Bu blog yazımızda gelişen teknolojiler ışığında Akıllı Depo Endüstrisinin Geleceği konusunu ele alacağız. Son yıllarda yaşadığımız yerküreyi sarsan tüm olaylar; Globalde Amazon, AliExpress; Türkiye’de Trendyol, Hepsiburada gibi markaların büyümesi tüm sektörlerde çeşitli baskılar oluşturuyor. Verimliliğin her zamankinden daha çok konuşulduğu bu zamanlarda ise tedarik zincirinin çok kritik bir konusu olan Akıllı depo her zamankinden revaçta.
Konuya hiç hakim olmayanlar için Akıllı Depo Nedir? Yazımıza bir göz gezdirmelerini öneriyoruz.
Geleceğin bilim-kurgu filmlerindeki gibi görünmese de önümüzdeki on yılda bizleri çok farklı gelişmeler bekliyor. Akıllı Depo, robotik teknolojiler, tedarik zinciri otomasyonları, şehirlerde dolaşan drone’lar gibi ilginç teknolojiler ve yazılımlar üzerine inşaa edilecek.
Tedarik Zinciri ve Zorluklar
Temel zorluklar zaman zaman en büyük dert haline gelebilir. e-Ticaret siteleri daha fazla tercih edildikçe depolar için tedarik sorunları artıyor. Fiziksel alışverişten, e-ticarete geçişte depolama hesaplamaları her zamankinden önemli; bu yükü akıllı depo yönetimi iyi hesaplamalı. Otomasyon kullanamayan yada geleceği iyi hesaplanmamış yönetimler, artan personal maliyeti ve lojistik tehditleri ile karşı karşıya kalıyor.
Yılbaşı kampanyanız beklediğinizden daha başarılı olduğunda, operasyonun ve deponuzun bu yoğunluğu kaldırması önemli, hesapta olmayan 5 kat fazla satış pazarlama departmanında çok iyi karşılanıyor olsa da gecikmeler yaşayan müşteriler kalıcı sorunlar doğurabilir. Bu noktada geleneksel yazılım ve donanım çözümleriyle yönetilen bir depo işleri felakete sürükleyebilir. Verimsiz iş süreçleri kalıcı hasarlar bırakabilir. Ölçeklenebilir çözümler, verimlilik odaklı projelendirmeler en büyük ihtiyaç aslında.
Şöyle bir örnek verelim: Amazon’u tercih etme sebeplerimizden biri nedir? Elbette, satın aldığınızın ürünün hızlı ve sorunsuz bir biçimde elinize ulaştığını bilmenizdir. Amazon böylesine kaliteli bir hizmet sunarken, diğer pazar yerlerinin yada markanızın geri kalması söz konusu olmamalı.
Bazı veriler paylaşmak istiyoruz:
- Tüketicilerin %66’sı teslimat seçeneklerine göre bir e-ticaret sitesini diğerine tercih edebiliyor.
- Tüketicilerin %54’ü hızlı sevkiyatı iki gün veya daha hızlı olarak görüyor.
- Tüketicilerin %77’si ücretsiz ve hızlı kargo avantajından sonra yeniden aynı yerden alışveriş yapmaya daha hevesli oluyor.
e-Ticaret’in bu denli gelişmesi ve kullanıcıların bilinçlenmesi satıcıları farklı çözümler bulmaya itiyor. Özellikle perakendeciler, müşterileri çekmek ve elde tutmak için güçlü ortaklıklar geliştiriyor. Akıllı Depo ve lojistik hizmeti sunan markalar bu nedenle gelecekte daha değerli olacak. Yazımızın devamında Doğuş olarak sizlere sunabileceğimiz çözümler ve gelecek teknolojiler hakkında konuşmaya devam edeceğiz.
Akıllı Depo & Lojistik Merkezleri
Daha entegre, bütünsel yaklaşımlar geleceğe ışık tutuyor. Etkin kapasite yönetimi de bu bütünsel yaklaşımın bir örneği aslında. İşlevsel bir akıllı deponun temelini kapasite yönetimi oluşturuyor. Çok karmaşık bir süreç ve 4P (Product, promotion, peak and predicament) analizi gerektirse de önceliklendirilmesi gereken önemli bir konu.
Kapasite yönetimini öncelik olarak ele almadığınızda hareketsiz veya yavaş hareket eden envanterin her yeri kapladığını fark ediyorsunuz, boş alana ihtiyaç duyduğunuz kriz anlarında bu durum felaket oluşturabilir. Akıllı depo, kapasite hesaplamasını veriye dayalı yapıyor, teknolojiden yararlanıyor. Yenilikçi yaklaşımlardan yararlanmak planlama hatalarını aza indirebilir ve daha sağlıklı, sürdürülebilir bir yönetim imkanı sunabilir.
O yenilikçi yaklaşımlardan biri de talebe bağlı depolama. Bu trende göre depo esnekliğini önemsiyor. Depolarını yoğun zamana göre inşaa eden kurumlar yılın daha sakin zamanlarında kullanılmayan alanlarından para kazanabiliyor.
Soğuk hava deposu yönetimi, akıllı depo yönetimi gibi girişim fikirleriniz olması durumunda bizlere ulaşmanızı ve sizlerle birlikte çalışmayı çok isteriz. Doğuş olarak, yangın söndürme sistemleri, yapısal kablolama, aktif network çözümleri gibi pek çok alanda 35 yıllık tecrübemiz bulunuyor. Ulusal çapta büyük markalarla yaptığımız veri merkezi projeleri sayesinde sizleri en doğru IT Altyapısını kurgulamak için yönlendirebiliriz.
Akıllı depo alanınızdaki bölümleri doğru şekilde yönetmek ve içerideki teknolojileri doğru şekilde konumlandırmak için otomasyon çok önemli. Bir depo kiralama hizmeti sunuyorsanız hizmet olarak otomasyon sizin için en doğru yaklaşım olabilir. Hızlı büyüyen iş modellerinde otomasyona dayalı depo konumlandırması çok büyük esneklik ve fayda sağlıyor.
Akıllı Depo İzleme Teknolojileri
Nesnelerin interneti (IOT) tahmin edileceği üzere akıllı depo yönetiminin de en önemli konusu. Bu noktada yapı içi iletişimi kesintisiz olarak sağlama zorunluluğu dışında bir de IT ekibinin işlerini kolaylaştırıcı yani tüm cihazlara hemen erişmesini sağlayan bir yapının da kurulması gerekiyor. Bu noktada WiFi-6 Çözümleri çözüm üretmemizde işleri çok kolaylaştırıyor.
Mevcut durumda markanız için yatırım yaparken yada daha önce belirttiğimiz gibi akıllı depo yönetimi işine girerken önemseyeceğiniz konulardan biri de IOT teknolojisi olmalı.
IOT’nin size katacağı faydalar:
Tedarik zincirindeki ve depodaki riskleri kolayca belirleme,
Hava durumu gibi genel gecikmelere sebep olabilecek koşulları saptama
Hassas kargolar için özel gözetim
Hasarlı, kayıp mal oluşumunu en aza indirme,
Envanteri bulma ve envanter yönetimini kolaylaştırma,
İklimlendirme teknolojileri sayesinde organik ürünler gibi hassas ürünlerde dayanıklılık
Aslında IOT’nin bir devamı olarak mobilleşmenin de önemini vurgulamak gerekiyor. Tüm kaynaklara hızla ulaşabilen IT ve depo yöneticileri işleri çok büyük hızla sürdürebilir. Öte yandan barkod tarama uygulamaları sayesinde envanter bilgisi hızla tazelenebilir; genel, özel raporlar oluşturulabilir.
Gelişmiş Akıllı Depo Otomasyonları
Akıllı depoların bir noktada entegre çalışacağını ve lojistikle birlikte hareket ettiğinde daha verimli olduğunu/olacağını yazmıştık bu noktada VR ve AR teknolojileri süreçleri daha gerçekçi hale getiriyor ancak biz bu noktada DRONE’lara yönelmek istiyoruz.
Rafların arasında dolaşan mini drone’lar; Hızla barkodları okuyarak düzenli envanter bilgisi veriyor ve raporluyor. Ağırlık taşıyacak şekilde düzenlenmiş farklı drone’lar ise kargoları ulaştırıyor. Kargo parmak izi veya yüz tarama ile teslim ediltikten sonra doğrudan ana sisteme bilgi veriliyor…
Akıllı depo otomasyonlarında o kadar farklı konu var ki; örneğin deponun kendi kendine tüm iklimini kontrol etmesinden tamamen insansız uygulamalara kadar çok farklı düzeyde otomasyon akla geliyor. Elbette, otonomlar da hayal gücümüzü geliştiriyor. Örneğin robotlar şu an için maliyetli ve tam olarak istenileni yapamıyor olabilir ancak insanların daha fazla ağırlığı taşımasını sağlayan yarı mekanik, giyilebilir robotlar da akıllı depoları farklı noktalara taşıyor.
Büyük Veri ve Makine Öğrenmesi
Akıllı depo yönetiminde yukarıdaki belirttiğimiz gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Tedarik sorunları, aşırı satış nedenli stok yetmezliği gibi konular ciddi sorunlar oluşturabilir. Büyük veri ve makine öğrenmesi sayesinde çeşitli hesaplamalar geleceğe dönük sorun yaşama olasılığını düşürür. Hesaplamalar sayesinde yöneticiler hedeflerini tutturabilir veya maliyetleri ciddi oranda azaltabilir.
Çeşitli enformasyon kaynaklarından elde edilmiş bilgiler doğru şekilde hesaplandığında Aşağıdaki bazı konularda ciddi destekler sağlayabilir:
- Taleplerin daha doğru şekilde tahmin edilmesi,
- Daha akıllı envanter konum planlaması,
- Stok talep değerlerindeki sapmaların en aza indirilmesi,
- En karmaşık tedarikçi ağlarında dahi riskin hesaplanması ve azaltılması,
- Genel sorunlara daha hızlı yanıt oluşturabilme,
Akıllı Depo Endüstrisinin Geleceği Değerlendirmesi
Bahsedilen bu “akıllı” geliştirmeleri uygulamak yazmak kadar kolay değil bunun farkındayız. Mevcut yapıların tasarımları eski sistemlere uygun olabilir. Gelişimin minimum maliyetle ve planlı olması idealdir.
Akıllı depo girişimi fikirleriniz varsa yada mevcut operasyonunuzda geliştirme düşünüyorsanız tüm ihtiyaçlarınızı birlikte belirleyebiliriz. Bize ulaşın.