Yapısal kablolama, bina içerisindeki elektrik ve iletişim iletimini sağlayan tüm kablolara verilen isimdir. Tüm sinyallerin dolaşımından sorumlu ve sistemli şekilde oluşturulması gereken önemli bir zayıf akım maddesidir. Şeklinde kısaca yanıtlayabiliriz Yapısal kablolama nedir sorusunu.

Güvenlik kamerası sistemlerinden, herhangi bir afet durumunda gönderilecek sinyallere, veri dolaşımından, bina içi iletişime veya daha basit anlamda elektrik kablolarına kadar her şey yapısal kablolama alanıdır. Teknik anlamda yapısal kablolama olarak ansak da bina kablolama olarak da isimlendirebiliriz bu işlemleri.

Tüm zayıf akım çözümlerimizi bu sayfadan inceleyebilirsiniz: https://dogus.com.tr/zayif-akim-sistem-cozumleri/

Bina teknolojilerinde kablolama uluslararası ortamda standardize edilmiştir. Avrupa Birliği, Amerika ve Uluslarası alanlarda standartlar ve sertifikalar vardır. Yapısal kablolama alanında bu tip standartlara uymanın önemi yalnızca bir “sertifika” elde etmek değil, aynı zamanda uzun vadede oluşacak sorunlardan sıyrılmak ve maliyetten kazanmaktır. 

Bu blog yazısında amacımız yapısal kablolama ile ilgili aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderirken aynı zamanda hizmetlerimizden de bahsetmek. O halde gelin yukarıda bahsettiğimiz bazı yapısal kablolama standartlarına odaklanalım:

Yapısal Kablolama Standartları:

TIA/EIA-568

Telekominikasyon Derneği tarafından geliştirilmiştir; yapısal kablolama sisteminin kurulumunu ve projelendirmesini kolaylaştırmayı amaç edinmiştir, ilgili gereksinimleri içerir. TIA-568.0-D Sertifikasını omurga olarak kullanır. Ayrıca performans ve teknik kriterler için de TIA-568-C.2, TIA-568.3-D standartları mevcut. Son versiyonu ise 2015 yılında yayınlanarak “D” etiketini almıştır. 1980’li yıllardan beri geliştirilmekte olan TIA/EIA-568 Standartı ANSI/TIA/EIA-568 olarak da bilinmektedir.

Standart aşağıdaki konuları ele alıyor:

  • Yapısal kablolama sisteminin tüm alt bileşenleri,
  • Minimum gereksinimlerin belirlenmesi,
  • Kurulum yöntemleri ve ağ uygulamaları,
  • Konektör & pin yönetimleri / atamaları,
  • Yapısal kablolama sistemlerinin teknoloji ömrü,
  • Kablolar için performans özellikleri,
  • Donanım performans özelliklerini ortak bir standart üzerinde izleme,
  • Topoloji ve kablo mesafeleri,
  • Genel tanımların bir terminolojiye oturtulması.

Detaylar için sertifika web sayfasını inceleyebilirsiniz: https://www.tiafotc.org/ansi-tia-568-d/

ISO/IEC 11801

Bu standart an itibarıyla;   ISO/IEC 11801-2 ve ISO/IEC 11801-1 olarak anılmaktadır. Bina içerisindeki genel kablolama kurallarını tanımlayan bir standart olarak bahsedebiliriz.  Dağıtım mesafesinin en fazla 2000m olduğu tesisler için optimize edilmiş bir standarttır. Son olarak bahsedebileceğimiz diğer standart ise AB’nin EN 50173 standartıdır; bu standart TIA & ISO standartlarına ek gereksinimler içerir.

Yapısal kablolama bina içerisinde iletimi sağlarken, afet durumlarında da son noktaya kadar çalışmalıdır. Bu nedenle kablolama yapılırken altını çizdiğimiz standartların öneminin yanında temiz ve duyarlı çalışma da gerekmektedir. Dağınık görüntüler, yanlış kablolama, düzensizlik acil durumlarda ayak bağı olabilir.

Karşılaştırma:

Standartlar arasında en katı olanı EN 50173 Diyebiliriz çünkü ek gereksinimler talep edilmektedir, öte yandan ISO ve TIA da global ortamda sık kullanılır.

Farklı durumlar için farklı standartlar izlenebilir. Örneğin: Cat7 ve Cat7a kablolaması için ISO standartı ve EN 50173 takip edilebilir ancak İngiltere’de bir proje yaparken elbette EN 50173 tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Kablo detaylarından bahsetmişken bu konuya da değinmek isteriz aslında: Farklı mesafe ve ihtiyaçlar için kablo teknolojilerini doğru kullanmak iletişimdeki gürültüyü engelleyecektir.

Farklı kablolara göre MHZ ve Koruyuculuk Değerleri:

Cat5e 100MHz (350 MHz’ye kadar) 1000Mbps UTP veya STP

Cat6 250MHz (550 MHz’ye kadar) 1000Mbps UTP veya STP

Cat6A 500MHz (550 MHz’ye kadar) 10Gbps UTP veya STP

Cat7 600MHz 10Gbps Sadece “Shielded”

Cat8 2000MHz 25Gbps veya 40Gbps Sadece “Shielded”

Data kablolaması, telefon yada elektrik tesisatı kablolaması açısından konuyu ele alırken detaylı saha incelemesi, doğru ve maliyet kritik malzeme tespiti, uluslararası standart gibi konulara 35 yıldır sayısız projede önem vermekteyiz. Test işlemlerinin ardından dokümantasyon ve gerekli noktalarda eğitim verme gibi detaylara da önem veriyoruz. En baştan, en sona kadar her noktada stratejik ortağınız olarak yer alıyoruz. Doğru tasarım ve projelendirme, eğitimli personelden çıkmış kaliteli işçilik sizlere sunduğumuz güvencedir.

Cat5 ve Cat5e standardı kablolar ile uyumlu çalışabilen 1 gigabit hızında iletim sağlayan UTP standartı bir kablo teknolojisidir. 100 metre uzunluğunun aşılmaması halinde 10 gbps’e kadar performans sunarlar. Cat6 kabloların Cat5 kablolara göre en büyük avantajı çevresel sinyallerden daha az etkileniyor olmalarıdır.

Internet bağlantısı, veri aktarımı başta olmak üzere güvenlik sistemleri ve çeşitli bina içi aktarım konularında kullanılabilir. 100 metreye kadar etkili olduğundan buna göre çalışma yapılması gerekmektedir.

Cat6 kablolar gibi 2002 yılında ortaya çıkarak kabul görmüştür. Cat6’ya göre daha fazla bant genişliğine sahip bir teknolojidir. ISO / IEC 11801 standardı ile üretilmiş bir malzemedir.  -20 º C ile + 60º C arasında çalışabilmektedir.

100 metreye kadar olan mesafede veri aktarımı yapılacak olan her alanda kullanılabilir.  bu mesafeden sonra etkinlik kaybolmaya başlayacaktır. Özellikle Telekom ve İnternet alanında tercih edilmektedir.