde sanki aynı lokasyondaymış gibi haberleşebilir.

İster internet ister şubeler arası iletişim amacıyla kullanılsın, WAN ağlarında işletme yönetimi ve güvenlik çok önemlidir. Düzgün bir IP yapılandırması, firewall, anti-virüs gibi güvenlik önlemleri, switch, modem veya router gibi ağ cihazlarının doğru konfigürasyonu, ağ kalitesi için yapılacak QoS (Quality of Service) çalışmaları, network cihazlarının takibi, ağ yedeklemesi veya cihaz konfigürasyonlarının periyodik yedeklenmesi gibi detaylara dikkat edilmelidir.

SD-WAN Nedir?

İngilizce açılımı Software-Defined Wide Area Networking olan SD-WAN, yazılım tanımlı geniş alan ağı anlamına gelir. Temelde sanal bir WAN teknolojisi olan SD-WAN, 4G, LTE veya MPLS gibi hızlı ve geniş bant internet ağını kullanır. Büyük coğrafi mesafelerde de kullanılan SD-WAN teknolojisi, merkezi yönetim, detaylı analiz imkânı, ağ optimizasyonu, yüksek hız gibi çok sayıda IT avantajları getirir.

  • Geleneksel yöntemlerde her bir yerel ağ çıkışında bulunan modem veya router cihazlarının denetimi tek tek ve yerinde yapılırken SD-WAN’da merkezi yönetim yapılır.
  • SNMP gibi yöntemlerde yerel alan ağlarında bulunan ağ cihazlarından teknik veri çekilerek merkezi listeleme ile kontrol sağlanır. Böylece cihazların sağlık çalışıp çalışmadıkları kolayca takip edilebilir.
  • SD-WAN yönetimi sayesinde hat kalitesi anlık olarak takip edilebilir. Bu şekilde olası bir problem oluşmadan kalitesi bozulan iletişim hattına daha hızlı bir şekilde müdahale edilebilir.
  • SD-WAN yönetim yazılımı ile yeni eklenen şubelerin modem veya router cihazları tek bir merkezden kurulabilir. Kurulum sonrası tüm şubelerin router konfigürasyonları belirli aralıklarla merkezde yedeklenebilir. Böylece alternatif kurtarma senaryoları hazırlanabilir.
  • Sistem merkezinden denetimi gerçekleştirilen SD-WAN ile yerel alan ağlarındaki IT destek personeli maliyetleri de en aza indirilir. Ayrıca IT süreçlerinin daha hızlı işlemesi de büyük bir artıdır.

Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Kartlı geçiş gibi geçiş kontrol sistemleri, elektronik güvenlik sistemleri, akıllı bina teknolojileri gibi alanlarda çözümler sunuyoruz. Bizlerle İletişim kurmak için sayfanın sağında bulunan formu doldurabilir. Bizleri arayabilirsiniz. SD-WAN alanında çözüm sunduğumuz Cisco Meraki sayfamızı ziyaret ederek form doldurabilirsiniz. Bu çözüm sayesinde IT departmanınızın maliyetlerini düşürebilir, iş süreçlerini rahatlatabilirsiniz.

 

Cisco Meraki Nedir?  Öğrenmek için tıkla.